Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 30, 2015

Vinprovning i Västerås den 28/11

Denna underbara afton träffades ett härligt gäng på Scandic Västerås för att prova goda viner. När deltagarna till vinprovning kom så var rummet uppdukat med fyra röda viner av olika ursprung och stilar. Vi provade följande viner under kvällen:

Earthbound Cabernet Sauvignon, Papkuilsfontein Vineyards Sydafrika 2013.
Det här är ett vin som ger intryck utav sol och värme. Den mörka röda färgen med fruktiga tonerna som får tankarna att vandra mot svartvinbärssaft. Druvorna har pressats i rostfria-ståltankar och har sedan haft 9-månaders kontakt med franska ekfat. I linje med de organiska kraven så är svavelnivån lägre än 100 ppm (i jämnförelse med 160 ppm för vanliga viner). Producenten Papkuilsfontein Vineyards är en odlare nära Darling Sydafrika. Vindruvorna odlas i en rödfärgad jordmån kallad Tukulu och vingården är belägen endast 25 km från havet där de svala vindarna från Atlanten svalkar druvorna.

Cote du Rhone Le Vent Rouge 2012
Ett klassiskt Cote du Rhone vin med en härlig kryddighet, bärighet lakrits och en mycket trevlig syra i. Tanninerna i det här vinet är mycket behagliga och de gör att vinet fungerar bra till många olika typer utav mat. Jean Luc Colombo är producenten bakom vinet, han kallas även för Geniet från Cornas. Alla druvor handskördas till det här vinet för att säkerställa kvaliten och jäsning sker på rostfria-ståltankar.

Luigi Righetti Ripasso 2012
Vinet har ett djup som påminner om Amarone och en välbalanserad fyllighet med en lång och harmonisk eftersmak. Smaken är kryddig, nyanserad med inslag av fat, körsbär, kanel, salvia, choklad och örter. Det här är ett vin som passar utmärkt till pasta, risotto, och smakrika kötträtter.

Le Hauts de Granget Saint-Emilion Grand Cru 2009
Ett vin med nyanserad doft och smak med karaktär av rostade ekfat, inslag av korinter, mörka bär, tobak, kaffe och mörkchoklad. Saint-Emilion tillhör den vänstra stranden i Bordeaux och här är Merlot huvuddruvan. Ett vin som för övrigt är en klassisk Bordeaux med lång hållbarhet. Producenten Union de Producteurs de Saint-Emilion är ett utav de det äldsta kooperativen i Bordeaux. Vinet vi provade var från 2009 så det hade fått några år på nacken och börjat utveckla mognadstoner. Färgen hade börjat gå mot det bruna. När vi provade det här vinet mot starka nötter hände något i munnen för alla deltagarna. Det här var det vin som i särklass hade högst strävhet och när ett strävt vin möter mat med hetta ökar upplevelsen utav hetta och allt blir starkare. Det upplevde i stort sätt alla deltagare.

Det var många frågor under provningen och deltagarna prata med varandra och provade tillsammans.

 

Lär dig mer om  vin på en utav våra provningar Klicka Här

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS