Upplevelser
Skribent Frida
Nov 21, 2016

Whiskyprovning i Gävle den 19/11

Denna mörka vinterkväll föll snön tungt och gatorna stod tomma. Väl inne i provningslokalen stod glasen fyllda med värmande whisky, vilket är så passande att prova när kylan väl biter på. Whisky för just tankarna till en varm stuga omgiven av ett kallt vinterlandskap med frossa och kylande vindar, vad kan då vara bättre än ett glas värmande whisky och ett uppiggande samtal. Denna afton samlades en stor grupp på Elite Grand Hotell i centrala Gävle för att, möjligtvis, finna den perfekta whiskyn inför skidsäsongen eller, kanske, en ny favorit till whiskyhyllan. Kvällen kom att kantas av en lärorik diskussion och en allmänt trevligt stämning. Följande whiskysorter provades under kvällens whiskyprovning:

Loch Lomond Single Malt destilleras av Loch Lomond Distillery som grundades år 1814 och ligger vid den södra delen av sjön med samma namn. De producerar både malt- och grain whisky som är både rökiga och elegant. Deras SM är en mjuk och balanserad whisky med toner av vanilj, hasselnöt, russin, rostat bröd, citron och kanel. Denna whisky var deltagarnas favorit till de diverse tilltugget, så som den salta Saint Agur och den salta lufttorkade Prosciutto Crudo.

Glen Scotia Single Malt Double Cask destilleras av de anrika destilleriet Glen Scotia Distillery som kom i drift år 1832, snart 200 år i drift. Det ska bli intressant att få smaka deras "special release" för deras 200 års jubileum. Säkerligen något magiskt! Glen Scotia  är beläget i Campbeltown på Skottlands västkust. Deras Malt Double Cask har fått sitt namn då den lagras på gamla bourbonfat och fått sin "finishing" på x Pedro Ximenez sherryfat. Dessa x-PX fat har väl integreras med whiskyn som har en framträdande söt doft av karamelliserade päron, äpplen och persikor, som genomtränger smaken. I smaken finner vi även toner av vanilj, cederträ och kola. Whiskyn har en harmoniserande balans och bourbon-faten visar även upp sin påverkande med en tilltalande dammig torrhet. En något söt början med en oljig textur. Medel fyllig kropp samt värmande alkohol. Fint värmande avslut med vanilj och kola. Passande till mörk choklad, praliner eller kanderade nötter. Deltagarna var gemensamt enade om att whiskyn passade utmärkt efter allt julgodis.

Glen Scotia Single Malt 15 Years Old har mognat på amerikanska ekfat innan buteljering och vann guld på World Whiskies Awards (WWA). I doften fann vi en tydlig doft av vanilj, cederträ och äppelkaka. En välbalanserad whisky som är len och fyllig med även toner av kryddor och aromatiska frukter så som ingefära och kanel samt citronskal och aprikoser tillsammans med nötter och torv. Torrt långt avslut. Passar perfekt till lite kryddigare salami, ölkorv eller till smakrika snittar.

Glen Scotia Single Malt Victoriana blev kvällens favorit. Blandningen är skapad av Glen Scotias Master blender John Peterson, och är utvald för dess säregna egenskaper och utomordentliga bas för mognad. Vid första doft träffas vi av söt svartvinbärssylt och pecannötpaj. Med sina höga 51,7% alkoholhalt så bedövar whiskyn ens smaklökar och några droppar vatten blir avgörande för att vidare analysera dessa smak. Efter några droppar så öppnas whiskyn upp och ett hav av dofter visade sig, inte minst blev en ton av vanilj från ekfaten framträdande. Vi fann även toner av svarta vinbär, karamelliserade nötter, mörk choklad och kryddor. Ett djup och len konsistens, tillsammans med ett milt rökigt avslut och en något stickande alkohol. En filosofisk whisky som passar att avnjutas ensamt i en stillsam miljö eller tillsammans med en kraftig cigarr och en bastant 100% "single origin" choklad från möjligtvis Colombia eller Ecuador.

När alla drycker provats fortsatte kvällen med frågor, under denna tid avhandlades många ämnen om både destillat i stort men framförallt frågor rörande whisky. Kvällen kom sedan till ända och deltagarna avtackades och gick från provningen med förhoppningsvis flera nya intryck och en lite fördjupad förståelse för whisky och dess väsen. En mycket trevlig afton!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS