Resor
Dryckesmästare Carl
jan 08, 2021

Vulkanviner - väl värt en omväg

Världen är full av fantastiska vyer och spektakulära landskap. Den skiftande och unika naturen på olika platser ger olika förutsättningar för vinodlingar och därmed kan speciella typer tas fram som till exempel vulkanvinet. 

 

I denna artikel får du lära dig mer om det populära vulkanvinet. Vi ska också djupdyka i den vulkaniska och mystiska geografin och dess påverkan på vinvärlden. Platserna här är spännande och ger upphov till speciella och spännande smaker som du kanske aldrig tidigare har upplevt.

 

Vad är egentligen vulkanviner då och varför är de så eftertraktade? Hur tillverkas dem och hur påverkas vinrankorna av att växa i anslutning till en vulkan? Påverkas smaken av att vinet är skapat i närheten av en vulkan och finns det någon karakteristisk smak att tala om? 

 

En sak är i alla fall säker – det är definitivt värt att ta sig upp till dessa vingårdar och botanisera bland de udda druvor och exceptionella smaker som frodas i sluttningarna. 

Vad är vulkanvin? 

Ett vulkanvin är, precis som det låter, ett vin tagit karaktär av sin odling i anslutning till vulkaniserad jordmån. 

 

När man pratar om vulkanvin tänker man dock kanske främst på vin som tillverkats vid en vulkan. Det stämmer på sätt och vis, men med vulkaniska viner menas inte bara viner som tillverkats på de druvor som växer på en aktiv vulkan. Vulkanvin innefattar också de viner som har tagits fram på druvor från stockar som växer i vulkanisk jord.

 

Vulkaner och vulkanisk jord finns på olika platser världen över. Många vulkaniska jordar har inte hunnits omvandlas till lera, som till viss del består av vatten, och därför mycket torra. Jorden här är mer näringsfattig med relativt mycket kalk och mineral. De kan också innehålla järn och kalium.

 

Med dagens expertis om oenologi och kunskapen om dessa vinväxer har vi lärt oss att plantera dessa glest då den näringsfattiga jorden inte får urlakas. En vulkaniserad jordmån har vidare olika förutsättningar och passar olika bra för att odla vin. De har dock ändå en del saker gemensamt.

 

På grund av naturen och de speciella förhållandena som råder på dessa platser får vinrankorna arbeta hårt för att växa. I jämförelse med mer traditionella vinodlingar ger vinrankorna här mindre druvor med tjockare skal. De ger också färre druvor men de är samtidigt mer koncentrerade än vanliga druvor.

 

Vid tillverkningen av vinet använder vid de olika vingårdarna ofta lokala druvsorter som är kopplade till platsen.

Vad smaker ett vulkanvin?

Vinrankorna som växer i vulkanisk jordmån kämpar hårt och under lång tid för att producera fin frukt. Det gör att genererar en väldigt intensiv smak, tydligt präglad av sitt egna "terroir".  

 

Terre kommer från franskans ord för ”land”. I vinsammanhang handlar det om de lika geografiska platsernas karakteristiska kvalitéer och vad de får för påverkan på druvorna. Olika vulkaniska platser har i sin tur också olika kvalitéer och förutsättningar, och ger upphov till olika smaker.

 

Det brukar diskuteras huruvida jordmåner påverkar viners olika smak. Vissa viner kan till exempel ha en arom av hav och mineral som man menar kommer från jordar bestående av fossilerade ostronskal. Druvor som frodats där lavendel växt vilt kan ge upphov till viner som vidare doftar lavendel.

 

Har den vulkaniska jorden någon direkt påverkan på vinets smak då kan man undra. På samma sätt som vulkaniska jordmåner har en del saker gemensamt så har även vulkanvinerna det. 

 

Som hos alla vintyper kan givetvis skillnader och likheter hittas i de olika vulkanvinerna. Det finns dock några saker som kan sägas karakterisera vulkanvinerna. Ofta har dessa viner en hög syra, en tydlig fruktighet och en doft av sälta. 

Finns det några skillnader mellan vulkanvin?

Vinerna och dess smak skiljer sig åt beroende på var i anslutning till vulkanens centrum vingårdarna och dess odlingar ligger. Antal soltimmar, hur ofta vulkanen haft utbrott och hur präglad jorden är av askan och den stelnade lavan och magman, är faktorer som påverkar vinodlingen och vinernas olika smakkaraktär.

 

På grund av att vissa vulkaner kan vara inaktiva kan en del vulkaniska jordar på dessa ställen ha blivit mycket bördiga över tid. Där har jorden mer eller mindre hunnit återhämta sig och snarare fått en skjuts av näring. 

 

Viner som är tillverkade vid inaktiva vulkaner brukar kategoriseras till kvantitetsviner och håller sällan högsta kvalitet.

 

Viner som tillverkats vid mer aktiva vulkaner, längre upp längs sluttningarna, är mer koncentrerade och kvalitativa. Därmed inte sagt att dessa viner är bättre än andra viner, men de kan sägas inneha mer av sin unika karaktär och är mer eftertraktade. 

 

Missa inte: Vintips - bästa vita vinerna

 

Vitt vin i glas i en skål.

Var finns vulkanviner?

Vulkanviner finns i flera olika länder och har blivit allt mer populärt. Ett vin skapat i vulkaniserad jord finns att hitta på flera platser i Europa. Du kan även upptäcka vinet runt om i den nya vinvärlden, det vill säga utanför Europa.

 

Några av de mest kända platserna där det tillverkas vulkanviner är i Italien nedanför vulkanen Vesuvius i Kampanien, strax utanför Neapel, och nedanför den sicilianska vulkanen Etna. Etna är Europas högsta aktiva vulkan och kanske en av de mest kända. Här tipsar vinskribenten Åsa Johansson om fem toppviner tillverkade i just Sicilien.

 

Andra kända platser för vulkanviner är bland annat ön Santorini i Grekland och den portugisiska ögruppen Azorerna. Även Spanska Kanarieöarna med vin från Lanzarote och Teneriffa är kända platser. Vill man resa längre bort och upptäcka det spektakulära vinet kan man i Lake County i USA också njuta av vulkanvin.


Som med alla viner finns det såväl skillnader som likheter mellan olika vulkanviner, men de kan vara svåra att pricka in. Det finns dock ändå något unikt att finna i dessa vulkanviner. Samtliga kvalitativa viner från vulkanjordarna är som ovan nämnt tydligt mineralstinna och lite salta, allt som oftast med relativt hög syra. 

 

Om du jämför ett vin från Etnas sluttningar med ett vin från Siciliens södra sida, långt bortom Etnas lava och magmarester, är skillnaden ofta stor. Detsamma gäller om du jämför viner från det flacka landskapet i Spaniens inland med viner från kullarna på Teneriffa. Skillnaderna, och ibland också likheterna, finns där men kan som sagt vara svåra att definiera.


Vid din nästa resa som kanske går i vinets tecken eller där du planerar en vinprovning skulle jag därför rekommendera att resa dit vulkanviner finns. Passa på att jämföra dessa, inte bara för smakens skull utan också för den speciella upplevelsen. Det är någonting utöver det vanliga.

 

Spänningen, tjusningen och den kittlande nerven när du testar ett vin på en vingård i dessa vulkaniska sluttningar är unik. Utsikten mot vulkanens ståtliga topp, doften av torr och varm jord och druvans naturliga arom som samstämmer med den vackra omgivningen är en vinupplevelse som är svår, eller rentutav omöjlig, att efterlikna. 

 

Läs också: Lär dig allt om det populära naturvinet

Vad passar att äta till ett vulkanvin?

Vulkanviner är präglade av sitt klimat och har alla sin unika karaktär. De har dock några saker gemensamt som bidrar till dess charm. Gemensamt är deras sälta, syra och ofta påtagligt friska fruktighet och druvarom. Det gör att de passar till anrättningar med en elegans som inte dominerar vinets mer lätta och friska framtoning.  

Vita vinerna görs på druvor med viss bitterhet och hög syra. Till dessa är grillad och vältillagad fisk att föredra. Ett gott recept på grillad fisk à la Tommy Myllymäki hittar du här. Det kan också smaka bra med lite lätt söta och umamistinna skaldjur. Kombinera detta med goda tillbehör och gärna något syrligt för att balansera, som till exempel en picklad grönsak med en dressing på örter och citron.


En annan klockren kombination kan utgöras av grillade räkspett med ört och vitlöksaioli tillsammans med rostad potatis serverat med en slungad vinägrettsallad med smulad fårost. Till detta är ett gott tips vinet Assyrtiko by Gaia, ett mineraltstinnt vin med bra kropp och fruktaromer från citrus, gula äpplen och melon. 

På den röda fronten hittar vi viner med lite lättare kropp. Dock finns här återigen finns en stringent mineralton som gör att vinerna kan upplevas något sträva och tanninerna påtagliga. Därför krävs det till de röda vinerna något proteinrikt och gärna något fett till för att matcha vinets karaktär på godaste sätt.

 

Till de röda vinerna kan någonting grillat även passa utmärkt. Något salt och proteinrikt är annars en bra kombination som lyfter smakerna. Jag skulle inte tacka nej till några lagrade hårdostar eller en napolitansk pizza med lufttorkad skinka. 

Se även: Recept på hur du får till den där perfekta italienska pizzadegen

 

Testa att servera en grillad eller stekt ryggbiff med tydlig stekyta och med medium-rare kärna, tillsammans med en hemmaslagen citronmajonnäs, picklad rödlök och sotad gemsallad. Detta passar utmärkt till vinet Alta Mora. Det är ett vin på den unika druvan nerello mascalese som härstammar just från Etnas sluttningar. I detta vinet finns en knivskarp fruktighet av körsbär och jordgubb samt mjuka tanniner och hintar av sötlakrits och choklad.

 

Vill du uppleva vulkanvinet på hemmaplan utan att resa så finns det även att få tag på flera olika sorter på Systembolaget. Prova och testa vilken vulkan som faller dig mest i smaken!


Dela gärna denna artikel med någon som älskar vulkanviner! 😍

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS