Upplevelser
Anton
Oct 24, 2016

Whiskyprovning i Uppsala den 22/10

Denna lördagskväll bjöds det på en kavalkad av Whisky från ön Islay utanför Skottlands västkust. Samtliga Whiskysorter var även Single Malt vilket innebär att Whiskyn måste ha kommit från ett enda destilleri och även varit framställd på 100% kornmalt. Denna typ av Whisky delas traditionellt in i fyra produktionsregioner och Islay, som är en av dem, är känd för sina rökiga whiskysorter. De olika destillerierna på ön använder sig av torven som växer där för att röka malten som ingår i slutprodukten och som därmed ger den karaktäristiska rökigheten som utmärker Islay. Sammanlagt finns det 8 destillerier på ön, troligtvis för att ön länge haft skattefri whiskytillverkning. Kända destillerier från ön är bland annat Bowmore och Laphroaig vilka utgjorde kvällens provning.

Whisky 1 - Bowmore 12 år
Kvällens första Whisky var från Bowmore, The Bowmore Distillery grundades år 1779 av en lokal köpman, John P. Simson. Bowmore 12 åriga har en plats i mångas hjärtan som Islay s "medel rökig" malt. En uttalad jod karaktär med massor av peppar. Den nuvarande tappning går mer i samma anda som den klassiska Bowmore's på 1960-talet och 70-talet, med tonvikt på tropisk frukt och rök. Gästerna fick såldes en mjukstarta med de lena och söta smakerna för att sedan gå vidare till de lite kärvare whiskysorterna. Här fann de torkad frukt, lakrits, fudge och vanilj, det sistnämnda förnimmer att Whiskyn troligtvis är lagrad på Amerikansk ek där bourbon tidigare lagrats. Väldigt prisvärd, en perfekt baswhisky att alltid ha i hemmet.

Whisky 2 - Bowmore 15 år
Kvällens andra Whisky har fått en 3 årig "finish" på x Sherry Oloroso fat och bjuder därmed på en helt annan upplevelse, trots att den kommer från samma destilleri. Gästerna anmärker snabbt på att den är långt mer kärv än kvällens första Whisky, även om avslutet är relativt mjuk så drar den ihop kinderna vid första sippen. Här hittar gästerna sherry-toner så som mandel, nötter och torkade fikon tillsammans med en gnutta körsbär. En väl balanserad and len whisky med mer markant rökighet, om än fortfarande mild i relation till andra Islay, med även toner av karamell, russin, nötter och kryddor. Passar utmärkt till att avnjutas efter allt julgodis eller till tilltugg som salt ost eller oliver.

Whisky 3 - Laphroaig 10 år
Tredje Whiskyn under kvällen är en verklig rökig och jod rik whisky. Laphroaig kan vara ett av Skottlands mest rökigaste och är kända för sina medicinska malt, och den klassiska 10 år gammal är inget undantag. Destilleriet bildades 1815 av Donald och Alexander Johnston. År 1815 hade ordet spridit sig runt Islay att whisky som produceras vid Laphroaig var särskilt bra. Deras vattenkälla var mycket mjuk, torv och saknade mineraler, vilket var bra för just whiskytillverkningen. Det blev snart mer lönsamt att destillera whisky än föda upp nötkreatur, och det året var Laphroaig  "officiellt" född. Idag är Laphroaig den mest sålda av alla single malts från Islay och, vissa menar, den mest rökiga. Det 10 åriga är lika så kraftigt rökig, med toner av kryddor, lakrits, och en stor dos av jod. Whiskyn har blivit något sötare under de senaste åren. I smaken finner vi även vaniljglass, cederträ, tjära, kardemumma och svartpeppar. Långt avslut. Passar perfekt till kraftigare, kryddigare och/eller rökigare salami eller ölkorv.

Whisky 4 - Laphroaig Lore
Kvällens sista Whisky är en nyhet på marknaden och en exklusiv sådan. Denna Whisky är enligt Laphroaig själva "ett giftermål mellan deras långa historia och olika sorters Whisky" och skapades av deras blandningsmästare John Campbell. Prislappen är därefter, men kvaliteten lika så. Whiskyn har lagras i en kombination av små kvarts fat, sherry fat och återanvända rökta fat. Rik och rökig doft av havsmineraler, aska och bitter choklad. Vanilj följer med oljiga kastanjer och en antydan av fudge med en maltig sötma. En droppe vatten lägger till en krämig karamell med torkad frukt. Djup smak med påtaglig rök, chili, kryddor, lakrits, tjära och jod. Lång, något söt, eftersmak. Smaken var den mest avrundade av alla de sorter som kvällen erbjöd. Whiskyn startar sitt liv på hela 75 % alkohol men får genom "andning" i de olika faten den delats upp i under lagringstiden den slutliga procenthalten 48%. En filosofisk whisky som passar att avnjutas ensamt i en stillsam miljö eller tillsammans med en kraftig cigarr och en bastant 100% "single origin" choklad från Cuba. Vid omröstning i slutet av kvällen så blev Lore kvällens favorit!

När alla drycker provats fortsatte kvällen med frågor, under denna tid avhandlades många ämnen om både destillat i stort men framförallt frågor rörande whisky. Kvällen kom sedan till ända och deltagarna avtackades och gick från provningen med förhoppningsvis flera nya intryck och en lite fördjupad förståelse för whisky och dess väsen. En mycket trevlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS