Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 06, 2017

En jorden-runt-resa i whiskyns namn

Under lördagskvällen anordnades en mindre och mer intim whiskyprovning på hotell Sheraton i Stockholm. Stämningen  var mycket familjär och trevlig, och deltagarna provade sig aktivt fram bland de olika whiskysorterna under provningen. Vi provade 4 olika whisky från olika platser i världen och till whiskyn hade vi även dukat upp med läckerheter som oliver, fänkålssalami, chips och mörk choklad. Under kvällens gång upptäckte vi att mörk choklad är ett annorlunda men gott tilltugg till whisky. I gott sällskap så hade vi glädjen att upptäcka de följande whisky:

Jameson Blended Irish Whiskey

Vår första whiskysort tar oss till Irland, ett land vars whiskyproduktion har flera hundra år på sig på nacken. Jameson Blended är en klassisk blend av trippeldestillerad irländsk whiskey. Råvaran i Jameson består av både korn och övriga sädeslag. Kornmalten destilleras tre gånger i "pot still" medan den andra malten destilleras genom kolondestillation.

Det här är en whisky vars smak och doft lära falla fruktälskaren i smaken, och där det finns inslag av fat tillsammans med gula päron, vanilj och apelsinmarmelad. Det är just den fruktiga karaktären som utmärker Jamesson som whiskysort, och röken hålls på minimal nivå för att inte konkurrera ut de inslag som nämndes ovanför. Namnet Jameson kommer från grundaren John Jameson som var tidigt ute i branschen i 1780, då han grundade sitt Bow Street Distillery i Dublin.

Glenlivet 12YO Single Malt

Från Irland beger vi oss till Skottland och kvällens första single malt. Glenlivet kommer från distriktet Speyside och har legat minst 12 år på fat. Både doft och smak är nyanserat maltig, med en tydlig fatkaraktär och inslag av pomerans, torkade apelsiner, aprikoser och vanilj. Det här är en elegant whisky med lång eftersmak. Glenlivet grundades av George Smith i början av 1800-talet som var en av de första som ansökte om tillstånd att destillera sprit.

Maker's Mark Bourbon

Nu sträcker sig färdens gång från europa till nordamerika. Från Skottland, tar vi oss till USA och från single malt till bourbon. I bourbon är huvudråvaran majs vilket ger en helt annan karaktär än det traditionella kornet. Maker's Mark har en betydlig fruktig doft, med en sötare karaktär som för sinnena till smak av smörkola, starkt kolade ekfat, muscovadosocker, knäck och torkad frukt.

Varje flaska av Maker's Mark doppas för hand i ett rött vax. Detta estetiska inslag från företagets sida hade från början en praktisk funktion, då det röda vaxet fungerade som en slags sigill och var till för att försäkra kunderna om att det endast var orginalet i flaskan.

The Macallan 12YO Fine Oak Triple Cask

Resan avslutas med färden tillbaka från Kentucky till Skottland och mer single malt. Vi avslutade kvällen med att prova Macallan 12 YO Single Malt, där även den är från Speyside. Doft och smak är nyanserat maltiga, och fatkaraktären kan inte påstås saknas från whiskyn. Milda smaker av honung, mörk choklad, farinsocker och vanilj utmärktes i en behaglig blandning.

Macallan 12YO har lagrats på utvalda fat av både sherry och amerikansk bourbon. Att lagra whiskyn på sherryfat ger en mjukare, kryddigare och lite sötare karaktär. Macallans pot still är bland de minsta i Speyside vilket också påverkar smaken på whiskyn. En grundregel är att ju mindre pot still, desto fruktigare och rikare smak ger whiskyn.

Avslutningsvis, så var det spännande att se hur den mörka chokladen fungerade ihop tillsammans med de olika whiskyn. Till den lite lättare Glenlivet lyfte chokladen fram fatkaraktären medan till den kraftiga och lite söta Maker's Mark blev krocken fullständig. Där var vi gemensamt eniga om att den kombinationen inte var något att rekommendera.

Vi tackar för trevligt sällskap och en lyckad whiskyprovning i Stockholm!

Vill du veta mer om våra whiskyprovningar? Vänligen klicka här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS