Upplevelser
Dryckesexpert Michael
May 16, 2016

Whiskyprovning i Västerås den 14/05

Den sköna sommarvärmen som vi hade vant oss vid från föregående helg var som bort blåst. Nu var det fem grader varmt med både blåst och regn. Vädret påminde mycket om Skottland och det var ju bra då vi skulle prova whisky från detta land under kvällen. Vi var ett härligt gäng som samlats i Västerås för att gå på en whiskyprovning. Deltagarna var laddade och törstade efter den ädla drycken. Sommelier Michael hade laddat upp med fyra olika whisky, alla unika på sitt sätt. Tanken var att ge deltagarna möjlighet att upptäcka vilken fantastisk bredd det finns inom whiskyvärlden och kanske kanske hitta en ny favoritstil. Till provningen hade vi dukat fram med bröd, skinka och oliver. Vi provade dessa fyra whisky:

Auchentoshan 12 YO
Vi började provningen med Auchentoshan Single Malt 12 YO. Det unika med den här whiskyn är att den har destillerats tre gånger vilket är väldigt ovanligt för skotsk whisky, de destillerar oftast bara två gånger. Destilleriet ligger strax utanför Glasgow i whiskydistrikt som heter Lowlands. Doften är elegant och fruktig med fatkaraktär, inslag av nötter, torkade örter, päron och halm. Smaken är precis som doften elegant och fruktig med fatkaraktär, nötter, torkade örter, päron och halm. I och med att den är destillerad tre gånger är den lättare men den är inte tråkig för det. Auchentoshan är helt utan rök, och för den som söker en mer elegant och fruktig whisky från Skottland är denna att rekommendera.

Bulleit Bourbon
Efter Skottland for vi över Atlanten till den amerikanska södern för en klassisk bourbon. Bourbon är gjort enbart eller mestadels på majs. Just Bulleit Bourbon är gjort på 68% majs, 28% råg och 4% kornmalt. Den höga andelen majs och användandet utav nya amerikanska ekfat gör att bourbon har en sötare karaktär med mycket smörkola och vanilj. Bulleit Bourbon har en smak och doft som är kraftig med tydlig karaktär av kolade ekfat, aprikos, vanilj, smörkola och fudge.

Mackmyra Brukswhisky
Nu var det dags att prova en svensk maltwhisky. Mackmyra utanför Gävle grundat så sent som år 1999. Mackmyra Brukswhisky är en Single Malt gjort på enbart svenskt korn. Färgen är relativt ljus, det här var provningens ljusaste whisky. Doft och smak är maltig, nyanserad med fatkaraktär, inslag av honung, halm, aprikos, laktrits, citrus och päron. Brukswhiskyn har bara en minimal touch utav rök.

Oban 14 YO
Kvällens sista whisky var Oban 14 YO Single Malt. Oban är ett utav de äldsta aktiva destillerierna i Skottland, grundat redan år 1794. Destilleriet ligger i staden Oban på gränsen mellan Highland och Islay där land möter hav. I och med att destilleriet ligger i en stad har de begränsat utrymme och deras kopparpannor är bland de minsta i hela Skottland. Whiskyn som vi provade hade en doft som var elegant med fatkaraktär, aprikos, ljunghonung, örter och pomerans. Smaken var balanserad rökig, med örter, ljunghonung och pomerans.

 

Kvällens favorit för många utav deltagarna var Oban 14 YO, men precis som det bör på en provningen var inte alla eniga om vilken som var bäst. Det är ju som sagt den egna smaken som avgör vilken du uppskattar. Det var trevligt att alla deltog i samtalet och många deltagare delade med sig utav egna tips och tankar kring whisky, precis som det ska vara på en provning. En deltagare tipsade om att besöka det svenska destilleriet Spirit of Vhen utanför Skåne. En annan deltagare bistod i tipset att undvika en "moonshine" produkt som finns på Systembolaget.

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS