Recept
Skribent Frida
Dec 18, 2018

Vit choklad och saffranskladdkaka

Julen börjar närma sig med stormsteg och julbaket är i många hem redan i fullfärd. Är du sugen på att prova något nytt, juligt och alldeles extra kladdigt? Då ska du baka en extra kladdig vit choklad och saffranskladdkaka! Det här är en kladdkaka helt utan kakao och som istället får sin smak utav saffran och vit choklad. Kladdkakan är även toppad med vit chokladbitar som smälter i ugnen och ger lite av en "Toblerone-känsla". Mums! Saffranskladdkakan är busenkel att baka och går väldigt snabbt att göra. I övrigt så mår kakan även väldigt bra utav att vara i frysen i några timmar, så det är inget som behöver ätas direkt. Baka kakan nu och spara till julafton. Den kommer bli en riktigt hit bland både barn och äldre! Kanske årets julkaka 2018?

Saffranskladdkaka Recept (extra kladdig)

Portioner: 12 bitar Tid: ca 1 timme Ingredienser 100 g smör 1 g saffran 200 g vit choklad 2 ägg 1 tsk vaniljsocker 1 dl strösocker 1 dl vetemjöl Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smöra och ströa en form, ca 24 cm i diameter
  2. Smält smöret, hälften av den vita chokladen (100 g) och tillsätt 3/4 g saffran under omröring. Låt stå och svalna.
  3. Blanda ägg och socker och vispa poröst (vispa så att det blir fluffigt).
  4. Tillsätt till äggsmeten de resterande torra ingredienserna under omrörning.
  5. Värm upp chokladblandningen igen under omröring och blanda sedan med äggsmeten, medans chokladblandningen är varm.
  6. Häll smeten i formen och strö över resterade saffran och 100 g choklad hackad i bitar.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter.
  8. Låt sedan kakan svalna i kylskåp i ca 30 minuter.

Dryckestips till Saffranskladdkaka

Till denna kladdkaka provade vi lite olika drycker och kom fram till, ganska snabbt, att det enda rätta är Glögg eller Glühkriek. Vad gillar du bäst vin eller öl? Är vin din favorit så rekommenderar vi Blossa Ekologisk Vinglögg Nr 90168. Men om du då å andra sidan är ett ölfan så rekommenderar vi Liefmans Glühkriek Nr 11376. Det är två väldigt juliga drycker som passar perfekt till den här alldeles juliga kakan. Tack för att du tog dig tid att läsa vårt recept. Vi hoppas verkligen att det kommer till nytta och att det kan bidra till en extra härlig julstämning. Dela gärna receptet om det kommer till användning. God Jul!  

saffranskladdkaka med vit choklad

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS