Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Jun 13, 2017

En whiskyprovning med rök, vanilj och ek!

Denna milda fredagskväll hade vi laddat inför en spännande whiskyprovning på anrika Elite Grand Hotell i Gävle, före detta Grand Hotel som byggdes på slutet av 1800-talet och invigdes 1901. För att bryta lite mot den överväldigande traditionen som omringar såväl byggnaden som drycken, hade vi även dukat upp lite smått och gott såsom mörk choklad, saltlakrits, rökt skinka och lättsaltade chips. Trots den djupt förankrade bilden av att whiskydrickande utesluter allt annat än whisky och möjligtvis lite is, finns det en hel del nya smakupplevelser som väntar på den som med öppet sinne är villig att kombinera traditionella och moderna smaker. Kvällens smakprover bestod av följande whisky:

Loch Lomond Single Malt
Kvällens första whisky var en Single Malt från högländerna i Skottland. Den har en doft och smak som är maltig, med robusta inslag av fatkaraktär, pomerans, honung, nötter, vanilj och örter. Rökigheten är ganska låg och det hela ger en behaglig whisky att dricka.

Glen Scotia 15 y.o.
Den andra whiskyn var en 15-årig Single Malt från destilleriet Glen Scotia. Glen Scotia är ett av de få aktiva destillerierna kvar i den välkända lilla staden Campbeltown, som på sin höjd hade över 20 stycken på 1800-talet. Doften är maltig med fatkaraktär, vanilj, ek, aromatiska frukter, kryddor och t.o.m. en del toner av hallon. Smaken är även den maltig med fatkaraktären, men med nyanser av vanilj, ek, citrusskal och pepparkakor samt en salig kryddblandning. Här stiger alkoholhalten till 46%, vilket onekligen känns i strupen, utan att smakerna tonas ner för den delen.

Glen Scotia Single Malt Double Cask
Den här Single Malten har fått sin intensiva smak genom att först lagras på traditionella bourbonfat för att sedan slutlagras på Pedro Ximenezfat, en vit druva från Spanien som används för söta dessertviner. Doften har toner av vanilj, mint, blommor, torkade frukt, kola och och en rund smörighet. I smaken kan vi urskilja mycket fat, men även peppar, vanilj, mint, päron och en del citrus. Efter ett tag i glaset tyckte vi även att eftersmaken innehöll aromer av blåbärspaj.

Glen Scotia Victoriana
Vi avslutade kvällen med Glen Scotia Victoriana. Den här whiskyn lagras på speciella fat som Glen Scotias master blender själv väljer ut för att ge rätt smakprofil. Buteljering sker utan filtrering och alkoholhalten stiger till hela 51,5 l%, vilket märks redan när man håller i glaset. När den överväldigande, men ändå raffinerade, spritdoften har lagts sig något, kan man urskilja söta toner av honung, äpplen, bär, vanilj, citrus, plommon och självklart fat. Smaken har även den en lätt touch av söta frukter, honung, peppar, vanilj och bland annat kola, som balanserar utmärkt den stingande spritsmaken.

Det var spännande att se hur den mörka chokladen parade ihop sig med de olika whiskysorterna. Till Glen Scotia Victoriana fungerade den alldeles utmärkt. Kombinationen av saltlakrits och whisky var definitivt en ny erfarenhet för många deltagare. I detta osannolika möte förhöjdes först salmiaksmaken för att sedan nästintill explodera av hetta och alkohol i munnen. Kanske inte ett förstaval för alla, men ett minnesvärt sinnesintryck som fick avsluta kvällens utforskning av både traditionella och nya smaker i denna grandiosa omgivning.

Stort tack till alla deltagare för visat intresse och nyfikenhet.

Känner du också en oemotståndlig lust att prova på utsökta whiskysorter och unika smakkombinationer, är du mer än välkommen att kika in här för din egen provning.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS