Vin & mat
Carl B
jul 15, 2022

Hur kan Zinfandel vara lika gott som Primitivo?

Vad är det som skiljer Zinfandel från en Primitivo? Det ska vi ta reda på i denna artikel! 

 

Det är säkerligen få som blir förvånade över att en druvsort kan ha olika namn i olika länder. För en del vindruvor är det väldigt lätt att höra att det är samma druva, till exempel Syrah/Shiraz, Grenache/Garnacha och Pinot Noir/Pinot Nero - de låter lätt lika. 

 

Med väldigt lika namn är det relativt enkelt att hänga med ändå. En Shiraz från Australien är gjord på samma sorts druva som en Syrah från Frankrike. Men för andra vindruvor är det mycket svårare att höra att de är samma druva, druvan Pinot Noir heter i Tyskland Spätburgunder. 

Det är inte alltid så enkelt och lätt att härröra till varandra. Denna artikel kommer att handla just om en sådan druva med flera namn som inte på ordet direkt kan sammankopplas. Visste du om att omåttligt populära Zinfandel faktiskt går under det mer anonyma namnet Primitivo i Italien? Och dessutom heter denna vindruva något så avancerat som Crljeknak Kastelanski i Kroatien. 

 

I den här artikeln kommer vi även dela med oss av några bra Zinfandel-viner tillsammans med förslag på passande maträtter. Om du är nyfiken på vad mer Zinfandel passar till så har Vinyang förberett en lista på alla typer av mat som Zinfandel passar till

En klase med Zinfandel druvor

Vad är Primitivo?

Druvsorter finns det tusentals som människan känner till och tack vare högteknologisk forskning har vi sedan 90-talet kunna urskilja druvsorterna ner på en s.k. DNA-nivå. Detta gör att vi lättare kan bekräfta skillnaden mellan druvor och inte bara debattera om det, oss lekmän emellan. 

 

Detta har gjort att vi kunnat vara 100% säkra på att det är samma druvsort som odlas på olika platser på jorden, trots sina olika smaker. Primitivo är en druvsort som är starkt förknippad med södra Italien och främst Apulien (dvs ”klacken på stöveln”). 

 

Här nere är det ett väldigt varmt vinodlingsklimat och tjockskaliga, värmetåliga druvor är vad som odlas här. Just detta landskap passar Primitivodruvan som är just tjockskalig och relativt små, gläds av varma dagar med mycket sol. 

 

Att de är små och frodas i soldränkta områden gör att den mognar rätt så snabbt och blir väldigt kompakt. Just namnet Primitivo (som från början var Primativo) betyder ungefär ”den första” och bör ha fått namnet från att den skördas som en av de första druvsorterna på odlingen. 

 

Eftersom druvan odlas mest i distriktet Manduria så kallas vinet härifrån för Primitivo di Manduria.

Från kvantitet till kvalitet

Länge har vinerna på druvan Primitivo från södra Italien fått stå lite i skymundan och inte varit något som man stoltserat högljutt med. Även om det varit stora skördar och det givit fylliga och robusta viner, har de ansetts lite som en kvantitetsprodukt snarare än kvalitetsprodukt. 

 

Detta har dock förändrats drastiskt under de senaste 10 åren. Allt från att småproducenter levererar vingårdsbetecknade Primitivos med tydliga ”terroir” och komplexa smaker, till att premium bag-in-box börjar bli ett begrepp. Detta, tror jag, tack vare den hårda konkurrensen och det erkännandet druvan fått på annat håll, under sitt andra alias Zinfandel.

 

Kort och gott är svaret på den rubricerade frågan således att Primitivo är en mörkblå druvsort med kraftigt skal som genererar sockerrika druvor med massor av koncentration. Vinerna blir därmed väldigt ofta helfylliga, fruktdrivna och relativt söta (även om de klassas in som ett torrt vin). 

 

Missa inte: Bästa Barolovin på Systembolaget

En flaska Lirica Primitivo di Manduria vin

Vad är Zinfandel?

Om du hängt med så långt och orkat med att läsa ända fram hit har du förmodligen redan funnit svaret på frågan. Ja, Zinfandel är samma druvsort som Primitivo och Crljeknak Kastelanski. 

 

Länge har man trott att amerikanska Zinfandel var en avkomling till Primitivo från Apulien. Dock så har det på senare år konstaterats att denna vindruva redan fanns där innan den blev vida etablerad i Italien. Förmodligen har både USA och Italien fått den till sig från forna Balkan. 

 

Zinfandel är det namn som främst används för vindruvan när vi ser till de amerikanska vinodlingarna, där det inte skrivs ut Primitivo på flaskorna. 

 

Vice versa däremot, och som nämnt ovan, har italienarna märkt av konkurrensen och ville få fram den europeiska Primitivon i rampljuset igen. Därmed har även italienska producenter börjat skriva ut Zinfandel på sina etiketter. Detta för att sno åt sig lite av amerikanarnas marknadsandelar. 

 

Ett bra exempel på det är det populära vinet Big Zin som trots sitt italienska ursprung stoltserar med att vara just en Zinfandel. Från samma område har vi även The Wanted Zin som följer samma strategi med stor framgång. Ett annat populärt vin från Apulien är It's a Zin - även den en italiensk Zinfandel Systembolaget har i sitt sortiment.

 

Läs även: Chablis eller Chardonnay - vad föredrar du?

Klasar med Primitivo druvor på en vingård

Druvans ursprung är viktigare än namnet

Oavsett om du testat Zinfandel eller Primitivo och älskar eller ratar det, så kommer du säkerligen få en ny upplevelse om du testar ett vin på druvsorten men från annat vinområde. 

 

Bara inom Kalifornien kan du hitta allt från halvtorra Zinfandels med hög alkohol (ibland >15%) och restsockernivå på 10-15gr/liter, ner till snustorra viner med runt 3 gr/liter och mycket stramare framtoning. 

 

För att uppleva skillnaden inom ett snävare perspektiv som ”bara” inom Kalifornien kan du behöva leta efter viner med AVA-beteckning (American Viticultural Area). Då får du en geografiskt avgränsad produkt och kan således leta efter flera olika. 

 

Enklare kan vara att välja mellan olika länder och kanske olika världsdelar. Även om det har börjat bli populärt i Sydamerika, börjat odlas i Sydafrika och Australien osv. så tycker jag du bör hålla dig till USA och Italien. 

 

Det är giganterna och de som gör det bäst. Strunta i vilket namn på druvan de skriver av Primitivo och Zinfandel och fokusera på geografiska platsen istället!

 

Läs också: Ovanliga vinländer

Två glas Zinfandel-vin

Hur smakar vinet och vad äter man till?

Nedan ger jag tre tips på olika bra Zinfandel-viner att testa som alla har sitt egna uttryck. Det gemensamma är att alla är fylliga, generösa viner med mycket frukt. 

 

Tack vare deras intensiva frukt, höga alkohol och höga smaker, kommer dessa stå pall otroligt många anrättningar. Zinfandel kan nog rent utav anses vara ett av de mest mångsidiga typer av vin när det kommer till att matcha mat med vin. Här nedan får du tips på vad Zinfandel passar till i matväg.

Villa Mottura Primitivo del Salento | Nr 2041 | 85 kr

Först ut ett ursprungstypiskt Primitivo som kommer från södra Italien. Från Apulien (såklart) kommer detta vackert finstämda vin som direkt på näsan ger oss en tydlig antydan om fatlagringen. Den bidrar till ett djup, en viss tobakrökig karaktär, lite cederträ och hint av vanilj. 

 

På paletten driver dock frukten på mer och vi känner mäktiga smaker av körsbär, blåbär och hallonkompott. Utan att tappa spår av sin härkomst som speglas i den nyanserade kryddigheten och örtigheten där i. 

Ett vin som kommer passa fantastiskt till en rustik syditaliensk pastarätt med tomatsås som bas. Spaghetti med en het arrabiata-sås tillsammans med feta korvar eller sidfläsk och massor av färska örter är en klockren match!

Casa Marrone – Gran Marrone Appassimento | Nr 76686 | 129 kr

Ännu en härlighet från italienska klacken, där italienarna inte låter sig dras med i Zinfandeltrenden utan behåller en autentisk Primitivostil både på vinet och flaskan. Här får vi bekanta oss med ett något djupare och ”murrigare” vin med tydliga rostade toner. 

 

Mer choklad, rostat kaffe och julkryddor finns med i hela upplevelsen. En riktig punsch där det verkligen är extra allt, men gör sig inte obehaglig på något vis. Mörka körsbär, plommon och russintoner möter en fatighet och stram tannin från de kryddiga smakerna perfekt. 

Detta vin går att avnjuta i sin enkelhet med några salta hårdostar och salamiskivor. Som måltidsackompanjemang är det grillat som står på menyn, med krämiga tillbehör. Flankstek och potatisgratäng någon?

 

Det här vinet påminner en del om Zensa Primitivo, en annan Zinfandel Systembolaget har i sitt sortiment som också passar utmärkt till grillat.

Seghesio Sonoma Zinfandel | Nr 22562 | 225 kr

Det går inte att ha en Zinfandelprovning utan någon toppvin från Sonoma eller Napa Valley i Kalifornien. Seghesio är en av de toppvinmakare som år efter år briljerar med sin expertis på behandling av denna druva. 

 

Här är ett mer elegant Zinfandel, som ändå har en helfyllig kropp och rondör. Dock är frukten inte lika påtaglig och nyanser av mynta, eukalyptus, lagerblad och anis får träda fram. 

 

Ett vin där vi letar efter smakerna långt bak i kryddförrådet tillsammans med de färskaste av frukterna i trädgården. Fräscha örter, djärv pepprighet och sirliga bär och mörka frukter i harmoni. 

Detta vin vill du servera dekanterat ett par timmar och gärna lite under rumstemp. Då kommer allt till sin rätt och än bättre med en bättre gryta med mycket djup och rikligt med protein. 

 

Högrevsgryta med lagerblad, fänkål, chili m.m. tillsammans med en len och fet potatispuré kommer förgylla såväl sommarkvällen som höstens mysiga hemmakvällar.

Köp nu: Gå på en mysig vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS