Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Feb 06, 2017

Whiskyprovning i Västerås 4/2

Den här kvällen hade vi laddat upp för en whiskyprovning med fyra olika spännande whiskysorter tillsammans med lite lättare tilltugg. Förutom att prova whisky så skulle vi även lära oss mer om whisky som den ädla dryck den är. Under kvällen provade vi följande whisky:

Whisky 1 - Auchentoshan 12YO

Vi började med en single malt från området Lowlands i Skottland. Det unika med Lowlands är att de destillerar sin whisky tre gånger i stället för två som är det vanliga i Skottland. Det resulterar i det här fallet i en elegant whisky med mycket fruktighet. I smak och doft finner vi även självklart fatkaraktär, med ett välkommet inslag av nötter, halm, örter och smörkola. Smaken är helt utan rök och med en behaglig sötma.

Whisky 2 - Dalwhinnie 15 YO

För whisky nr två stannar vi kvar i Skottland men lämnar Lowlands för att istället bege oss till det storslagna landskapet Highlands som i övrigt är känt för sin enastående natur. Dalwhinnie är en single malt som destilleras två gånger. Doft och smak är maltig, med fatkaraktär och harmonisk smak av ljunghonung, halm, apelsin och äpplen. Whiskyn har en behaglig rökighet som skapar intryck men aldrig tar överhanden. Vi är inte ensamma om vår bedömning av whiskyn. I Jim Murrays bok Whisky Bible fick Dalwhinnie 15YO 95p och den positiva benämningen ”excellent value for money”.

Whisky 3 - Maker´s Mark

Vi lämnade Skottlands vackra natur och single malt för att istället bege oss till andra hörn av världen, nämligen Kentucky, USA, för att prova bourbon. Maker’s Mark är en bourbon med stor, fruktig karaktär, och är inte blyg när det gäller smak; whiskyn är en härlig blandning av doft och smak, inklusive kolade ekfat, torkad frukt, smörkola, vanilj och knäck. Det är en whisky med i stort sätt ingen rökighet men desto mer sötma. Huvudråvaran för denna bourbon är majs, vilket sedan blandas med en del vintervete samt korn.

Alla flaskor av Maker’s Mark är doppade för hand i rött vax vilket från början var en garanti för att kunderna skulle vara säkra på att det var en äkta Maker’s Mark i flaskan.

Whisky 4 - Lagavulin 16YO

För kvällens sista whisky återvände vi till Skottland och en single malt från distriktet Islay. Kännetecknande för detta område är whisky som är kraftigare och framförallt rökigare. Lagavulin har en smak och doft som är komplex, maltig, rökig, med fatkaraktär, mörk choklad, jod och tjära. Det här är en karaktärsfull whisky för den som uppskattar rökighet.

Under provningen ställdes många frågor, bland annat om förekomsten av gluten i whisky. Enligt Livsmedelsverket som har testat och analyserat är ett fåtal destillerat med spannmål som råvara. Enligt dessa tester överförs inte gluten till den slutgiltiga produkten då framställningen sker via destillation.

Vi tackar för en social och trevlig kväll!

Lär dig mer om whisky på en av våra whiskyprovningar klicka här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS