Öl & Whisky
Skribent Frida
Mar 20, 2020

Trappistöl - kvalitetsölet med sigill

Uppdaterades 31/03/2020

 

Strax norr om den belgiska staden Antwerpen ligger bryggeriet Brouwerij Trappisten Westmalle. Det finns idag endast 13 certifierade trappistbryggerier i världen och Brouwerij Trappisten Westmalle är ett av de mest kända och älskade. 

 

Westmalle sköts av klostret med namnet Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart vilket betyder Abbey of Our Lady of the Sacred Heart. 

Vad är trappist?

Trappistöl är ett sigill, ett ordentligt kvalitetssignum, ett äkthetsintyg. Är ölflaskan markerad "trappist" kan man vara säker på att det är ett öl av högsta kvalitet.

 

För att ett öl ska få stämpeln "Trappist" måste en mängd regler uppfyllas, bland annat att produktionen måste övervakas av trappistmunkar inom klostrets gränser. 

 

Bryggeriet får inte heller vara vinstdrivande och allt överskott ska skänkas till välgörenhet. Dessutom får inte produktionen störa det vanliga klosterarbetet. 

Westmalle 

Klostret vid Westmalle grundades redan 1794 av franska munkar som flydde till säkerhet under den franska revolutionen. Men öl började inte produceras förrän år 1836 och då endast för eget bruk. Det bryggdes endast ett öl som var mörkt till färgen och lättare i stilen. 

 

Några år senare byggde man även ut bryggeriet och munkarna började sälja öl på den lokala marknaden. Det var en gynnsam tid för Westmalle, deras öl uppskattades allt mer och i början på 1900-talet började man tappa och sälja ölet på flaska. 

 

Bryggningen stannade dock upp under första världskriget men kom sedan igång igen under 1920-talet. Tyvärr hade kvaliteten på ölet gått förlorad och man blev tvungen att kalla in utomstående experthjälp för att komma på fötter igen. 

 

På 1950-talet gjorde man en förfining och ändrade recepten, bland annat adderades humlemängden. Men sedan dess har recepten i stort sett blivit oförändrade.

 

Läs mer om: Trappistöl

Hand som håller i ett glas med kallt öl

Westmalle - ölen

Westmalle Dubbel är mörkt rödbrun i färgen och har en rik och komplex smak tack vare en andra jäsning i flaskan. I doften hittar vi kryddor, choklad, nötter, frukt (apelsin och fikon), sötlakrits och muscovadosocker. 

 

Smaken är fyllig med inslag av kryddor, choklad, nötter, frukt, pomerans och muscovadosocker. Ölet har en påtaglig beska och en liten sötma. År 1856 började man brygga en starkare version av sitt öl på klostret och detta öl blev förlagan till dagens Westmalle Dubbel. 

 

Senare på 1920-talet ändrades receptet hos Westmalle, man ökade bland annat på råvarumängden till det dubbla. Dessutom började man blanda i hela humlekottar, mörkt socker och flera olika sorters malt. 

 

Ett par år senare skapade man ytterligare en öl, som även den ses som en måttstock för sin stil, Westmalle Trippel. Då kan man även förstå varför Westmalle Trippel har kallats för ”The Mother of all Triples”.

Dubbel eller Trippel?

Namnen Dubbel och Trippel kommer från traditionen att sila och separera vörten innan jäsning. Om vörten separeras två gånger och man brygger på den sötaste delen kallar man det dubbel. 

 

Om man separerar vörten tre gånger och brygger på den sötaste delen kallas det för trippel. Dubbel är oftast mörk till färgen precis som Westmalle Dubbel är och den mörka färgen kommer från mörkt socker, inte mörk malt. 

 

Trippel är ljusare eftersom man använder ljust socker. Westmalle Dubbel anses vara den första dubbeln i världen och har blivit måttstock för andra dubbel-öl att mäta sig efter. 

Vad passar till?

Westmalle Dubbel serveras vid ca 10-12 grader, gärna i ett portglas som bevarar och lyfter fram aromerna. Men vad ska man servera Westmalle Dubbel till? 

 

Som många av de belgiska smakrika öler passar den väldigt bra tillsammans med mat och som bäst till mer smakrika rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. 

 

Det får gärna finnas en viss sötma i rätten som kan möta sötman i ölet som till exempel helstekt lammfilé med ugnsrostade rotfrukter. Men vill man äta något lättare, passar det även bra till smakrika mögelostar. 

 

Servera cambozola på ett kex med marmelad så kommer både ölet och osten fram. 

 

Missa inte: Belgisk ölkonst

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS