Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 14, 2016

Vinprovning i Västerås den 12/03

Då var det dags för en vinprovning igen på Scandic här i Västerås. En härlig grupp av varierande åldrar. Temat för provningen var två vita och två röda viner. Till vinerna hade vi tilltugg så som ost, oliver och bröd. Vi provade följande viner.

Petit Chabli Chablisienne
Ett vin gjort på 100% Chardonnay med en fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, citron och mineral. Smaken är mycket frisk, med gröna äpplen, citrus, lime och mineral. Det här vinet är en klassisk Petiti Chabli där friskheten är det mest framträdande. Många deltagare ansåg att det var för friskt att dricka som det är. Men då vi provade oliver tillsammans med vinet blev matchningen mycket bra. Sältan och det ”feta och oljiga” i oliverna neutraliserade upplevelsen utav syran i vinet på ett föredömligt sätt. Bra kombination. Producenten La Chablisiennes vingårdar till det här vinet är insprängda mellan Chablis AOC och 1er Cruvingårdar. Vinet är lagrat sig månader på ståltankar. La Chablisienne är ett stort kooperativ i hjärtat utav Chabli. Det grundades under den ekonomiska krisen på 1920-talet då några odlare gick ihop för att sälja sina viner tillsammans. Efter flera år hade man en önskan att göra sin egen stil och började då ta in must från odlarna för att sedan vinifiera efter eget önskemål. Idag förfogar de över 25% av odlingsarealen i Chabli och gör allt från Petit Chabli till Grand Cruviner. De har odlingar i 6 utav 7 Grand Crulägen.

Jacob's Creek Reserve Chardonnay
Provningens andra vin var även det en 100% Chardonnay fast i det här fallet från Australien. Vinets doft har inslag av citrus, melon, nötter och en subtil vaniljton. Smaken är elegant med citrus och melon som nyanseras av en härlig mjuk krämighet. I smaken finns det även en diskret fatton som aldrig tar över. År 1976 började Jacob's Creek Wines saluföra sitt märke Jacob’s Creek, som en hyllning till Johann Gramp och den plats där han planterade sina första plantor. I dag är Jacob's Creek Wines ett av Australiens mest framgångsrika vinföretag med stora framgångar över hela världen. Enligt vinmakaren Bernard Hickin ligger hela hemligheten med Jacob's Creeks Reserve Range i den omsorgsfulla process där druvorna till vinet väljs ut mycket noggrant. Adelaide Hills är en av Australiens mest charmerande vinregioner och även södra Australiens största och äldsta område. Den sträcker sig från Barossa och Eden Valley i norr till McLaren Vale och Langhorn Creek i söder. Det svala klimatet är idealiskt för vinodling och gör att druvorna mognar långsamt vilket ger mycket aromer och det svala klimatet ger en pigg syra.

Jean-Luc Colombo Cote-du-Rhone
Provningens första röda var ett vin från den Franska Rhoneproducenten Jean-Luc Colombo och dennes vin Les Abeilles Cote-du-Rhone. Det är en klassisk rhoneblandning som i grunden ger ett matvänligt vin. Doften är kryddig, med gröna inslag. Smaken har inslag av lakrits, kryddor, frukt och medelkraftiga tanniner. Jean-Luc Colombo grundade sitt vinföretag 1994 och var verksam i både norra och södra Rhone. Nuförtiden har företaget odlingar i förutom i Rhone, även i Languedoc Roussillon i södra Frankrike.

Wyndham Estate Bin 444 Cabernet Sauvignon
Sista vinet för kvällen var den Australiensiska Cabernet Sauvignon från Wyndham Estate. Ett vin med tydlig doft av svarta vinbär med en subtil ton utav ekfat, eukaluptus, sötlakrits och choklad. Smaken är fyllig och harmonisk med svarta vinbär, choklad, och en rökig eknyans. Georges Wyndham kom till New South Wales 1827 efter att ha lärt sig vinodling i Kanada, Frankrike och Italien. Han planterade sin första vingård 1828 och blev därmed pionjär i Hunter Valley och den australiensiska vinindustrin. Wyndham Estate är känt som ”The Triple Bin Company”. Detta innebär att man har tresiffriga Bin-nummer som namn på sina viner (Bin=fack, och hänvisade ursprungligen till den plats i vinkällaren som faten hade). Idag ingår Wyndham Estate i Orlando Wyndham Group som är ett av Australiens mest framgångsrika vinföretag. Det bästa med den här provningen var den ögonöppnare som gästerna fick när de provade den friska och syrliga Chablin tillsammans med oliverna. Hur man med relativt enkla medel kan neutralisera den höga syran och få ett behagligare vin.

 

Vinprovning Scandic Västerås 12/3

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS