Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 18, 2019

En rundvandring i whiskyns värld

Vi var ett härligt gäng som samlades i Örebro Saluhall denna fredag för att njuta av god whisky tillsammans med goda tillbehör. Det kunde ju inte bli annat än rätt.
Fyra whisky skulle vi prova och se vilken vår nya favorit kunde bli. Till vår hjälp hade vi tillbehör som brieost, rostade mandlar, sötlakrits, mörk choklad, lagrad cheddarost och tomat/basilika salami. Under kvällen provade vi följande whisky.

En resa till Skottland


Vi började vi vandring runt i whiskyvärlden i det stora whiskylandet Skottland för att prova en blended whisky från Stewart. Gjort enligt hemligt recept sedan slutet på 1700-talet, är den en blandning av maltwhisky och grainwhisky. Steward Blended är rund i smaken med balanserad alkhohol. Vi hittar smaker av fat, gråpäron, halm, citrus och farinsocker. Trevlig mjuk smak. Prova gärna till charkuterier. Tillsammans med brieosten och salamin blev whiskyn mjukare och upplevelsen av alkohol dämpades.

Vår andra whisky var en bourbon från Kentucky USA. Bulleit Bourbon är gjord på 68% majs, 28% råg och en liten del kornmalt, vilket ger oss en riktigt smakrik bourbon. Rågen bidrar med bra kryddighet till bourbonen. Lagrad minst 6 år på hårt kolade amerikanska ekfat. I doft och smak hittar vi smörkola, ekfat, vanilj, nötter, pommerans, aprikos och rökt trä. Hög alkohol. Gick mycket bra ihop med cheddarosten.

Från Amerika och tillbaka till Skottland


Efter vår utflyckt till USA och majswhiskyn var det dags att prova skotsk single malt för första gången under kvällen. Från distriktet Highlands i Norra Skottland kom Dalmores Vintage 2006 whisky. Den här är något så ovanligt som en årgångs whisky där all dryck kommer från 2006. Tio år har den legat och vilat på fat, både amerikanska bourbonfat och sherryfat. Smaken har inslag av malt, torkade aprikoser, kanel, farinsocker, mandelmassa, fat och en lätt lätt rökighet. Hög alkohol. Rolig och god tillsammans med de olika tillbehören, rostade mandlar, mörk choklad, och sötlakritsen. Många tyckte den mörka chokladen var bäst här.

Slutligen


Vi avslutade kvällen med att prova Jura 12YO Single Malt. Ingår i destilleriets Signatures Series och har legat på både bourbon och sherryfat. Stor komplex whisky med inslag av malt, torv, nötter, tjära, vanilj, och torkad frukt. Hög alkohol och lång eftersmak med bland annat lakritstoner. Gick även den här bra mot choklad, mandlar och sötlakrits. Personlig favorit med sötlakritsen.

Tack så mycket till alla glada gäster som kom och njöt av goda smaker med oss ikväll. Hoppas att vi får se er igen på höstens provningar!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS