Öl & Whisky
Skribent Per
jul 17, 2020

Den historiska veteölen Weihenstephaner

Weihenstephaner Hefe Weissbier är ett klassiskt tyskt veteöl från ett bryggeri med anor utöver det vanliga. Bryggeriet Weihenstephan grundades redan år 1040, så det är nästan 1000 år gammalt. Under dessa nästan 1000 år har bryggeriet fått stå ut med mycket - plundringar, bränder, jordbävningar med mera. Trots detta är bryggeriet fortfarande verksamt idag och levererar ännu veteöl av hög kvalitet. Törstig på mer? I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om världens äldsta bryggeri och deras öl. 

 

Vill du lära dig mer om världens veteöl? Här berättar ölmästare Jakob Bolin mer om de olika ölstilarna inom veteöl.

Veteöl

Veteöl är alltså en öl bryggd på framförallt vetemalt men det kan även ingå annan malt. De två mest kända sorterna är den tyska "Weissbier" och den belgiska "Witbier". Men det finns även andra som är värda att nämna, till exempel Lambic, Berliner Weisse och Gose. 

 

För det tyska veteölet "Weissbier" används åtminstone 50% vetemalt vid bryggningen. Det här ölet kommer traditionellt från Bayern i Tyskland och är ljust i färgen. Jästen som används är rent tekniskt en jäst för "ale" och det är den som ger ölet de karaktäristiska aromerna av banan och kryddnejlika. 

 

Ölet är ofiltrerat och är därför grumligt, men det finns även filtrerade varianter som kallas "Kristall". Typiskt för den här ölstilen är låg beska, mycket bubblor och lite sötma.  

 

Det tyska "weissbier"-ölet serveras ofta i avlånga, vasformade glas på 500 ml. Kristallölet kan ibland serveras med en skiva citron för att lyfta smaken. I vissa delar av Tyskland kan veteölet blandas med Coca-Cola eller fruktsoda för att få en sötare, alkoholsvagare variant. 

 

"Witbier" görs framförallt i Belgien men även i Nederländerna. Ölet är en ättling till de medeltidsöl som brukade smaksättas med olika växter och örter istället för humle. Dessa kunde till exempel vara koriander, apelsin eller pomerans. Stilen återupplivades under 60-talet av Pierre Celis på Hoegaarden bryggeriet i Belgien. Hoegaarden ölet bryggs på ca 50% rå, färsk vete istället för vetemalt. Dessa öler är ofta lite syrliga och kryddiga i smaken och grumliga i färgen.

 

I Belgien har varje bryggeri enligt traditionen sitt eget, typiska glas för veteöl. Dessa glas är oftast lite mindre än de tyska och har inte vasformen. När ölen serveras bör glaset vickas och ölen bör hällas försiktigt mot kanten av glaset. Mot slutet rätar man sedan upp glaset för att få en fin skumkrona. 

Världens äldsta bryggeri

Redan år 768 har man hittat bevis på att munkarna på klostret Weihenstephan odlade humle. Men på den tiden bryggdes ännu inget öl på platsen. Det var först år 1040 som abbotten Arnold fick licens av staden Freising att både brygga och sälja öl. Den här licensen blev starten till Weihenstephan klosterbryggeri. 

 

Under århundradena har klostret råkat ut för alla möjliga hemskheter. Det har blivit plundrat, nedbränt, drabbats av jordbävningar, blivit utsatt för pesten och mycket mer. Klostret plundrades faktiskt till och med en gång av den svenska armén under det trettioåriga kriget. Men Benediktmunkarna var envisa och byggde upp sitt kloster varje gång. 

 

De tyska renhetslagarna, från 1516, som stiftades av den Bayerska hertigen Vilhelm IV gjorde mycket för kvaliteten och ryktet för det bayerska ölet. Lagarna stipulerade att öl endast fick innehålla vatten, humle och malt. Lagen instiftades för att kvalitetssäkra ölbryggandet och den används fortfarande som grund för många av dagens ölrecept.

 

1852 var klostret borta men bryggeriet fortsatte med sin produktion. Det här året flyttade en jordbruksskola istället in på området. Samma skola skulle senare införlivas i Universitetet i München. Genom denna skola skulle många kunskapstörstande studenter lära sig brygga öl på ett riktigt bayerskt vis. 1921 fick bryggeriet namnet Bavarian State Brewery Weihenstephan, namnet som det fortfarande bär idag. Några år senare fick bryggeriets öl även sigillet för Bayern på sin etikett. 

 

Idag är Weihenstephan en kombination av både historiskt kunnande och modern teknik. Man hedrar sin historia på bästa vis genom att fortsätta brygga sitt goda öl och att fortsätta utbilda bryggmästare i bryggerikonstens alla hemligheter.

 

Läs även: Tacka brödet för ölets utveckling
 

Tre ölglas på ett bord med öl i olika färger. Runt om glasen ligger humle.

Malt + humle + vatten

Malten som används till bryggningen kommer från vete men även en viss del korn används. ”Malten är ölets själ” är ett uttryck som ofta används bland bryggare. Weihenstephaners malt odlas och görs i förstklassiga maltfabriker enligt bryggeriets stränga krav. För att säkerställa den höga kvalitén på malten kontrolleras den av Bayerska Kontroll- och Testcentret i Weihenstephan innan ankomst till bryggeriet. Malten är så viktig för slutresultatet att ingenting lämnas åt slumpen. 

 

Humlen som Weihenstephaner använder kommer från Hallertau, beläget strax norr om Freising. Här hittar vi världens största odling av humle och genom århundradena har man lärt sig odla humle på bästa vis. Hallertau är även namnet på den humle som bryggeriet använder sig av.

 

Närheten till odlingarna tillåter bryggmästarna att enkelt besöka odlingarna och bedöma om kvaliteten på den färska humlen håller den höga standard som Weihenstephan kräver av sina råvaror. 

 

Vilket vatten man använder spelar stor roll för hur ölet tillslut kommer att smaka. Det finns typer av vatten som inte lämpar sig för öltillverkning. Enligt bryggeriet Weihenstephan måste det vara mjukt vatten som inte innehåller för mycket salt, gips eller kalcium. Vattnet i deras brunnar har alla dessa kvaliteter men det kontrolleras och övervakas ändå noggrant för att leverera bästa kvalitet. 

Endast det bästa är bra nog

Efter den långa processen med mäskning, vörtkokning, nedkylning, jäsning och så vidare får Weihenstephans öl alltid vila ungefär 30 dagar. Under den här tiden övergår ölet från vad som kallas ”omogen grön öl” till att bli ett moget, friskt och smakrikt öl. Källaren, där ölet mognar, ligger 15 meter under klostrets gamla trädgård. Där hålls en jämn temperatur som utvecklar ölet på bästa vis.

 

Efter tiden i källaren är det sedan dags för filtrering och buteljering. För specialiteten Hefe Weissbier innebär detta endast buteljering, eftersom den är helt ofiltrerad. I det ölet vill man ha kvar jästen med alla smaker som den tillför ölen.

Många olika sorters öl

Bryggeriet Weihenstephan brygger idag flera olika öl men den mest kända är utan tvekan deras Hefe Weissbier. Weihenstephaner Hefe Weissbier är troligtvis det mesta kända veteölet i hela Tyskland. 

Förutom det berömda veteölet bryggs ungefär 15-20 andra olika öl. Alla är de traditionella och i den klassiska tyska stilen. 

 

Vad öter man till veteöl? Veteöl är perfekt till fisk och skaldjur! Gärna till rätter med höga syra, örter, kryddor och/eller heta. Förslagsvis Cajun gumbo, Kreolska räkor eller Bouillabaisse.  Vill du lära dig mer om veteölens historia och få ännu fler mattips? Läs Johan Franco Cerecedas artikel om veteöl som är perfekt till mat.
 

Skaldjur som är perfekt till veteöl

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Weihenstephaner vore inte något utan deras ledstjärna, Hefe Weissbier. Det är som tidigare nämnts ett veteöl. Denna klassiker har vunnit både guld- och silvermedalj vid Stockholms "Beer & Whisky Festival". Weihenstephaner Hefe Weissbier är gyllene till färgen med mycket kolsyra. Den skummar rejält när man häller upp den i glaset.

 

Doften är mycket fruktig med viss kryddighet. Vi hittar aromer av mogen banan, jasmin, kryddnejlika, bröd och aprikos. Smaken går åt samma fruktiga och kryddiga håll som doften. Beskan är låg och det finns en viss sötma i ölet. Det här är ett perfekt öl att dricka en varm sommardag i solen. Men det passar även bra till rätter av fisk eller kyckling, gärna med asiatisk kryddning. I Tyskland är den klassiska kombinationen Hefe Weissbier och Weisswurst, en kalvköttskorv som serveras med söt senap och surdegsbröd.

 

Missa inte: Bästa tipsen på hur du kombinerar öl med tilltugg

Weihenstephaner Hefe Weissbier Dunkel

Bryggeriet gör även en mörk veteöl, som heter Dunkel där malten rostats lite hårdare. Ölet är kastanjebrunt till färgen och är sammetslent och fylligt i smaken. Man kan hitta aromer av mogen banan, karamell och rostade toner. De knäckiga tonerna i ölet gör att det passar väldigt bra till desserter, gärna med choklad. Men det går även väldigt bra att matcha till en köttgryta eller kalops. 

Weihenstephaner Festbier

För den som är sugen på något annat än veteöl bryggs även flera olika lageröl på bryggeriet. Bland annat Festbier som är ett medelfyllig öl med mycket beska. Precis som namnet indikerar är det ett öl som bryggs speciellt inför "oktoberfest" varje år. Därför är ölet som allra godast i ett typiskt Masskrug-glas, det vill säga ett stort ölglas på en liter. 

 

Ölet är gyllengult i färgen och har en fyllig maltton. Förutom detta hittar vi även inslag av citrus, honung och kryddor. Ölet är både bittrare i smaken och har lite högre alkoholhalt än veteölen. Som tidigare nämnts är det ett öl som är tänkt till fest och därför går det alldeles utmärkt att dricka som det är. Men vill man äta något till, passar det bra med grillad kyckling eller till smakrika hårdostar. 

Winterfestbier

En annan specialitet är deras Winterfestbier, precis som namnet antyder är den bryggd inför vintersäsongen. En öl som passar bra de kalla vintermånaderna i Bayern. Det här är en gyllene öl som når sin balans och smakrikedom efter en tids lagring. Humlen som man använder i Winterfestbier är Premium Hallertauer Saphir vilket ger ölen dess typiska aromatik och mjuka beska. Ett öl som passar bra till rustika tillbehör och mat. Till exempel går den väldigt bra ihop med ost.

 

Törstig på mer? Varför inte provsmaka Weihenstephaner öl på någon av våra populära ölprovningar?

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS