Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 27, 2017

Man slutar aldrig överraskas av vin

Trots novembertemperaturerna hade en stor grupp människor samlats på Best Western i Västerås till denna vinprovningen. Kvällens program var enkel, att prova fem olika viner med goda tillbehör. Som tillbehör väntade lufttorkad skinka, majschips, oliver, mörk choklad, lagrad och krämig hårdost samt sötlakrits. Kvällens viner var:

Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling


Vi började kvällen med att prova ett vit vin från Paarl i Sydafrika. Druvorna kommer från högt belägna vingårdar som ger en bibehållen syra i vinet. I doft och smak är denna riesling fräsch och något blommig, med inslag av citrus, lime, tropisk frukt och en viss kryddighet. Eftersmaken är bra med friska inslag. Tillsammans med sältan i oliverna mjuknades friskheten i vinet upp och den härliga tropiska frukten kom fram.

Candido Cappello di Prete


Kvällens andra vin kom från Salento i Apulien på den Italienska klacken. Druvan i det här vinet är negroamaro och producenten heter Candido. Det är en modern producent som mestadels odlar ekologiskt. Druvorna till det här vinet kommer från minst 60 år gamla vinstockar. I doft och smak fanns en utvecklad kryddighet med toner av fat, torkade körsbär och choklad. Den var balanserad i strävhet och syra – ett medelfylligt vin. Det passade väldigt bra ihop med osten som vi hade som tillbehör.

Livio Pavese Corniolo Barbera


Vi tog oss sedan från södra till norra Italien och området Piemonte. Det här vinet är en så kallad ”super Piemonte”. Det innebär att man har tagit franska druvor och blandat dem med den lokala Barberadruvan. Resultatet blir, inte helt oväntat, ett italienskt vin med franska inslag. Doft och smak är utvecklade med en viss fatkaraktär. Vi fann även toner av tobak, svarta vinbär, choklad och örter. Vinet är fylligt, med fina tanniner och en frisk syra som är klassisk för italienska viner. Det passade perfekt med den mörka chokladen.

Les Prés des Suves Côtes-du-Rhône Village


Därefter tog vi en sväng förbi Frankrike. Vi hamnade i södra Rhône och smakade på en klassisk druvblanding med den högre kvalitetsbenämningen Côtes-du-Rhône-Villages. Vinmakaren Claude Serra är något av en ikon bland vinmakare i södra Frankrike. Druvorna i det här vinet är Grenache, Syrah, och Carignan. Doft och smak är kryddiga med inslag av färska örter, lagerblad, lakrits, björnbär samt peppar. Eftersmaken är lång och ljuvlig. Ännu ett medelfylligt vin med balanserade tanniner och syra. Den passar alldeles utmärkt till exempelvis en god lammstek och potatis. På plats tyckte vissa deltagare att det fungerade bra med chokladen, andra höll inte riktigt med – spridda åsikter, som det ska vara när det gäller en provning.

A Mano Aleatico Passito


Vi avslutade kvällen med att återvända till Apulien i södra Italien för det söta vinet Aleatico Passito. Druvan i det här vinet är Aleatico, som efter skörd torkas under åtta veckor för att senare jäsas till vin. De söta torkade druvorna ger ett vin som är sött, fylligt och smakrik, med mörka bär, rosenblad och kryddor. Det är ett vin som gör sig bra till söta efterrätter, gärna choklad eller nötter. Vineriet A Mano drivs av Mark och Elvezia och de har ett motto som de gör sina vin efter: ”Jämn och hög kvalitet till stort prisvärde.” Det blev i särklass det bästa av alla viner i kombination med chokladen. De lyfte verkligen varandra till oväntade höjder.

Som avslutning fick deltagarna möjlighet att dofta på ett korkdefekt vin utan att veta att det var defekt. De kände dock alla att det var något som inte stämde med vinet. Det blev minst sagt uppskattat att få lära känna igen ett korkdefekt vin. Vi pratade även om lagring, kork gentemot skruvkapsyl, tillsatser, sötmans ursprung i viner, terroirens betydelse för vinet och mycket mer. Kombinationen lakrits och vin var också något udda och roligt att få prova för många. En av kvällens sista ord blev faktiskt ”Jag tycker inte ens om lakrits men det här var riktigt gott tillsammans.” Med detta sagt fanns det bara en enda slutsats att dra för denna kväll, man slutar aldrig överraskas av vin.

Tack för en trevlig afton. Flera spännande provningar väntar innan årsskiftet, mer information finner du här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS