Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 14, 2016

Whiskyprovning i Västerås den 12/11

Nu när det har blivit vinter och kallt passar det lämpligt att värma sig med god whisky och ett trevligt samtal. Så ikväll hade en stor grupp samlats på Scandic hotell i Västerås för att prova whisky, samtidigt som vi skulle prata och ha det allmänt trevligt. Följande whiskysorter provades under kvällen:

Whisky 1 – Oban 14 YO
Vi började med en skotsk single malt från distriktet Highland. Det är en elegant whisky med fatkaraktär, inslag av honung, aprikos, pomerans, örter och sötlakrits. Obans 14 YO har en medelhög rökighet, framför allt i doften. Destilleriet ligger i staden Oban som är den främsta förbindelsen med öarna. Staden kallas ibland för porten mot öarna. Ibland säger man att whiskyn härifrån är en blandning av Highlandswhiksy och Islaywhisky.

Whisky 2 – Bulleit Bourbon
Kvällens andra whisky var en bourbon från Kentucky USA. Bourbon görs på mestadels majs, 68% i denna dryck och resterande är råg och kornmalt. Den har en doft och smak med tydlig karaktär av kolade ekfat, smörkola, pomerans och vanilj. Även den här är utan rökighet. Lagrad minst sex år på nya hårt rostade fat.

Whisky 3 – Highland Park 12 YO
Tillbaka till Skottland och distriktet Highlands. Highland Park är det nordligast belägna destilleriet i Skottland. Det ligger på den karga ön Orkney i Nordsjön. En dryck med mer maltig karaktär, rökig doft och fatkaraktär. Valnötter, ljunghonung, örter och vanilj. Rökigheten är medelhög och finns där utan att störa. Klassisk whisky.

Whisky 4 – Lagavulin 16YO
Vi avslutade kvällen med att prova Lagavulins 16 åriga whisky. Ursprunget är distriktet Islay som kännetecknas för sina rökiga och smakrika whiskys. Komplex smak och doft med påtaglig rökighet, fat, pomerans, mörk choklad, smörkola och jod. Kvällens absolut rökigaste whisky.

Under kvällen pratade vi mer om whisky och dess olika former och deltagarna var delaktiga med frågor och berättelser under hela provningen. En mycket trevlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS