Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Nov 09, 2015

Vinprovning i Uppsala den 07/11

IMG_20151107_184747Under denna härliga vinprovning med tillbehör var det god stämning med nyfikna gäster som intresserade sig för vinets värld. Gästerna var lagom till antal vilket bidrog till att en personlig stämning kunde bevaras med interna diskussioner. Provningen arrangerade i centrala Uppsala på Akademihotellet av sommelier Michael. Vi hade följande tillbehör på provningen: svarta oliver, rökt gårdsskinka, lagrad prästost (hög fetthalt och bra sälta i den), samt surdegsbröd rostat i vitlök och salt. Under provningen diskuterades det lite lätt om vinets historia, vintillverkning, och vad som gör att ett vin är ett vin. Men framför allt provade vi goda viner. Följande viner provades:

Schubert Pinot Noir från Wairarapa, Nya Zeeland. Ett elegant vin med utvecklad kryddig doft med fatkaraktär och inslag av torkade jordgubbar, lakrits, hallon. Tanninerna, det sträva i vinet, är runda, snälla och möttes upp bra utav en frisk syra. Områdetet Wairarapa ligger på Nordön på Nya Zeeland men påminner klimatmässigt mer om Sydön genom sitt svalare klimat, vilket lämpar sig väl med att odla den ädla druvan Pinot Noir.

Mauro Molino Barbera d'Alba Legarette DOC, kommer från Piemonte, Italien. Ett vin med både smak- och doft- rikedom. Karaktär går mot mörka bär och plommon, lätt rökig samt mineralig tillsammans med välintegrerad fat. Den här Barberan är medelfyllig med en spänstig syra och lite mer struktur än vad som är vanligt för viner gjort på druvan Barbera. Vinet är mer modernNamnlös i stilen då den har legat längre på fat och är kraftigare än vad som är vanligt förekommande.

Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG, är från Toscana, Italien. Ett vin med tät och koncentrerad frukt och smak. Mycket smak av körsbär, kryddighet, lakrits och choklad. Syran på vinet är hög med en lång eftersmak och strävheten framkommer först i avslutet.

Maouro Molino Barolo DOCG från Piemonte, Italien. En Barolo utav den moderna skolan med kortare tid på fat och mer betoning på frukt och elegans. Stor doft av körsbär, tjära, rosor med en lätt rökighet. Smaken är fyllig med en karaktär av solmogna mörka bär, choklad, fat och vanilj. Tanninerna är väldigt framträdande och syran likaså. Inget "pratvin" ansåg många av deltagarna, men när den matchades mot den feta prästosten uppstod en härlig harmoni i munnen. Vinets tanniner mildrades utav det feta i osten och då framträdde mer frukt i smaken.

Det bästa med provningen var bredden på deltagarna och att alla tycktes vara delaktiga i att prata, fråga och prova. Det var mycket diskussion mellan sällskapen vilket också var väldigt roligt.  Vilket vin som blev bäst mottaget går inte att säga, med det verkade stå mellan Barberan eller Brunello di Montalcino.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS