Upplevelser
Robert Larsson
Jan 25, 2016

Whiskyprovning i Uppsala 23 januari

Lördagen 23 januari var det dubbel premiär på Teaterbaren på Uppsala stadsteater. Dels var det premiär för samarbetet mellan Teaterbaren och Taysta, sen var det också premiär för teaterns uppsättning av King Lear. Vi var dock ett gäng som var helt koncentrerad på Whiskyn. De provade sorterna var: Aberlour ábunadh cask strength, Bunnahabhain Islay Singel Malt Scotch Whisky Moine, Evan Williams Black Kentucky Straight Bourbon Whiskey och Mellow Corn Kentucky Straight Corn Whiskey.

Först ut var Aberlour som med sin 60 procentliga cask strenght rätade ut ryggraden på   deltagarna. De flesta tyckte dock inte att alkoholstyrkan blev så dominerande som man kunde tro. De Olorossofat som whiskyn legat på hade gjort den både mjuk och väldoftande. Stänkte man dessutom i ett par droppar vatten så framträdde de runda sherrysmakerna än tydligare. Ett mycket trevligt sällskap i vintermörkret. Som kuriosa kan nämnas att Aberlour är den mest säljande singel malten i Frankrike.

Bunnahabhain Islay Singel Malt Scotch Whisky Moine visade på en helt annan palett av dofter och smaker. Här dominerade den peatade karaktären. Det vill säga här fanns det torv så att det hade kunnat driva Uppsala fjärrvärmeverk under åtskilliga kalla vinterdagar. Bunnahabhain har helt slutat med kylfiltrering vilket kan vara en orsak till dess unika kombination av mildhet och smakrikedom, Bunnahabhain är även en av de få skottarna som är ofärgad. den visade följaktligen upp sig i sin ljusa elegans.

Evan Williams Black Kentucky Straight Bourbon Whiskey visade sig vara en i dess rätta mening klassisk Bourbon, som någon sa "Den är vad Jack Daniels vill vara". Den förhållandevis lättillgänglighet som kännetecknar en bra Bourbon visade Evan Williams upp och yvade sig på provningens catwalk.

Mellow Corn Kentucky Straight Corn Whiskey som är rätt svårt att få tag på, var följaktligen en ny bekantskap för de flesta. Mellow Corn med sin historiskt höga halt av majs, 81 procent, och gula färg stack ut bland provningsglasen. Frågan väcktes om det inte var kriminellt så dock definitivt syndigt att göra Cornflakes av majs i stället för Corn Whiskey. Den mildhet, men ändock smakrikedom som glaset med Mellow Corn uppvisade i sin 50 procentliga prydnad visade sig vara häpnadsväckande.

Kvällen blev en kväll färgad av premiär, för teatern uppsättningen av Shakespearpjäsen och för provningsdeltagarna nya trevliga Whisky- och Whiskeybekantskaper. När provningen var slut var våren lite närmre och kvällen lite mindre kylig, tack för en riktigt trevlig och gemytlig kväll!

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS