Upplevelser
Dryckesexpert Helena
Jun 19, 2019

Smakrik whisky i Gävle

Så mötte då 17 förväntningsfulla deltagare upp för en Whiskyprovning på trevliga konferenslokalen Teatern, på Grand Elite Hotell i Gävle.
Med utsikt över den lummigt inbäddade Gävleån lovade allt gott inför kvällens provning.

Livets vatten


Vi startade med lite historia om ”Livets vatten”, som whisky betyder gaeliska. Det sägs att missionerande munkar spred destilleringskonsten över hela världen. Runt 400-talet sägs munken s:t Patrik tagit med sig tekniken till Irland där den sedermera spred sig till Skottland på 700 talet. Det dracks mycket öl på klostren och de sägs gissningsvis att öl hamnade i en panna och starkare dryck uppstod. Men de är ännu en ständig debatt om vem som startade tillverkningen av whisky, var de Skottar eller Irländare? Ingen kan svara med säkerhet på den frågan.

Vidare till tillverkningens olika delar; mältning, mäskning, jäsning, destillering och slutligen lagringen.

Processen


Processen startar med mältning där kornet blötläggs för att sen med värme torkas i en ugn som får frigöra stärkelsen. Här börjar redan whiskyns egna karaktär att byggas då torv bränns som en del i torkningsprocessen, vilket ger whiskyn en unik röksmak.

Efter mältningen börjar mäskningen då säden mals till ett grovt mjöl och blandas med hett vatten i ett mäskar. Man bryter nu stärkelsen till socker.

Sedan börjar man jäsningen då vörten kyls ned och hälls över till ett jämkar och får då stå 2-4 dagar, resultatet blir en 8-9-procentig mäsk. Jäsningstiden har betydelse för smaken, en kortare jäsning på 2 dagar  ger oftast en nötig, kryddig smak, medan efter 4 dagars jäsning som används vid tillverkning av Singleton ger en lättare, fruktigare och mjukare whisky.

Hur den distinkta smaken blir till


Därefter kommer destilleringen som sker i stora kopparpannor över en eldstad. Scotch whisky destilleras 2 ggr. Antalet destillations kärl och deras storlek har betydelse för whiskyns smak  eftersom drycken interageras med kopparen.

Sist men inte minst är vi då framme vid lagringen som sker på ekfat tillverkade antingen i Amerika, och har då lagrat Bourbon, eller Europa, då de lagrat sherry. Fatlagringen är karakteristisk genom olika färger & smaker. Efter 3 års lagring på fat får man enligt lag kalla de Scotch Whisky, men när de gäller Classic Malt krävs de längre lagringstider.

Whiskyn delas ofta upp i olika stilar och tillverkas i många länder världen över. Skottland har sin rökiga, USA den mer brända, Irland och Kanada den mer fruktiga, och Japan och Kina den mer rena. Även Sverige, Indien och Thailand gör whisky med egen karaktär.
Japansk whisky är lik den Skottska och är rökig i varierande grad, men har ändå en renare stil. Allt beror även på om det är Maltwhisky, Grainwhisky, Bourbon, Ryewhisky eller Skottsk Blended, alla dessa med grunden i olika sädesslag och majs.

Så äntligen dags att provsmaka


Provningen startas med Dalamore Vintage 2006 från destilleriet Dallamore vid stranden av Cromarty Firth, högt upp i Skottska höglandet. 1839 då Alexander Matheson var en man som gick mot strömmen när han valde denna svårtillgängliga lite vildare plats, med vindar från Nordsjön, men med de underbaraste källvatten. De var en dröm för Alex att få tillverka en unik whisky med naturens tillgångar och detta lyckades man också med. En unik whisky i stor mångfald.

Fortsättningsvis blev de en Stewarts Blended Whisky producerad i Leith Skottland sedan år 1779, fortfarande med samma tillverknings process. Maltwhiskyn från skotska höglandet utgör grunden och blandas med grainwhisky. Resultatet blir en mjuk, klassisk whisky.

En kryddig tolvåring


Vidare i provningen kom vi till Macallan Double Cask 12 years med tydlig fatkaraktär och kryddighet delat med lite apelsinarom och sötma. Macallans ligger i Craigellachi, Moray och har funnits sedan 1892. Destilleriet har bytt ägare under åren 1892 blev namnet Macallan-Glenlivet och ägs nu av Edrington Group.Whiskyn har lagrats på ekfat/sherry under 12 år. Denna whisky präglas av klimat, tradition och geografi som indelas i Higlands, Speyside, Lowlands och Islay.

Provningen avslutas med en Jura Superstition 12 years som är en blandning av 2 Jurastilar. Ena delen är rökig, torvig och den andra en del av de bästa årgångarna i destilleriets historia. Den finns tillgänglig under bara en bestämd tid. Destilleriet ligger på den avlägsna ön Jura ca 10 mil utanför Skottlands västkust. För mikroklimat är inte förutsättningarna de bästa, men de blir de här. En whisky med stor värme, en sensationell upplevelse för maltwhiskybälskare. Den har efterlagrats i 13 veckor på ex-Bourbon casks.

Önskar alla en trevlig sommar och hoppas få se många under höstens kommande event.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS