Upplevelser
Skribent Frida
Dec 08, 2014

Vinprovning i Västerås den 06/12

IMG_1786Lördagen den 06/12 arrangerade sommelier Björn en vinprovning i centrala Västerås, Scandic Hotell. Björn har en gedigen kunskap kring ämnet, som grund ligger en sommelierutbildning från Restaurang Akademin. Tillsammans med lång erfarenhet från diverse arbeten som sommelier har Björn nu valt några av hans favorit viner för att visa på vinets bred och kombinationsvänlighet. Här nedan följer en lista med de viner som Björn plockade ut     :

Domaine des Malandes Chablis 2012
Gör viner med strålande mineralkänsla och ren snygg frukt, vilket gör Chablis till det unika vin det är. Denna Chablis har genomgått malolaktisk jäsning och sedan lagrats åtta månader 'sur lie' på rostfria tankar. Hög syra plus den lätt kritiga känslan av riven sötmandel ger bokstavstrogna chablisviner som försvarar sin plats på den mest kräsna vinlista. Chablis är den till ytan största klassen och nästan ¾ av allt vin från området är klassat som just Chablis. En bra Chablis vaknar vid två år och håller fint till sin åtta-årsdag. Vinet är ljust gult. Doften öppnar med citrus, gula rosor och mandel. Vinet är torrt med hög syra och en frukt som kommer en att tänka på syrlig persika och blodgrape. God och lång eftersmak.IMG_1781

Fleur Du Cap Unfiltered Whiteblend 2010
Varje del av vingården skördades då druvorna nått optimal mognad och efter samråd mellan vinmakare och den vingårdsansvariga för att uppnå de naturliga aromerna som är typiska för Sauvignon Blanc. Efter skörd. Ingen skalkontakt har tillåtits och endas fritt runnen druvjuice använts. Detta för att försäkra sig om hög kvalitet. Särskild jäst valdes ut och hela jäsningsprocessen följdes noggrant så inget skulle gå fel. Druvorna blandades sedan samman för att slutligen klarnas genom omdragningar för att undvika filtrering, vilket gett ett vin med stor koncentration och komplexitet. Vinmakare är Pieter Badenhorst. Här finns inslag av tropiska aromer som är typiska för Sauvignon Blanc och Semillon som understöds av ett kryddigt och blommigt inslag. Vinet är utmärkt att konsumera nu men går att spara i ett par år om korrekta lagringsmöjligheter finns. Vinet passar utmärkt till lite kraftigare fiskrätter men även till diverse pastarätter och risotto, gärna med svamp, parmesan och tryffelolja. Kryddiga kyckling- och kalkon rätter.

Allesverloren Tinta Barocca 2010
Sydafrikas svar på Portugal. Besegrade de flesta portugiserna i en vintävling med viner gjorda av Tinta Barocca. Ständig medaljvinnare i Sydafrika. Utsågs 2006 i tidningen Världens Viner av svenska toppvinskribenter till bästa Sydafrikanska vin i kategorin övriga druvsorter. Allesverloren var mycket länge en av de ursprungliga portvinsegendomarna i Sydafrika. Här odlas sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Francisca, Souzao, Pontac, Malvasia Rey och sist men inte minst Tinta Barocca. Denna druva ingår som en naturlig del i Allesverlorens eget ”portvin”. Idag buteljerar bara ca. fem producenter oblandad Tinta Barocca i Sydafrika. Med sin varma rika vinstil har detta vin blivit extremt populärt i Sverige. Oslagbart till älgsteken och mustiga köttgrytor eller en enkel ostbricka gärna framför öppna brasan eller till grillaftonen. Det ju heller ingen nackdel att vinet är extremt prisvärt vilket en närmast enig vinpress ofta kommit fram till. Vinet är mustigt, smakrikt, med kryddiga nyanser och mjuk strävhet som gör att det passar strålande till smakrik mat som vilt, grytor av alla sorter , nöt, lamm, fågel och grillat. Vinet har jästs först 5 – 7 dagar i öppna cementkar och därefter avslutat jäsningsprocessen i tankar för att slutligen lagras i 18 månader på ekfat. Vinet tål mångårig lagring i en bra vinkällare men är också njutbart direkt efter tappning.

Errázuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon 2010
Druvorna till Max Reserva Cabernet kommer från Errázuriz vingårdar uppe i höglänta Aconcagua Valley, Chiles kanske bästa läge för Cabernet-druvan. Här har Viña Errázuriz haft sin bas sedan starten 1870 då Don Maximiano Errazuriz grundade firman. Idag leds familjeföretaget av karismastiske Eduardo Chadwick, fixstjärna på Chiles vinhimmel. Mörkt röd med ungdomlig violett ton. Lätt söt på näsan med mogna bär som björn-, körs- och svarta vinbär, kaffe och choklad. Stor och fyllig smak med bred palett av frukt- och ekfatstoner. Lång smak med viss sötma av mogen frukt och ekfatsvanilj. Mörkt kött och vilt, grytor av hög klass, gärna med någon mörk frukt som kan plocka upp den ganska massiva fruktigheten hos vinet. Ostar av typ cheddar eller väl mogen gouda passar också utmärkt.

 
 Lär dig mer om vin på en utav våra provningar Klicka Här

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS