Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 16, 2015

Whiskyprovning i Västerås den 14/11

IMG_5057En liten grupp män som kom laddade med frågor och intresse av att prova whisky. Vi provade följande olika whiskysorter under kvällen

Auchentoshan 12 YO - En elegant Single Malt. Fruktig med fatkaraktär, inslag av nötter, halm, päron och smörkola. Whiskyn har viss sötma och ingen rökighet. Det ovanliga med just Auchentoshan är den är tripple destilled, vilket gör den mildare och mjukare än vad vi är vana med från Skotsk whisky. Destilleriet ligger i distriktet Lowlands söder om Glasgow.


Bulleit Bourbon - En amerikansk bourbon där huvudråvaran är majs. Lagrad minst 6 år på fat. Nyanserad doft med tydlig karaktär av kolade ekfat och inslag av vit choklad, aprikos och vanilj. Kommer från Kentucky USA. Den här whiskyn har ingen rökighet men mycket smak och karaktär. Många av deltagarna tyckte att det här var en possitiv överraskning.


IMG_5032Oban 14 YO - Single Malt Whisky från distriktet Highlands i Skottland. Oban ligger vid havet och är lite utav porten mot Islay. Whiskyn har en klassisk karaktär av malt, fat, inslag av honung, aprikos och pomerans. Den har en tydlig rökighet utan för att den tar över hela smakupplevelsen. Oban är ett ut de äldsta aktiva destillerierna i Skottland, grundat i slutet utav 1700-talet. Det är även ovanligt att ett destillerari ligger inne i en stad vilket just Oban gör. Staden har för övrigt samma namn Oban och är grundat av samma personer.


Talisker 10YO - Sista whiskyn vi provade var även den en Single Malt från Skottland. Den här kommer från Isle of Skye. En smakrik med påtaglig rökighet. Provningens rökigaste whisky. Fatkaraktär med inslag av tjärpastill, apelsinmarmelad, mörk choklad, och honung. Den har även en viss sötma som döljs väl i början utav den rökiga karaktären. En vattendelare på provningen då några deltagare ansåg att rökigheten blev för kraftig.


Det blev under kvällen ett trevligt samtal omkring whisky och deltagarna delade med sig av sina egna minnen och erfarenheter. En deltagare berättade om vart man kan köpa begagnade whiskyfat och visade bilder på ett fat han själv hade hemma som barbord. En annan deltagare berättade om en finsk whisky som han hade köpt, den finska whiskyn är oftast gjord på råg.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS