Upplevelser
Lillemor Landell
Nov 23, 2015

Whiskyprovning i Gävle den 21/11

Lördagen den 21 november arrangerades en whiskyprovning på Scandic CH i Gävle. Det var ett glatt och nyfiket gäng som deltog i provningen, där några av deltagarna var whiskyentusiaster med stor erfarenhet vilket bidrog till en härliga stämning med mycket diskussion. Vi pratade om de olika råvarorna och whiskystilar, som t. ex blended, single malt och bourbon. Vi diskuterade olika slags ekfat och resultaten av lagring på dessa - europeiska vs amerikanska, sherryfat vs bourbonfat. Vi provade följande whiskysorter:

Glenkinchie 12 YO - En Single Malt från Lowland i Skottland. En bra doft med toner av äpple och gräs. Mild söt smak med fruktiga toner och liten ekkaraktär. Dock lite spritig, tyckte deltagarna. En bra ”allround” whisky som passar perfekt i början på kvällen eller som avslutning efter en tung provning.

Macallan Fine Oak 12 YO – En elegant Single Malt från Speyside. Fruktig med fatkaraktär, inslag av apelsin, nötter, choklad, örter och honung. halm, päron och smörkola. Whiskyn har viss sötma och ingen direkt rökighet.  Har lagrats på både amerikanska och europeiska ekfat. Detta blev en favorit hos många av deltagarna.

Maker´s Mark Bourbon – En amerikansk bourbon där huvudråvaran är majs. Nyanserad doft med tydlig karaktär av kolade ekfat och inslag av torkad frukt, vanilj och cigarr. Smaker är fyllig och lite rivig, med toner av kryddig vanilj, brända mandlar och kola. Den här whiskyn har ingen rökighet men mycket smak och karaktär. Många av deltagarna tyckte att det här var en positiv överraskning för att vara en bourbon.


Lagavulin 16 YO – Sista whiskyn vi provade var även den en Single Malt från Skottland. Den här
kommer från Islay. En smakrik whisky med påtaglig rökighet. Provningens rökigaste whisky. Fatkaraktär med inslag av tjära, apelsinmarmelad, mörk choklad, nötter och smörkola. Den har även en viss sötma som döljs väl i början utav den rökiga karaktären. De extra åren på fat ger en behaglig rundhet. Blev tillsammans med Macallan i favorit hos många av deltagarna.

Tack för en härlig provning med mycket passion och glädje!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS