Upplevelser
Anton
Jan 23, 2017

Whiskyprovning i Uppsala den 21/01

Under lördagskvällen den 21 Januari gömde sig ett glatt gäng undan ett blåsigt Uppsala i ett av hotell Citystas lokaler i centrala staden. Under kvällen bjöds det på Whisky från olika destillerier lokaliserat kring Storbritanniens största sjö Loch Lomond. I det bergiga och fuktiga landskapet i Skotska Highlands hade kvällens Whiskysorter framställts och lagrats. Till Whiskyn serverades lättare tilltugg som exempelvis salta mandlar och hårdost, två tillbehör som kompletterar whisky väl och är lättillgängligt till avnjutning även i hemmet.

Whisky nummer ett: High Commissioner Blended Scotch Whisky
Först ut var en blended scotch whisky med ett ganska kraftigt bett. I denna typ av whisky förekommer en blandning av single malt whisky från olika destillerier tillsammans med whisky som kan utgöras av olika sorters maltslag, så kallad Grainwhisky. Denna brittiska variant på whisky är den som det säljs mest av, troligtvis för att den är den billigaste att framställa av de brittiska varianterna. I smaken fann vi små toner av citrus och persika.

Whisky nummer två: Loch Lomond Original
Kvällen andra Whisky var av typen Single malt, en typ som måste tillverkas av mältat korn och komma från endast ett destilleri. Övriga regler som gäller stilen i Skottland är att den måste vara tillverkad där, vara destillerad i traditionella kopparpannor, lagrad i minst tre år på ekfat och att alkoholhalten ej får understiga 40 %. Vi märkte direkt att kvaliteten stigit och efter att ha doftat på den och kände vi en doft av läder. I smaken återfanns tydlig brödighet och i eftersmaken lite kåda och citrusskal.

Whisky nummer tre: Glen Scotia 15 Year old
Ytterligare en Single malt, vilket sedan tidigare whisky skulle fortsätta att prägla kvällen bjöds det på i kvällens tredje whisky. I doften fann vi en kraftig doft av vanilj, vilket tyder på att whiskyn lagrats i amerikanska ekfat. Vi kände också doften av ingefära och citrus. Smaken är något mer komplex än de tidigare och i den fann vi även där vanilj men även lite torkad frukt.

Whisky nummer fyra: Glen Scotia Victoriana
Kvällens höjdpunkt för de flesta av gästerna kom vid whisky nummer fyra. Här hade vi en mjuk, len och karamellig whisky med många nyanser. I doften kändes en tydlig karamelliknande arom som bådade gott. Något som slog många vid borden var att det verkligen är skillnad på whisky och whisky och att en sida vid sidojämförelse gör mycket för att kunna peka ut varför något smakar så pass bra. Gästerna kom med många uttalanden om vad de fann för smaker och det är en typisk fröjd att höra för en sommelier. Egna referenser spelar stor roll för vilka smaker som uppfattas i en dryck och här var det många.

Whisky nummer fem: Glen Scotia Double Cask
Kvällens sista och femte whisky var en där många slogs av en mycket ihärdig, len och trevlig eftersmak. Flera minuter kunde gå innan smaken försvann ur gommen. Smaken var frisk och något syrlig och hade en härlig brännande effekt på tungan. Den hade en kraftig start vilket vid första klunk kunde uppfattas som något skrämmande men eftersmaken var som tidigare nämnt såpass angenäm att det väl var värt det. Helt enkelt en mycket bra whisky att avsluta provningen med då gästerna bokstavligen fick ta smaken hem.

Det var en mycket trevlig kväll med många frågor vilket uppskattades varmt av sommeliern!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS