Upplevelser
Claes Johansson
Nov 21, 2016

Whiskyprovning i Örebro den 19/11

Lördagskväll den 19 november och härligt förväntansfulla deltagare samlades på Scandic Grand i Örebro för att delta i en whiskyprovning. Kvällen börjar med att vi gemensamt tar oss ner till hotellets mysiga vinkällare där provningen skall hållas. Efter att alla intagit sina platser hälsas de välkomna av kvällens värd Claes.


Provningen börjar med en liten tillbakablick på whiskyns historia som började på Irland redan på 700-talet för att sedan föras över till Skottland och till under åren mer och mer likna den dryck som vi idag kallar för whisky. Vidare pratade vi om vilka olika whiskysorter det finns och vad som skiljer dem åt. Bland de begrepp vi benade upp var vad skillnaden är på singel malt, singel cask och blended whisky, samt skillnaden mellan vanlig blended och puremalt whisky. Vi pratade whisky från övriga världen med lite större fokus på USA


Därefter gick vi igenom tillverkningsprocessen och hur man destillerar whisky, varför viss whisky blir rökig och vad som gör att whiskyn får sin karaktär, samt vilka regler som gäller inom EU för att en spritsort skall få kallas för whisky. I och med att vi började prova kvällens drycker gick vi även igenom provningsmetodik och sensorik för kunna få ut som mycket som möjligt av det vi provar.


Första whiskyn:
Den första whiskyn vi provade för kvällen var Kilbeggan. Detta är en blended whiskey från ett av Irlands äldsta destillerier. Drycken var rund och fräsch med en fruktig ton samt vanilj och mandel i såväl doft som smak. Med lite vatten i lyftes de fruktiga tonerna fram än mer.


Andra whiskyn:
Nästa dryck var The Macallan, Fine Oak,12 year, Highland, Speyside. The Macallan använder sig traditionellt endast av gamla burbonfat när de lagrar sin whisky, när det är en fine oak flaska har de även använt gamla sherryfat. Detta för att förfina drycken ytterligare. På näsan finner vi en söt och fruktig doft som drar lite mot apelsin vilket även återkommer i smaken där även vanlilj och torkad frukt tillkommer. Med vatten lyfter de fruktiga tonerna och whiskyn känns mer integrerad. Vissa i gruppen tycket att denna whisky kändes lite för spritig innan de lade till vatten.


Tredje whiskyn:
Kvällens tredje dryck var Makers Mark en typisk bourbon i karaktären, med en mycket harmonisk smak och doft. Där finner vi en tydlig fatkaraktär med vanilj och smörkola samt tydlig ekfatsrostning. I munnen är drycken rund med en trevlig fruktighet och man känner tydligt av faten.


Fjärde whiskyn:
Som sista whisky provade vi Lagavulin 16 years. Whiskyn är en singelmalt från Islay och har den för området så karakteristiska rökigheten som kommer från torven som används vid torkningen av malten. Vidare hittade vi tjärtoner och lite nougat. Med vatten i blev doften ytterligare nyanserad och då hittades även lite honung och halm/stall. Även i smaken dominerade röken och med lite vatten så kom tydlig fatkaraktär och lite blommighet. Denna whisky blev mångas favorit under kvällen.
När alla drycker var provade fortsatte kvällen med frågor, under denna tid avhandlades många ämnen om både destillat i stort men framförallt frågor rörande whisky. När vi summerade kvällen fann vi att Laphroaig var kvällens populäraste whisky. Under hela provningen ställdes frågor och efter att den sista whiskyn provats fick deltagarna möjlighet att diskutera och ställa ytterligare frågor.


Kvällen kom sedan till ända och deltagarna avtackades och gick från provningen med förhoppningsvis flera nya intryck och en lite fördjupad förståelse för whisky och dess väsen.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS