Öl & Whisky
Skribent Frida
Jan 06, 2017

Weißbier

Weißbier & Berliner Weiße (Veteöl)
Veteöl är bryggt med en hög andel vete. Den innehåller också en viss mängd mältat korn. Den har oftast en blek färg och är ibland ofiltrerad, vilket leder till att ölen blir grumlig. Ofiltrerad öl anses behålla mer smak. Smaken varierar beroende på specifika stilar. Oftast är de fräscha, fruktiga och kryddiga. Veteöl kommer ursprungligen från Tyskland och Belgien och har två traditionella stilar.

Den första stilen heter Weißbier, även benämnt som Weizen, och kommer från Bayern och Baden-Württemberg, södra Tyskland. Denna stil är oftast gjort på minst 50% vete och är oftast torr och mild med subtil humle samt alkohol. Vanligtvis toner av banan och kryddnejlika. Kan vara ofiltrerad (Mit Hefe), filtrerad med lättare och subtilare smaker (Kristall) samt gjord med rostad malt som skänker en mörkare färg samt rostade toner (Dunkel). En ytterligare stil från södra Tyskland är Bock som påminner om Dunkel fast en starkare variant med högre andel alkhol och rostad malt. Kraftfull och kryddig, alkoholhalt runt 7-10%, med rotsade toner och mörk frukt.

Den andra stilen heter Berliner Weiße, även benämnt som Berliner Weisse, och är ifrån Berlin. Jäsningen sker med cirka 30-60% mältad vete och resterande av mältat korn. Jäsningsprocessen är något annorlunda. Vörten delas upp i två delar, den ena delen jäses med homofermentativa Lactobacillussporer och den andra hälften med ale-jäst (Saccharomyces cerevisiae). Efter jäsningen blandas de båda brygderna och resultatet är en syrlig, alkoholsvag ölstil med nästintill ingen beska. Fräsch och uppfriskande, med toner av fruktkaka och smörkola.

Gose
En bortglömd syrlig ölstil besläcktad med Berliner Weiße. Har ursprung från 1600-talet som nu har börjat komma tillbaka. Görs på högre andel mältat vete, runt 50-60%, lägre andel humle och är ofiltrerad. Är även vanligtvis kryddad med koriander och salt. Resultatet är en kryddig, krispig och frisk veteöl med toner av citron, salt och koriander.

 

Lär dig mer om öl och dess olika stilar på våra ölprovningar

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS