Upplevelser
Anton
Nov 08, 2017

Whisky råder bot mot hösttemperaturerna

I Elite Grand Hotels vackra lokaler hade en mindre grupp samlats denna lördagskväll för att testa 5 whiskysorter och värma höststruparna. Tillsammans med de olika whiskysorterna hade det dukats upp choklad, saltade mandlar och russin för att förhöja och eventuellt förmildra whisky som kan upplevas som alltför kraftig. När deltagarna satte sig vid bordet var det dags att gå igenom hur viktigt det är att behandla denna starka dryck med respekt och tid för att kunna avnjutas på bästa sätt.

Macallan 12 YO Fine Oak


Kvällen började med en Single malt från Speyside. Den här whiskyn har lagrats på Bourbonfat och avslutats på sherryfat. Blandningen av de olika faten bidrar med både komplexitet och smaker till whiskyn. Macallan Fine Oak är en len whisky med frukt, vanilj och bland annat honung i smak och doft samt en lång eftersmak. Doften var särskilt uppskattad av gruppen och var en god start på kvällen.

Macallan 12 YO Double Cask


En något strävare whisky stod nu på tur. Kärvheten och den trevliga sötman i eftersmaken gjorde denna whisky till en av de mer utstickande under kvällen. Topparna och dalarna i de olika aromer framträdde tydligt. Även denna whisky hade legat på både bourbon och sherryfat, troligtvis lite längre på sherry än Fine Oak då den framstod som något komplexare i jämförelse med den förra.

Famous Grouse Smoky Black


Kvällens tredje whisky var mer rättfram i sin doft, här hittade vi för första gången rök. Famous Grouse är som namnet antyder en känd whiskymakare. De framställer sin whisky genom att blanda destillatet från olika destillerier. Vanligaste källorna för sina sorter kommer just från Macallan och Highland park. Därmed passade det utmärkt att lägga den mitt i provningen för att ge en jämnare övergång från dessa två stora destillerier. I doften hittade vi också något så ovanligt som järn.

Highland Park 12 YO


Från Speyside gick vi vidare till Skottlands nordligaste destilleri, beläget på en karg ö ute i Nordsjön. På ön Orkney växer inga träd, vilket ger torven och whiskyn dess speciella karaktär. Vi hittade mer kraft och mer malt, samt en del toner av rök, honung, vanilj och örter. Denna whisky var en stor favorit bland deltagarna vilket är mycket glädjande då den är relativt billig att köpa.

Highland park 18 YO


Vi avslutade kvällen med att prova Highland Park 18 YO. Den här whiskyn har blivit framröstad Best Spirit in the World tre gånger, och det är ingen liten bedrift. Den långa lagringstiden har gett en komplex doft och smak, där vi hittade bland annat fat, lätt rök, frukt, mörk choklad, nötter och honung. Den var något lik sitt yngre syskon men smakade något kraftigare. Även denna blev en av kvällens favoriter.

 

Det vart en trevlig och avslappnad kväll och många av deltagarna anmärkte på hur mycket tilltugg kan göra för att berika en whisky. Som sagt, en trevlig kväll och ett stort tack till alla som bidrog till den. Fler spännande provningar väntar i höst, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS