Recept
Joel B
jun 03, 2022

Recept på en god Whisky Sour

5 min

5 ingredienser

Medel

Whisky Sour har hängt med sedan cocktailens barndomsdagar och är än idag en av de mest populära drinkarna som serveras i barer världen över. 

 

Det är ju inte konstigt då att diverse bartenders över århundradena har försökt förbättra perfektionen som blandningen av bourbon, citron, socker och äggvita tillsammans skapar.

 

I denna artikel kommer vi inte bara ge dig receptet på en klassisk Whisky Sour. Vi kommer även lära dig hur du gör den version av Whisky Sour som röstades till världens bästa!

 

Är du vegan behöver du faktiskt inte avstå Whisky Sour. Det finns fantastiska veganalternativ till äggvita som ändå ger drinken dess karakteristiska textur och som du kan läsa om i artikeln nedan.

 

Vill du istället njuta av en alkoholfri Whiskey Sour så tipsar The Spirits News chefredaktör Henrik Aflodal om flera bra alternativ att använda i en alkoholfri Whiskey Sour.

Bartender förbereder en Whisky Sour

Sour – en historisk drink

Sour är en kategori drinkar bestående av någon sorts bassprit, syrlig citrusjuice såsom citron eller lime, socker och ibland äggvita.

 

När den moderna drinkkulturen började växa fram i mitten av 1800-talet i Amerika så var Sour en prominent kategori i varje bartenders repertoar. En Sour var en förenkling av de tidigare Punsch-drinkarna som innehöll en massa frukt.

 

De kändaste varianterna på klassiska Sour som finns än idag är Whisky Sour och Pisco Sour. Även andra klassiska drinkar skulle vi idag lägga i kategorin Sour, såsom Daiquiri och Gimlet.

 

Se även: Whiskyns spännande historia

Whisky Sour gjord med whiskyn Laphroaig 10 Years

Whisky, Bourbon & Scotch – vad är skillnaden?

Whisky är ett destillat från mältad säd som sedan har åldrats på träfat. Den definitionen är rätt bred vilket gör att whisky från olika delar av världen skiljer sig mycket ifrån varandra, men de är alla ändå whisky.

 

Scotch är vad de flesta förknippar med whisky. Den görs i Skottland och måste fylla vissa krav. Den ska produceras och lagras i Skottland, vara destillerad till en styrka på som mest 94.8% och säljas vid en styrka på minst 40%, samt ha lagrats i minst tre år på ekfat.

 

Bourbon görs i USA och måste även den fylla vissa krav. Till skillnad från scotch som görs främst på korn måste bourbon vara gjord på minst 51% majs. Den måste även produceras i USA, vara destillerad till en styrka på som mest 80% och säljas vid en styrka på minst 40%.

 

Bourbon har inget krav på en minsta lagringstid men sätter däremot strikta krav på faten de ska lagras i. Faten ska vara nygjorda av amerikansk vit ek och brännas invändigt så att trät är helt förkolnat. 

 

Lagringen i dessa fat ger bourbon sin karakteristiska smak av vanilj och karamelliserat socker.

 

Missa inte: Den bästa japanska whiskyn på Systembolaget

Allt om äggvita i drinkar

Ägg har använts i drinkar i många hundra år och tillför en fluffighet som är svår att motstå. 

 

I en klassisk eggnog används både gulan och vitan vilket skapar en krämig dekadent juldricka. I en Whisky Sour däremot är det bara vitan man vill åt.

 

Äggvita innehåller mycket protein, vilket bildar ett tjockt skum när det skakas i shakern. Proteinerna binder också vissa smakämnen, såsom de bittra tanninerna som bourbon plockar upp ifrån lagringen på nya ekfat. 

 

Äggvitan bidrar därför även till att mjuka av smaken på drinken och en Whisky Sour utan äggvita kan uppfattas som rätt stram.

 

Då råa ägg inte är pastöriserade är det förståeligt att vissa väljer att avstå, men Livsmedelsverket säger att svenska, norska, danska och finska ägg går bra att råa.

Veganvänlig Whiskey Sour utan ägg redo att avnjutas

Veganalternativ

När äggvitan nu har så många effekter i drinken kan det kännas hopplöst att få njuta av en riktigt bra Whiskey Sour utan ägg om man är vegan, men så är inte fallet.

 

Nuförtiden säljs det olika skummande ämnen skapade för de som vill använda äggvita i sina drinkar. De tillsätts oftast som ett par droppar. Det bästa alternativt däremot är något helt naturligt.

 

Aquafaba är kikärtsspad och innehåller mycket protein som lakats ut ur ärtorna. Du kan använda spadet rakt ur en konservburk med kikärtor, se bara till att det inte är något tillsatt salt i. 

 

De proteinerna fungerar på samma sätt som proteinerna i äggvita och skapar ett utmärkt skum i dina drinkar. För att ersätta äggvita, tillsätt i stället ca 2 cl aquafaba i recepten nedan för att kunna njuta av en fantastiskt god Whiskey Sour utan ägg.

Skaka drinkar som ett proffs

Att skaka en drink gör framförallt två saker. För det första så kyler det och späder ut drinken väldigt snabbt. För det andra så får det drinken att skumma och ändrar därför texturen.

 

För vissa drinkar är båda effekter något du vill undvika, såsom Martini eller Manhattan. I stället så rör du då drinken för att undvika påverka texturen och för att få en mer kontrollerad nedkylning och utspädning.

Hemligheten bakom den fluffiga texturen

De drinkar du vill skaka har främst antingen någon form av juice i sig eller äggvita. Juice, även om den silas, innehåller många små bitar fruktkött. De bitarna gör att drinken aldrig kommer se klar ut såsom en Martini gör.

 

När du skakar drinken bidrar de även till att små luftbubblor enklare binds in i vätskan och drinken får en fluffigare konsistens, vilket passar utmärkt till syrliga drinkar. Vissa typer av juice, såsom ananasjuice, kan bilda ett riktigt skum om det skakas.

 

Vill du ha ett mer beständigt skum tillsätter du äggvita. Proteinerna i äggvitan bildar ett kraftig och hållbart skum när de skakas. För att förstärka den effekten ytterligare kan du göra vad som kallas en Dry Shake.

 

Vid en Dry Shake skakar du alla ingredienser först en gång utan is för att riktigt bygga upp skummet. Sedan tillsätter du isen och skakar en gång till för att kyla och späda ut drinken. 

 

Vänder du på ordningen, alltså först skakar med is för att sedan ta bort isen och skaka utan, så kallas det i stället för en Reverse Shake.

Fyra vänner skålar med olika cocktails, varav en Whisky Sour

Nedkylning och utspädning

Nedkylning och utspädning går hand i hand när du skakar en drink. Utan att gräva för djupt i fysiken så kommer den allra största kyleffekten från när isen smälter och blir vatten. Mer kyla till drinken innebär därför mer utspädning och vice versa.

 

Undantaget till den regeln är när kyleffekten från den smältande isen går åt till att kyla annat, vilket endast späder ut din drink.

 

Därför vill du använda shakers i metall och inte glas. Detta då metall kräver mindre kyleffekt än glas för att bli kall och stjäl därför mindre av kylan från drinken.

 

När isen smälter och kyler drinken nås till slut en jämvikt då den inte längre klarar av att kyla drinken mer. Den jämvikten är inte 0°C som man intuitivt kan tro. På grund av alkoholinnehållet i drinken kan den nås först vid flera minusgrader.

 

Du når den punkten efter ca 10-12 sekunder av skakande i en shaker, oavsett kvalité på is eller hur hårt du skakar. Efter det kommer drinken varken kylas eller spädas särskilt mycket mer. 

 

I sin bok Liquid Intelligence bekräftade Dave Arnold den effekten genom att skaka ett stort antal drinkar olika länge och mäta mängden vatten som tillförts.

 

Det råder olika åsikter om vilket glas en Whisky Sour ska serveras i. Många föredrar att servera den i ett cocktailglas utan is, andra gillar mer att avnjuta drinken i ett rocksglas med is. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till val av Whisky Sour glas, välj det som passar dig bäst. 

 

Läs också: Så lagar du en god Old Fashioned

Världens bästa Whisky Sour

2017 bad PUNCH sjutton bartenders göra sin bästa version av en Whisky Sour där en panel provade samtliga och röstade fram världens bästa Whisky Sour. Vi kommer här ge er recepten för tredje och första placeringen, då andra placeringen påminner mycket om en klassisk Whisky Sour.

Tredje plats

På tredje plats kom Neal Bodenheimer som lekte lite med söt/sur balansen men framförallt bytte ute de klassiska dropparna av Angostura bitter mot ett spray över toppen av drinken som direkt möter näsan när du går in för en sipp.

 

För att göra Neals Whisky Sour, blanda 60ml bourbon, 22.5ml citronjuice, 22.5ml sockerlag och 15ml äggvita i en shaker. Skaka först utan is och sedan med is i 10-12 sekunder. 

 

Häll utan isen ner i ett cocktailglas med fot och spraya Angostura bitter över toppen.

Första plats

Dan Sabo kammade hem första platsen med sitt unika tillskott av apelsinjuice. Han använde även en ”fyllig” sockerlag, vilket innebär att man använder 2:1 socker till vatten efter vikt, och bytte ut bourbon mot rye whisky, en amerikansk rågwhisky.

 

För att göra Dans Whisky Sour, blanda 60ml rye whisky, 30ml citronjuice, 15ml ”fyllig” sockerlag, 15ml apelsinjuice och 15ml äggvita i en shaker. 

 

Skaka först utan is och sedan med is i 10-12 sekunder. Häll utan isen ner i ett cocktailglas med fot.

Cocktailen New York Sour som görs med rödvin

New York Sour

Som en bonus ger vi er här också receptet på en känd variant av en Whisky Sour, nämligen en New York Sour. 

 

För att göra en New York Sour följer du receptet på en klassisk Whisky Sour men i stället för att droppa Angostura bitter så häller du försiktigt 1-2cl rödvin över toppen. Vill du vara tidstypisk använder du ett Bordeauxvin.

Klassisk Whisky Sour

Whisky Sour görs gärna på bourbon då tonerna av karamelliserat socker och vanilj passar utmärkt i drinken. Vilken är just bästa bourbon till Whisky Sour råder det olika åsikter om. Använd gärna en ”bottled in bond” bourbon, vilket innebär att den legat på fat i minst fyra år och tappas på flaska vid minst 50% alkohol.

 

Denna bourbon ger mer extra smak till din Whisky Sour. Vill du istället ha lite kryddighet så välj en Rye Whisky. Whisky Sour går även att göra på de mer klassiska Jack Daniels och Jameson.

Ingredienser

60 ml bourbon

30 ml citronjuice

22,5 ml sockerlag

1 st äggvita

Några droppar Angostura bitter

Gör så här

Börja med att separera äggvitan ner i shakern. Du vill göra det först så att du inte råkar få med äggula bland de andra ingredienserna och tvingas slänga bort dem.

Häll bourbon, citronjuice och sockerlag i shakern.

Skaka utan is tills ägget har skapat ett ordentligt skum. Det går rätt snabbt, ca 10 sekunder, men det skadar inte att skaka längre.

Häll i is i shakern och skaka i 10-12 sekunder.

Häll utan is ner i ett cocktailglas med fot.

Droppa flera droppar Angostura bitter i ett vackert mönster i skummet på toppen av drinken.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS