Upplevelser
Claes Johansson
Nov 23, 2015

Whiskyprovning i Örebro den 21/11

20151121_184436 Lördagskvällen den 21 november startades av med en grupp förväntansfulla deltagare som samlats på Scandic Grand i Örebro för att delta i en whiskyprovning. Kvällen börjar med att vi tog oss gemensamt ner till hotellets mysiga vinkällare där provningen hölls. Efter att alla intagit sina platser hälsas de välkomna av kvällens sommelier Claes.

Provningen började med en tillbakablick på whiskyns historia som började på Irland redan på 700-talet för att sedan föras över till Skottland och till under de åren whiskyn mer och mer började likna den dryck som vi idag kallar whisky. Vidare diskuterades vilka whiskysorter som finns och vad som skiljer de åt. Bland de begrepp vi benade upp fanns, skillnaden på singel malt, singel cask och blended whisky, samt skillnaden mellan vanlig blended och puremalt whisky. Vi pratade whisky från övriga världen med lite större fokus på USA. Där efter gick igenom tillverkningsprocessen och hur man destillerar whisky, varför viss whisky blir rökig och vad som gör att whiskyn får sin karaktär, samt vilka regler som gäller inom EU för att en spritsort skall få kallas för whisky.

Den första w20151121_184448hiskyn vi provade för kvällen var Bushmills 10 year singel malt. En singel malt från Irlands tredje största destilleri. Drycken var rund och fräsch men en fruktig ton och vanilj i doften. Alkoholen var väl integrerad och hjälpte till att lyfta smakerna. Men lite vatten i lyftes de fruktiga tonerna fram än mer. Nästa dryck var The Macallan 12 year, highland , speyside. En söt och fruktig doft som drar lite mot appelsin och som även återkommer i smaken där även vanlij och torkad fukt adderas. Med vatten lyfter de fruktiga tonerna och whiskyn känns med integrerad. Denna whisky gruppen lite mer för och emot, vissa i gruppen tyckte att den kännandes lite spritig framförallt innan vatten hade adderats. Som tredje whisky kom Laphroaig 10 year. Denna whisky hade en doft som var klart rökig och med toner av tjära och lite nougat. Men vatten i blev doften ytterligare nyanserad och då hittades även lite honung och halm/stall. Även smaken var dominerad av röken och med lite vatten så kom tydlig fatkaraktär och lite blommighet. Denna whisky blev mångas favorit under kvällen. Kvällens sista dryck var Bulleit Bourbon en typisk bourbon i karaktären fast med en mycket harmonisk smak och doft. Där finner vi en tydlig fatkaraktär med vanilj och smörkola samt tydlig ekfatsrostning. I munnen är drycken rund och trevlig med en trevlig fruktighet och man känner tydligt av faten.

När alla drycker var provade fortsatte kvällen med frågor, under denna tid avhandlades många ämnen om både destillat i stort men framförallt frågor rörande whisky. När vi summerade kvällen fann vi att Laphroaig var kvällens populäraste whisky. Under hela provningen ställdes frågor och efter att sista whisky provats fick deltagarna möjlighet att diskutera och ställa ytterligare frågor. Kvällen var nu till ända och deltagarna avtackades och gick från provningen med förhoppningsvis flera nya intryck och en lite fördjupad förståelse för whisky och dess väsen.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS