Upplevelser
Skribent Frida
May 25, 2015

Whiskyprovning i Örebro den 23/05

Whiskyprovning i ÖrebroI lördags kväll den 23 maj träffades några förväntansfulla deltagare på Scandic Grand Hotell i Örebro för att delta i en whiskyprovning. Kvällen börjar med att vi gemensamt tog oss ner till hotellets mysiga vinkällare där provningen hölls. Efter att alla intagit sina platser så hälsades de välkomna av kvällens värd Claes. Provningen började med en liten tillbakablick på whiskyns historia som började på Irland redan på 700-talet för att sedan föras över till Skottland och till under åren mer och mer likna den dryck som vi idag kallar för whisky. Vidare så diskuterades även whiskysorternas härkomsten och vad som skiljer de åt. Bland de begrepp vi benade upp var, skillnaden på singel malt, singel cask och blended whisky, samt skillnaden mellan vanlig blended och pure malt whisky. Vi pratade även om whisky från resten av världen med fokus på USA. Där efter gick igenom tillverkningsprocessen och hur man destillerar whisky, varför viss whisky blir rökig och vad som gör att whiskyn får sin karaktär, samt vilka regler som gäller inom EU för att en spritsort skall få kallas för whisky.

Den första whiskyn vi provade för kvällen var Auchentoshan 12 year, en lowland whisky som är speciell i den meningen att den är en av de få trippel destillerade whisky från Skottland. Detta ger den en rund och fräsch ton med mycket fruktighet och en lite ton av kola. Denna dryck uppskattades av de flesta i gruppen och några höll den i slutändan som sin favorit för kvällen.

Nästa dryck var Glenlivet 12 year, highlands, speyside. En mycket söt och fruktig doft som även återkommer i smaken där även vanilj och torkad fukt adderas.

Som tredje whisky kom Laphroaig 10 year. Denna whisky hade en tydlig rökig doft med tjära och lite nougat. Med vatten i glaset blev doften ytterligare nyanserad och då hittades även lite honung och halm/stall. Även smaken var dominerad av röken och med lite vatten så kom tydlig fatkaraktär och lite blommighet. Denna whisky blev mångas favorit under kvällen.

Kvällens sista dryck var Bulleit Bourbon en typisk bourbon i karaktären fast med en mycket harmonisk smak och doft. Där finner vi en tydlig fatkaraktär med vanilj och smörkola samt tydlig ekfatsrostning. I munnen är drycken rund och trevlig och man känner tydligt av faten.

När alla drycker var provade fortsatte kvällen med frågor, under denna tid avhandlades många ämnen om både destillat i stort men framförallt frågor rörande whisky. När vi summerade kvällen fann vi att Laphroaig var kvällens populäraste whisky men och det var det roliga, det var minst två personer som hade var och en av de andra dryckerna som sin favorit. Kvällen var nu till ända och deltagarna avtackades och gick från provningen med förhoppningsvis flera nya intryck och en lite fördjupad förståelse för whisky och dess väsen.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS