Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Oct 24, 2017

Svårt att inte föra intressanta samtal med ett whiskyglas i handen

Denna fredagskväll hade en stor grupp samlats på CityStay i Uppsala med ett enkelt mål, att prova och prata om whisky i en trevlig miljö. Just den här kvällen hade borden dukats upp med fem olika whiskysorter tillsammans med goda tillbehör som gröna oliver, salta chips, lufttorkad skinka, ölkorvar och mörk choklad. För många deltagare skulle det bli första gången som de provade choklad i kombination med whisky, och en positiv överraskning blev det för de flesta. Vi provade följande whisky under kvällen:

Famous Grouse Smoky Black
Kvällens första whisky var en blended från Skottland. Den påminde givetvis en hel del om den välkända Famous Grouse, men den stora skillnaden är att Smoky black har en rökigare profil.

Macallan 12 YO Fine Oak
Efter Blended var det dags att prova Single malt. Den här whiskyn har lagrats på både amerikanska bourbonfat och europeiska ekfat. De europeiska ekfaten har oftast lagrat sherry tidigare. Blandningen av de olika faten bidrar med både komplexitet och smaker till whiskyn. Macallan Fine Oak är en len whisky med frukt, vanilj och bland annat honung i smak och doft samt en lång eftersmak. Vi passade även på att prova den tillsammans med chokladen, men det gick inget vidare då whiskyn var lite för lätt i kroppen för att klara av den kraftiga chokladen.

Highland Park 12 YO
Från Speyside gick vi vidare till Skottlands nordligaste destilleri, beläget på en karg ö ute i Nordsjön. På ön Orkney växer inga träd, vilket ger torven och whiskyn dess speciella karaktär. Vi hittade vi mer kraft och mer malt, samt en del toner av rök, honung, vanilj och örter. När vi provade den med chokladen gick det alldeles utmärkt.

Macallan 12 YO Double Cask
”Den här påminner om whisky nr 2” påpekade en deltagare, vilket inte är så konstigt då båda var Macallan. Den här whiskyn har legat på både amerikanska ekfat samt sherry fat. Sherryfaten bidrar med en sötma i whiskyn vilket vi upplevde i framför allt eftersmaken.

Highland park 18 YO
Vi avslutade kvällen med att prova Highland Park 18 YO. Den här whiskyn har blivit framröstad Best spirit in the World tre gånger, och det är ingen liten bedrift. Den långa lagringstiden har gett en komplex doft och smak, där vi hittade bland annat fat, lätt rök, frukt, mörk choklad, nötter och honung. Och inte så förvånansvärt blev den kvällens favoritwhisky för många deltagare.

Det var en fin provning och kvällen visade ännu en gång vad alla whiskysorter har gemensamt; de för människor samman, oavsett bakgrund eller ålder. Vi hann prata om en hel del, men givetvis räckte inte tiden för att täcka alla intressanta samtalsämnen som dyker upp med ett whiskyglas i handen. Många deltagare poängterade dock hur roligt det hade varit att få prova whisky med choklad och att lära sig lite mer om hur de olika smakerna samverkar.

Som sagt, en trevlig kväll och ett stort tack till alla som bidrog till den. Fler spännande provningar väntar i höst, all information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS