Öl & Whisky
Frida Ö
dec 04, 2013

Whiskyns historia

Whisky är en gammal spritsort vars historia är sammanflätad med destilleringskonsten som tar sin början i Babylonien, Mesopotamien, kring 200 f.Kr. Man tror att de destillerade parfymer och aromer, detta är däremot inte bevisat. 

 

De tidigaste destilleringsfynden skapades av greker i Alexandria kring 300 e.Kr, men de destillerade dock inte alkohol. De tidigaste uppgifterna om en faktisk destillation av alkohol kommer ifrån Italien på 1300-talet.

 

Där destillerades vin som blev den första cognacen/brandyn. En tidig beskrivning av tekniken gavs av Ramon Llull, en filosof som levde mellan åren 1232-1315. 

 

Användning spreds genom de medeltida klostren som använde destillatet för medicinska ändamål; exempelvis behandling av kolik och smittkoppor. 

"Aqua Vita"

Konsten att destillera spred sig till Irland och Skottland på 1500-talet och var i första hand ämnad för medicinska ändamål. Bruket av läkemedelsdestillation gick småningom över till produktion av "Aqua Vitae", översatt till Livets Vatten, whisky. 

 

Det första skriftliga anteckningar om whisky kommer från 1405 i Irland då en hövding hade tagit "ett övermått av aqua vitae " vid juletid. Det finns en mängd olika stilar av whisky och stilen beror till störst del på vart den kommer ifrån.

 

Skotsk whisky är oftast rökig och grov, irländsk orökig och djup. Amerikansk whiskey är len, mild och lite söt i doft och smak, medan japansk i stil med skotsk och svensk whisky särskiljer sig vanligtvis markant mellan olika producenter och mellan producentens egna stilar. 

 

De största skillnaderna mellan olika whiskystilar är den mellan bourbon och skotsk malt whisky. Skillnaden består i råmaterialet, tillverkningsmetoden, lagringen och vattnet. 

 

Klimatet har även en stor påverkan på den slutgiltiga produktionen av all whisky. Vi jämför skillnaden mellan bourbon och skotsk malt whisky här nedanför. 

 

Läs vidare: Hur tillverkar man Whisky? - Snabb guide!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS