Resor
Simone S
apr 28, 2023

Vinregionen Languedoc-Roussillon

Södra Frankrike har många vackra små byar och den franska rivereran. Men, visste du att även en av Frankrikes viktigaste och största vinregion har sin grund i södra Frankrike? Jag menar såklart, vinregionen Languedoc-Roussillon. 

 

Denna vinregion sträcker sig hela vägen från Nimes, längs medelhavskusten ner till Collioure och den spanska gränsen. Dessutom är Languedoc-Roussillon hem till 30% av alla Frankrikes viner. Vinregioner är även hem för ungefär 40 olika appellationer, några av dem viktigaste är Corbières, Faugères och Pays d'Oc.

 

I den här artikeln kommer vi gå igenom vinregionens historia samt ge tips på 5 av de bästa vinerna från Languedoc-Roussillon. Så gör dig redo för en resa till Frankrike och en av den största vinregionerna i världen.

 

Är du nyfiken på naturviner från regionen? Då kommer matskribenten Kristian Mirsch med tips på naturviner från Languedoc-Roussillon.

 

En gul kyrka i Languedoc-Roussillon

Historia

Förutom att vara en av de största vinregionerna i Frankrike är Languedoc-Roussillon även den äldsta. Här började grekerna plantera druvor och producera viner som tidigt som 500-talet före Kristus. Regionens vinhistoria sträcker sig över 2000 år, så vi ska hålla oss kort.

 

Romarna härjade i regionen under en lång period och en av romarnas största kejsare härstammade från staden Nimes. Det var dessutom romarna som utvecklade vinodlingen i Languedoc-Roussillon samt i hela Europa. 

 

Under medeltiden var vinregionen en viktig leverantör av viner till den katolska kyrkan och det var även under denna period som Languedoc-Roussillon blev kända för sina muscat-viner. Under 1800-talet drabbades regionen av vinlusen, en parasit som förstörde stora delar av skörden. Detta bidrog till att man började använda moderna tekniker för att bekämpa parasiten.

Druvsorter i regionen

Vinregionen producerar ett väldigt stort och brett utbud av olika viner och närmare 150 druvsorter. Här finns bland annat syrah, grenache, chardonnay och sauvignon blanc. Här nedan tar vi upp de tre största blåa druvorna och de tre största gröna.

 

När det kommer till att producera röda viner är syrah, grenache och carignan dem allra största. Men det finns också en drös av spanska mourvèdre och en hel del merlot. För vita viner finns det massor av lokala druvor, men här är även chardonnay och sauvignon blanc vanliga. Vinregionen är även kända för sina söta viner som är gjorda på muscat-druvor. 

 

Läs också: En resa till Porto

 

En by i ett av vindistrikten i Languedoc-Roussillon

Topp 5 bästa vinerna från Languedoc-Roussillon

Här nedan är vår lista över de bästa vinerna från vinregionen. Det är en god blandning av röda viner, rosévin samt ett utsökt vitt vin. 

Gérard Bertrand Corbières, 2019 | nr 73422 | 131 kr

Först ut på listan har vi ett fruktigt rött vin från familjevingården Gérard Bertrand. Vinet kommer från staden Corbières i Languedoc-Roussillon och är gjort på druvorna grenache, syrah och mourvèdre. 

 

Vinet har inslag av skogshallon, björnbär och örter. Det är ett smakrikt och fylligt rött vin med hög syra och fin strävhet. 

 

Vinet passar perfekt till en boeuf bourguignon. Servera gärna med en klick potatismos.

 

En klassisk boeuf bourguignong med potatismos i en tallrik

Montrose Rosé, 2022 | nr 71576 | 94 kr

Näst på tur har vi ett rosévin som är gjort på grenache och cabernet sauvignon. Vinet har en bärig och frisk smak som gör det perfekt till en caesarsallad och som ett vin att ta med på en picknick. 

 

I vinet hittar vi inslag av somrig rabarber, smultron samt blodgrapefrukt. Vingården Montrose ligger i södra Frankrike i Languedoc, några kilometer från Pézenas och Medelhavet. Här har vinproducenten Domaine Montrose gjort vin sedan 1600-talet.

 

Vinet finns att hitta på Systembolaget för prisvärda 94 kronor.

Cuvee Sextant Les Celliers d'Orfée, 2020 | nr 95538 | 198 kr

Ett ljuvligt vin med mycket fruktig karaktär. Detta vinet har inslag av kakao, peppar, plommon. Vi hittar även toner av fikon, svarta oliver och vanilj i det här vinet. 

 

Vinet är perfekt till en rätt gjord av mörkt kött och bör serveras vid 18°C. Servera vinet till en entrecote tillsammans med persiljesmör och gärna potatis. Här är ett utsökt recept på entrecote med ett lyxigt vitlökssmör.

Château de la Liquière Faugères, 2021 | nr 3531 | 165 kr

Här har vi ett kryddigt och smakrikt vin från staden Faugéres. Château de la Liquière grundades av paret Claude och Bernad Vidal på 1960-talet. Redan på 1700-talet ägde familjen vingårdar i Cabrerolles. Från och med 2012 finns det ungefär 60 hektar vingårdar på fastigheten.

 

I vinet finns det toner av mörka körsbär, svartpeppar och lavendel. Det gömmer sig även hintar av hallon och lakrits i vinet. Nästa gång du vill servera vinet, rekommenderar vi att du gör det tillsammans med en pepprig ryggbiff och rostad potatis. 

 

Vinet finns på Systembolaget för 165 kronor. 

Maison Bonjour Chardonnay Reserve de la Cave, 2021 | nr 79671 | 99 kr

Sist men inte minst har vi ett vitt vin gjort på druvan chardonnay. Detta vin har en ungdomlig samt fruktig smak med tydliga inslag av ananas, päron och gröna äpplen. 

 

Vinet har sitt ursprung i Pays d'Oc, vilket även är Frankrikes största vinområde. Området sträcker sig hela vägen från Pyrenéerna vid Spanien till Provence. 

 

Detta vin är en utmärkt komponent till en fräsch sallad eller till en rätt av skaldjur eller fisk. Du hittar det på Systembolaget för 99 kronor. 

 

Missa inte: Det bästa röda vinet 2023

Matkultur i Languedoc-Roussillon

Södra Frankrike är inte enbart kända för sina viner utan här är även matkulturen stor. Här finns det allt från ostron till klassiska franska rätter, såsom cassoulet och brandade. 

 

I kuststaden Séte hittar du några av Frankrikes bästa ostron, dessa finns särskilt runt sjön Thau. Ostronen är stora, köttiga och kan serveras råa eller tillagade. Vi rekommenderar starkt att ni serverar vinet Picpoul de Pinet Villa Blanche, 2022 (nr 2588, 119 kr) till ostronen. Detta vin från regionen är fruktigt och friskt med inslag av bland annat gröna äpplen, gula päron och persika.

 

Utöver ostron så är Languedoc-Roussillon även kända för sina mustigare rätter och grytor. En favorit är böngrytan cassoulet. Grytan görs på vita bönor, anklår, fläsk samt korv. Det rekommenderas att värma grytan minst tre gånger för att den ska smaka riktigt mustig. 

 

Ytterligare en känd maträtt med ursprung från regionen är brandade, vilket är en fransk variant på en fiskgratäng. En traditionell brandade är gjord på mosad fisk, oftast använder man sig av torsk eller saltad kolja. Detta kombineras därefter med olivolja och potatismos. Här är ett recept på en god brandade.

 

Olivolja är också en viktig ingrediens i många rätter som härstammar från vinregionen. Oljan produceras på lokala oliver från regionala olivlundar och används flitigt till att göra olika tapenader som hälls över ett nybakat bröd. 

 

Är du nyfiken över fler rätter från vinregionen? Då har Tasteatlas tagit fram en lista över de 10 populäraste maträtterna från Languedoc-Roussillon.

 

Tre stycken musslor med citronskvior på en papperstallrik

Languedoc-Roussillons vackra vingårdar

Det finns självklart fina vingårdar att besöka i Languedoc-Roussillon. Nedan har vi listat 3 av dem populäraste. 

Mas Gabriel

Den här vingården ägs av Deborah och Peter Core och är belägen i Caux. Paret gjorde sitt första vin på vingården 2006 och har sedan dess producerat hög kvalitativa viner. Egendomen är liten, rättare sagt 6,5 hektar med vinstockar. 

 

Här odlas det mest medelhavsdruvor, det vill säga syrah, carignan och grenache. Druvorna skördas för hand för att på så sätt uttrycka det bästa av druvornas och terroirens typicitet.

 

Vingården har sedan 2009 valt att fokusera mer på ekologisk odling och har ett certifikat i ekologisk odling. Vineriet erbjuder även vinprovningar på sommaren för den som vill lära sig mer om deras viner.

Domaine Ollier-Taillefer

En vingård som ligger i ett av Languedoc-Roussillons kändaste vindistrikt, Faugères. Denna vingård ägs av Luc och Francoise Ollier som ärvde gården från sina föräldrar Alain och Nicole. 

 

På den här vingården finner du druvor såsom, syrah, mourvèdre och cinsault. Vinrankorna vetter rakt söderut, på en höjd som varierar från 200 till 350 meter beroende på tomten, på kullar med branta sluttningar.

 

Här på vingården så skördas druvorna för hand och de sorteras noggrant innan druvorna kommer till vinkällarna. Vineriet erbjuder divere event, såsom en skördevandring, där gästerna får plocka vindruvor runt om i vingården.

 

En grön och stor vingård i Languedoc-Roussillon

Le Domaine Boudau

Sist ut på listan över vingårdar värda ett besök är en vingård belägen i staden Perpignan. Vingården grundades redan 1920 av familjen Boudau. I nuläget drivs vingården av bröderna Pierre och Vincent.

 

Här på vingården är fokuset på att producera viner av högsta kvalitet som är gjorda på de lokala druvsorterna som odlas i vinregionen, däribland syrah, grenache samt carignan. Dessutom har vingården vunnit flera priser för sina viner.

 

Druvorna på Domaine Boudau skördas för hand under sena sommaren eller tidiga hösten. Det beror på när vindruvorna har nått sin idealiska mognadsnivån. 

En stor vinregion med mycket att se

Languedoc-Roussillon är en spännande vinregion som erbjuder olika druvsorter, stilar samt smaker. Oavsett om du är en nybörjare inom vin eller en vinexpert finns det mycket att upptäcka i regionen. 

 

Du hittar allt från kryddiga röda viner, till fruktiga vita viner. Så nästa gång du är på jakt efter att upptäcka en ny vinregion, tänk då på Languedoc-Roussillon och allt som det har att erbjuda.

 

Köp nu: Bjud med vänner, partner eller familj på en underbar vinprovning.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS