Upplevelser
Anton
Apr 24, 2017

Skotska folksagor i Uppsala

Denna lördagskväll fylldes Uppsala med sorlande skratt då vi samlades i god anda på hotell Citystay för att utmana våra sinnen i en whiskyprovning. Under kvällen bjöds det på whisky från olika destillerier lokaliserade kring Storbritanniens största sjö, Loch Lomond. Kvällens äventyr i det kulturellt anrika Uppsala tog oss ända vägen till det bergiga landskapet i skotska Highlands där kvällens whiskysorter hade framställts och lagrats. Under hela vår resa fanns det en känsla av magi, inte bara från att träda in i whiskyns värld, men även från de många folksagor som berättas om monstret i Loch Lomonds sjö...

High Commissioner Blended Scotch Whisky
Utan ett monster i sikte, invigde vi kvällen med en blended scotch whisky med ett ganska kraftigt bett. I denna typ av whisky förekommer en blandning av single malt whisky från olika destillerier tillsammans med whisky som kan utgöras av olika sorters maltslag, så kallad 'grainwhisky'. Denna brittiska variant på whisky är den som det säljs mest av, troligtvis för att den är den billigaste att framställa av de brittiska varianterna. I smaken fann vi små blygsamma toner av citrus och persika.

Loch Lomond Original
Kvällens andra whisky var av typen single malt, en typ som måste tillverkas av mältat korn och komma från endast ett destilleri. Övriga regler som gäller stilen i Skottland är att den måste vara tillverkad där, vara destillerad i traditionella kopparpannor, lagrad i minst tre år på ekfat och att alkoholhalten ej får understiga 40 %. Vi märkte direkt att kvaliteten stigit, och efter att ha doftat på den kände vi en distinkt doft av läder. I smaken återfanns tydlig brödighet och i eftersmaken lite kåda och citrusskal.

Glen Scotia Double Cask
Kvällens tredje whisky var ytterligare en single malt, vilket sedan skulle fortsätta att prägla kvällen. I doften fann vi en kraftig doft av vanilj, vilket tyder på att whiskyn lagrats i amerikanska ekfat. Vi kände också doften av ingefära och citrus. Smaken är något mer utvecklad än de tidigare whiskysorterna, och i denna Double Cask fann vi återigen vanilj men även lite torkad frukt.

Glen Scotia 15 Year old
Kvällens fjärde whisky var en där många slogs av en mycket ihärdig, len och trevlig eftersmak. Flera minuter kunde gå innan smaken försvann ur gommen. Smaken var frisk och något syrlig och hade en härlig brännande effekt på tungan. Den hade en kraftig start vilket vid första klunk kunde uppfattas som något skrämmande, men eftersmaken var som tidigare nämnt så pass angenäm att det var väl värt det. Helt enkelt en mycket bra whisky att ta i slutet av provningen, då gästerna bokstavligen fick ta med sig smaken hem.

Glen Scotia Victoriana
Kvällens sista och femte whisky var en mjuk, len och karamellaktig whisky med många nyanser. I doften kändes en tydlig karamelliknande arom som bådade gott. Något som slog många vid borden var att det verkligen är skillnad på 'whisky och whisky', och att en sida vid sidojämförelse gör mycket för att kunna peka ut varför något smakar så pass bra. Gästerna kom med många uttalanden om vad de fann för smaker och det är en typisk fröjd att höra för en sommelier. Egna referenser spelar stor roll för vilka smaker som uppfattas i en dryck och här var det många intryck som diskuterades livligt bland deltagare.

 

Det var en trevlig kväll med många frågor, något som uppskattas mycket av sommeliern!

 

 

Sugen på att delta i en av våra whiskyprovningar? Klicka vänligen här för att ta reda på mer!

 

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS