Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Nov 06, 2016

Vinprovning i Uppsala den 05/11

På det mysiga hotellet CityStay samlades vi under lördagskvällen ett glatt gäng med olika erfarenheter och i olika åldrar. Alla med en hög entusiasm och stor nyfikenhet på vinets värld. Under en afton med fyra härliga viner och lite ackompanjerade tilltugg har vi fått lära oss av varandra och fördjupat våra vinkunskaper såväl som våra smaklökar.

De fyra vinerna som provades var:
1. Champagne: Canard Duchene Cuvée Leonie Brut
Ett erkänt vinhus från Champagne som startades i mitten av 1800-talet och som visar prov på kvalitet. Denna non-vintage, är en frisk, välbalanserad och fruktig champagne. Genomgående fruktig med röda äpplen, citrus och grape, samt en finstämd jästig ton av brioche. Eftersmaken är lång och härlig. Den här champagnen har legat hela 36 månader på jästfällningen och hela 25% vin de reserve tillsätts till drycken. 50% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier och 25% Chardonnay.

2. Schubert Pinot Noir (NZ)
Vi följer upp den friska champagnen med en elegant, silkeslen och modern typ av Pinot Noir. Lätt i färgen, men ändå med en påtaglig textur och tannin. Druvan har inte mycket färgpigment, men doften och smaken är enorm. Med såväl röda vinbär, jordgubb, hallon som svamp, choklad, tobak (rök) och mineral. Med lång fatlagring, selekterade, handskördade druvor och enorm expertis från dessa tyska vinmakare på Nya Zeeland avnjöt vi en långlivad, fräsch och väldigt uppskattad Pinot av högsta klass.

3. Tenuta de Collosorbo, Brunello di Montalcino DOCG
Från Toskanska höglandet söder om Florens finns staden Montalcino där Sangiovesedruvan är kung, men går under namnet Brunello (p.g.a. sin brunaktiga färg). Det råder en delad mening om att det skall vara en klondruva, så vi låter det vara osagt. Vinet är hur som helst gjord på just Brunello och ger typiska italienska associationer. Vi känner igen oss i den integrerade fatighet som delar spelrum med färska örter, choklad, pepprighet och viss animalisk ton. Ett fylligt, väldigt strävt och smakrikt vin av högsta klassificering. Producentens vingårdar ligger på upp mot 400 m över havet, vilket ger viss svalka och lång mognadsperiod. Detta i kombination med lågt skördeuttag och lång lagring ger ett komplext och användbart vin såväl till ostbrickan som till pastan och kötträtten.

4. Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-pape
Området Chateauneuf du Pape är känt för sin annorlunda och komplexa jordmån som kan variera något otroligt från hektar till hektar. Därav varierar också typen av druvor som odlas. Det är tillåtet att använda sig av hela 18 olika druvsorter i området. I just detta vin används 65% grenache (som dominerar området), 20 % Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. 15-18 månader mognadslagring, varav 70% på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat. Den koncentrerade druvsmaken av mörka, nästan lite torkade, frukter och bär går väl ihop med de peppriga tonerna av tobak, lakrits och ceder.

Av de fyra vinerna var det ingen solklar vinnare, men alla bidrog till att lära oss något nytt, få oss att upptäcka viner från världen över och hitta nya referenser att gå efter i framtida vinselekteringar. Efter ett  kortare pratstund, diskussioner och skratt minglade vi ut i kvällen och njöt av resten av helgen!

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS