Upplevelser
Skribent Frida
Jan 24, 2020

Winemaker event med Bolla

Den här regniga och lätt ruskiga fredagskvällen var vi samlade i Gamla Stan i Stockholm för en mycket spännande vinprovning. Idag skulle vi lära oss mer om Bolla och dess olika viner. Vi provade vinerna mot goda och smakrika italienska ostar. Med oss vid vinprovningen var Christian Zulian som med sin kunskap och passion berättade för oss om de goda vinerna.

 

Bolla är en anrik italiensk producent som ursprungligen kom från den lilla medeltidsstaden Soave strax sydost om Verona. Här i Soave grundade Abele Bolla sin första vinkällare 1883. Abele drev vid den här tiden en restaurang i Soave men kärleken till vinet drev honom till att grunda sitt vinföretag som med tiden kom att växa till viner från närliggande områden. 

 

När Alberto firade sin 80-årsdag 1953, fick han en mycket speciell födelsedagspresent av sina barn och barnbarn. De överraskade honom nämligen med att ha buteljerat hans favoritvin med en speciell etikett, Amarone Bolla Riserva del Nonno från årgång 1950. 

 

Det här var början till marknadens första amarone. Vineriet är fortfarande i familjen Bollas ägor och deras motto har hela tiden varit ”Stolta över historien; passionerade över framtiden”, vilket sammanfattar hur de ser på vin och dess tillverkning. Idag gör Bolla vin från fem olika regioner och mest berömda är de självklart för vinerna från Verona. 

 

Läs även: Mattips till Amarone & Ripasso

 

Vin 1 Bolla Organic Prosecco (nr 79587, 99:-) med La Tur och honungsmelon

Kvällens första vin som vi provade var en ekologisk prosecco som vi provade tillsammans med vitmögelosten La Tur och honungsmelon. Bolla Organic Prosecco är ett fruktigt mousserande vin med mycket druviga och blommiga smaker. I doften hittar vi druvor, päron, melon, fläder och äpplen. Smaken är lätt söt med fruktiga och ungdomliga inslag. Vinet är lätt med många eleganta bubblor och en bra syra som håller det piggt och trevligt hela vägen. Avslutet är långt och aromatiskt. Därför rekommenderar vi att dricka det här gärna till lättare bufférätter, aperitif, sallad, och till pastarätter.

 

La Tur är en vitmögelost från Piemonte som har krämig textur. Mjölken kommer från både ko, get och får. Smaken för tankarna till champinjoner, crème fraîche och gräddfil.

 

Vin 2 Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (nr 77753,  149:-) med Ubriaco al Prosecco

Vårt andra vin var även det en prosecco, fast den här gången var ursprunget Valdobbiadene med den högsta kvalitetsmärkningen DOCG. Jämfört med vårt första vin är det här storleken större. Doft och smak är tropisk och fruktig, med nektarin, grapefrukt, kryddor, päron och bergamott. Vinet har en maskerad sötma, en bra fyllighet med fin syra. I smaken hittar vi även en angenäm beska, speciellt i eftersmaken. Ett vin som passar bra som smakrik aperitif, till lätt plockmat, vitt kött eller fisk och skaldjur. Prova exempelvis till lufttorkad skinka, oliver, osv.

 

Osten Ubriaco al Prosecco kommer från Verona och görs på Monte Veronese Vecchio som tvättas eller badas i Prosecco. Dessutom är den lagrad i minst 6 månader.

 

Häller rött vin i vinglas

Vin 3 Bolla Le Poiane Ripasso (nr 22320, 119:-) med Taleggio och Saltufo Tryffelsalami

Nu började vi röda viner från Bolla och det här är en ripasso gjord på druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. En druvblandning som är vanlig i Valpolicella-området. När man gör ripassoviner, blandar man i pressrester från tillverkningen av amarone och på så vis ökar man komplexiteten och smakrikedomen på vinet. Det här vinet har mörkröd färg. Doft och smak är kryddig, med inslag av fat, körsbär, örter, kanel, choklad och plommon. Det är torrt med balanserad strävhet, fylligt med en bra härligt lång syra. Ett vin som passar bra till både mat och ost och som dessutom gifter sig väl med tryffel. Därför passar nötkött och kraftigare pastarätter som exempelvis tryffelgnocchi väldigt bra till vinet.

 

Taleggio är en fruktig kitost från Italien med söt och lätt syrlig smak. Den är krämig och fyllig i smaken. Saltufo är salami smaksatt med tryffel och som har ett parmesanlager kring sig.

 

Vin 4 Bolla Le Poiane Amarone (nr 70215, 259:-) med Veronese Ubriaco och tapenade med gröna oliver

Därefter var det dags att prova regionens största vin, nämligen amarone. Dessa kraftiga, smakrika och fylliga viner har länge varit älskade av oss svenskar. Bollas Le Poiane Amarone är ett vin med stor doft och smak. Vi hittar kryddor, mörka körsbär, romrussin, kanel, tobak, choklad och bland annat fat. I munnen är det mycket fylligt med hög strävhet och fin syra. Lång eftersmak som är lätt eldig. Hög alkohol som vi parerar med osten. Vinet har legat 3.5 år på fat av olika storlekar och några månader på flaska innan det börjas säljas. Drick gärna det här vinet till viltkött, lagrade hårdostar som t.ex. Västerbotten och nötkött.

 

Osten Monte Veronoese Ubriaco är även det gjort på Monte Veronese Vecchio och har blivit tvättat i rött vin. Den har en söt, delikat, nötig och fruktig smak.

 

Två glas rött vin

Vin 5 Bolla Le Origini Amarone Classico Riserva (nr 73426, 389:-) med Parmesan Reggiano

Avslutningsvis provade vi Le Origini Amarone Classico Riserva tillsammans med Parmesan Reggiano 36 månader. Ett riktigt fint vin med många finstämda smaker och aromer.  I doft och smak hittar vi torkade körsbär, örter, kryddor, plommon och balsamico. Det är fylligt med bra strävhet och fin syra. Lätt sötma och en alkohol som aldrig blir eldig. Lång elegant eftersmak på det här vinet. Riserva-vinet har legat på fat av olika storlekar i 4 år och 9 månader på flaska. Matmässigt passar det här bra till kraftiga grytor, smakrika hårdostar och dylikt.

 

 Parmesan Reggiano 36 månader är söt, fruktig, med fin sälta och något pepprig. Dessutom är den fyllig utan att bli obalanserad.

 

Köp nu: Lär dig mer om vin på en rolig vinprovning

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS