Upplevelser
Dryckesmästare Carl
Apr 11, 2017

Chateauneuf-du-pape, någon? En vinresa från Frankrike till Nya Zeeland

Påsken ligger runt hörnet, vårvärmen smyger sig på och solen lyser upp Domkyrkan in på kvällstimmarna. Det är en ljuvlig känsla i sagolika Uppsala och vi svenskar står enade för framtida risker och möjligheter. Under denna vinprovning så lämnar vi politik och tragedi därhän för att vagga in oss i trygghet med vin, tända ljus och avnjuta tilltugg i gott sällskap. Denna kvällen bjöd på fyra viner som är skilda på alla sätt och vis. Något att grotta ner sig i och utveckla smaksinnet med är det följande provurvalet:

Champagne: Canard Duchene Cuvée Leonie Brut (FRA)
Ett erkänt vinhus från Champagne som startades i mitten av 1800-talet och som visar prov på kvalitet. Denna non-vintage är en frisk, välbalanserad och fruktig champagne. Genomgående fruktig med röda äpplen, citrus och grape, men med stora genomslag av röda bär och "rödvinsdoft" likaså, samt en finstämd jästig ton av brioche. Eftersmaken är lång och härlig. Denna Leonie Brut är riktigt matvänlig och robust i stilen. Champagnen har legat hela 36 månader på jästfällningen och så pass mycket som 25% vin de reserve har tillsätts för att ge denna dryck dess särskilda karaktär. Drycken är en stiligt komponerad blandning som består av 50% Pinot Noir, 25% Pinot Meunier och 25% Chardonnay.

Schubert Pinot Noir (NZ)
Vi följer upp den friska champagnen med en elegant, silkeslen och modern sort av Pinot Noir. Lätt i färgen, men ändå med en påtaglig textur och tannin. Druvan har inte mycket färgpigment, men varken doften och smaken är blyga utav sig, då de är närmast överväldigande. Drycken har insla av såväl röda vinbär, jordgubb, hallon som svamp, choklad, tobak (rök) och mineral. Med lång fatlagring, selekterade och handskördade druvor och enorm expertis från dessa tyska vinmakare på Nya Zeeland avnjöt vi en långlivad, fräsch och väldigt uppskattad Pinot av högsta klass. Passar mycket bra med krämiga och syrliga tillbehör. Varför inte kombinera med lite choklad?

Ravenswood Sonoma Old Vine Zinfandel (USA)
Joel Peterson grundade detta idag väldigt stora vineri för att återigen sätta Zinfandel på världskartan och med USA i spetsen. Och hur han lyckades. Tack vare den otur han hade med första skörden, då korparna förstörde en stor del av odlingen, lyckades han förvandla resterna till ett fantastiskt, koncentrerat och komplext vin som slog alla andra vinhusen i en stor vintävling i San Francisco 1979. Detta vin är gjort på gamla stockar och med minsta möjliga tillsatser och filtrering. Vinet kan bäst beskrivas som att ha en djup, mörk fruktighet, aningen torkad i stilen och välintegrerad om än med mycket fat. Det bjuder in till en grym sommargrillning. Såväl vegetariskt, fågel, som burgare och entrecote är utmärkta tillbehör för att göra denna Zinfandel sällskap!

Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-pape (FRA)
Området Chateauneuf-du-pape är känt för sin annorlunda och komplexa jordmån som kan variera något otroligt från hektar till hektar. Därav varierar också typen av druvor som odlas. Det är tillåtet att använda sig av hela 18 olika druvsorter i området. I just detta vin används GSM-druvorna -  65% grenache (som dominerar området), 20 % syrah, 10% mourvedre och (INTE att glömma!) 5% Cinsault. Druvorna handskördas och får jäsa på ståltank. Denna dryck är resultatet av 15-18 månader mognadslagring, varav 70% av tiden sker på betongfat (Concretes) och 30% på små franska, nya ekfat. Den koncentrerade druvsmaken av mörka, nästan lite torkade, frukter och bär går väl ihop med de peppriga tonerna av tobak, lakrits och ceder. Exceptionellt till grytor, höstliga smaker och vilt.

Med den tydliga syran från de första två dryckerna krävdes lite krämighet för att jämna ut smaken, vilket vi kan tacka Brieosten för, då både champagnen och Pinot Noir:en från Nya Zeeland gifte sig väl med denna. Som tips, fungerar även lite salt för att få mineraliteten att lyftas till nya höjder. Med tanninerna och kryddan i de sista två vinerna var vi glada att kunna mildra kindbenen med lite chark (salami) och mörk choklad.

Allt som allt var detta en väldigt mysig afton som tillbringades under solnedgång och där många lärorika frågor dök upp som vi alla fick ut mycket av. Vi vill därmed tacka för denna kväll i Uppsala och önska er en fortsatt fin vår.

Vill du veta mer om våra vinprovningar? Klicka vänligen här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS