Upplevelser
Claes Johansson
Feb 06, 2018

Whiskyns historia med Taysta

En kylslagen februarikväll träffades ett 30-tal förväntasfulla personer för att tillsammans med Taysta fördjupa sig i whiskyns historia.

Provningen börjar med en liten tillbakablick på whiskyns historia. Denna historia började på Irland redan på 700-talet för att sedan föras över till Skottland. Och med åren började den sakta mer och mer likna den dryck som vi idag kallar för whisky.

Vidare pratade vi om vilka olika whiskysorter det finns och vad som skiljer de åt. Bland de begrepp vi benade upp var vad skillnaden är på singel malt, singel cask och blended whisky. Samt skillnaden mellan vanlig blended och puremalt whisky.

Därefter gick vi igenom tillverkningsprocessen och hur man destillerar whisky, varför viss whisky blir rökig och vad som gör att whiskyn får sin karaktär. Vi tittade också på vilka regler som gäller inom EU för att en spritsort ska få kallas för whisky. Efter det gick vi över till att prova kvällens drycker. Till detta serverades det en plockbricka med snacks, ost och charkuterier.

Famous Grouse Smoky Black 


Kvällens första whisky var blended från det kända företaget Famous Grouse. Ikväll valde vi dock inte deras vanliga blend utan en som är särskilt framställd för den nordiska marknaden och framförallt Sverige. Nämligen Famous Grouse, Smoky Black. Det som skiljer den här whiskyn från orginalet är att man tillfört en del rökigare whisky i blandningen.

I doften hittar vi en klar rökighet med sötma och lite kola. Smaken går i samma linje med en klar rökighet och en viss sötma men även en tydlig spritkänsla som inte var helt angenäm.

Naked Grouse


Vi testade även Naked Grouse som är en pure malt blended, alltså en blended whisky som är blandad endast på malt whiskys från olika destillerier. Denna whisky var lite mjukare och rundare i smaken. Den var lite spritig i starten men med ett mjukt avslut.

Macallan 12 YO


Sedan gick vi över på singelmalt whisky. Singelmalt innebär ju att whiskyn är tillverkad på enbart maltwhisky från ett och samma destilleri. Macallan är ett av destillerierna från det kända området Speyside i the Highlands. Macallan använder ingen torv när de torkar sina mältade korn, precis som de flesta andra destillerierna i det här området.

Detta ger en i grunden mild och aromatisk whisky. Vi startade med Macallans klassiska 12 YO detta är en dryck som enbart är lagrad på sherryfat och det har givit den en härligt rund och fruktig smak med ett uns av torkad frukt och sötma.

Macallan 12 YO Double Cask


Sedan gick vi över till att prova Macallan 12 YO, Double Cask. Här har man använt ekfat både från USA och Europa som används vid sherrytillverkning.

Detta gör att whiskyn får en ganska tydlig sötma som framförallt kommer fram i eftersmaken. Till dessa två relativt milda dryckerna passade vitmögelosten som fanns på plocktallriken mycket bra.

Macallan 12 YO Fine Oak


I denna Fine Oak har man valt att använda använda ekfat från både USA och Europa som tidigare använts både till bourbon och sherry. Detta tillför en stor komplexitet till drycken. Detta uppskattades mycket i gruppen.

Highland Park 12 YO


Inför den näst sist drycken tar vi oss långt ut nordsjön till det karga Orkny öarna. Dessa öar beboddes under en tid av skandinaviska vikingar. För att hedra detta har Highland Park som är den dryck vi ska prova nu valt att namnge sina flaskor med namn som anknyter till denna tid. Denna 12 YO har därav namnet Viking Honour.

På Orkney väljer man att använda torv när man torkar sina mältade korn. Därav hittar vi en mycket mer kraftfull whisky här med tydlig rök och fatkaraktär, med vanilj, honung och lite nötighet i smaken.

Highland Park 18 YO 


Kvällens sista dryck var Viking Pride, en 18 årig whisky från Highland Park. I denna dryck hittar vi en ännu tydligare fat och rökkaraktär med torkad frukt nötter och vanilj. Detta var enligt de flesta av kvällens gäster den bästa whiskyn under denna provning.

Kvällen avslutades med lite samtal kring kvällens drycker och möjligheter till frågor. Efter det tackade värden för sig och gästerna begav sig hemåt för denna gång.

För mer information om kommande whiskyprovningar, ta en titt här!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS