Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Dec 01, 2016

Vinprovning i Västerås den 26/11

Den första adventshelgen var det uppdukat för en vinprovning med passande tillbehör på Best Western Esplanad i Västerås. Vi skulle under kvällen prova 5 olika viner och samtala om vin och dryck. Följande drycker provades under kvällen

Dryck 1 – Moletto Spritz
Första drycken var en Moletto Spritz från Veneto i Italien. Det är en aperitif, färdig att dricka. Färgen är orangeröd och bör drickas väl kyld, gärna med en skiva apelsin. Doften har tropiska toner och mycket grapefrukt. Smaken är söt med en balanserad bitterhet i avslutningen. I Italien dricker man gärna den här drycken innan maten då beskan sätter igång hungern och suget efter den goda maten.

Dryck 2 – Moletto Brut Millesimato VSQ
Från samma producent kommer det här mousserande vinet gjort på druvan pinot blanc. Doft och smak är mycket fruktig, söt med banan, äpplen och tropiska frukter. Det är på gränsen mellan lätt till medelfylligt, passar utmärkt som aperitif eller till lättare rätter av tex fisk. Moletto brut tillverkas enligt charmant metoden vilket har tagit hela 30 månader.

Dryck 3 – Feudo Dissia Nero D’Avola
Från varma Sicilien kom det här röda vinet gjort på druvan nero d’avola. Doft och smak av katrinplommon, nötter, cederträ, svarta vinbär, blåbär och vanilj. Medelfylligt med trevlig syra och mjuka tanniner. Vingården ligger 500 meter över havet vilket ger druvorna en bibehållen fräschör. Vinet har legat 14 månader på nya franska ekfat innan buteljering. Ett mångsidigt vin som går lätt att para ihop med mat. Ett gott "pizza- och pasta-vin", som en deltagare uttryckte.

Dryck 4 Ravenswood Sonoma Zinfandel
Fylligt och fullpackat med generös härlig frukt. Ravenswood har en slogan i dag som lyder ”No wimpy wines” och det passar verkligen in på det här vinet. Doft och smak av björnbär, blåbär, peppar, fat, vanilj och mogen frukt. Lång eftersmak med mjuka tanniner och behaglig syra. Det här vinet håller ihop på ett bra sätt och blir aldrig syltigt. Passar kraftiga kötträtter och det får gärna vara grillade rätter.

Dryck 5 – Vignalta Riserva 2010
Kvällens sista vin var ett rött från producenten Vignalta i Colli Euganei Veneto i Italien. Gjord på druvblandningen merlot och cabernet sauvignon. Det har en doft av kanel, svarta vinbär, blyerts, och björnbär. Smaken är kryddig med svarta vinbär, cederträ, choklad och tobak. Det är fylligt med en härlig syra och lång eftersmak. Passar väldigt bra till mat, gärna kraftigare och smakrika rätter.

Kvällen var trevlig och deltagarna var aktiva med både frågor och egna berättelser om viner som druckits. Bland annat berättades det om en flaska ärvd rysk ”champagne” som öppnades en regnig sommardag i sommarstugan. Dessvärre var den ärvda drycken helt odrickbar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS