Ska du bjuda på en vinprovning hemma? Då har du kommit helt rätt! Här är våra bästa vinprovning tips till dig som ska arrangera en vinprovning hemma. Att arrangera en vinprovning hemma eller för kollegorna på jobbet kan vara riktigt roligt! Först börjar man med att välja ut några viner till vinprovningen.
För att göra det enklare så börjar man med att välja ett tema för provning efter kunskapsnivå. Då blir det lättare att välja ut vilka viner som ska vara med och det blir oftast roligare för provningsdeltagarna. Steg för steg kommer vi i artikeln guida dig så att du enkelt kan imponera på vänner eller kollegor.
Det första steget i en lyckad vinprovning hemma är att välja ett tema efter kunskapsnivå. Exempelvis vinstil, land eller vinregion för mindre avancerade provningar. För mer avancerade provningar kan du kika på specifika faktorer som druva, vingårdar och tillverkning. Här nedan ger vi exempel på teman från nybörjare till mer avancerade provningar.
Däremot kan man självklart även som nybörjare hoppa rakt in på mer "avancerade" provningar. Dock är det inte alltid lika uppskattat, tänk på publiken.
Missa inte: Hyr in en professionell vinkypare till din vinprovning hemma med sommelier
Ett vinprovning tips är att alltid välja tema efter kunskapsnivå. För nybörjare kan ett tema exempelvis vara att prova skillnaderna inom en viss vinstil såsom rött vin, vitt vin, rosé vin, sött vin och mousserande vin. Fokus ligger då på att lära känna vinstilen, hur man provar den och dess historia, odling och tillverkning.
Om man ska exempelvis arrangera en mousserande vinprovning så kan man arrangera en första champagneprovning hemma med fokus på att försöka hitta gruppens favoriter i den gamla vinvärlden (Europa) och lära sig mer om dem. För att sedan vid en andra provning gå igenom nya vinvärlden och lära sig mer om de vinerna samt testa dem mot gruppens favoriter från gamla vinvärlden.
Från gamla vinvärlden hittar vi mousserande viner såsom italiensk Prosecco, fransk Crémant, tysk Sekt, italiensk Franciacorta, spansk Cava och fransk Champagne. De tre sistnämnda görs på den traditionella metoden och är utav hög kvalitet. Man kan även gå djupare in på enbart en specifik favoritvinstil med variation i stilen så som exempelvis en champagneprovning hemma med de olika stilarna Cuvée, Blanc de Blanc och Blanc de Noire.
Ett annat vinprovning tips på tema är att prova viner endast från ett land, exempelvis en italiensk vinprovning med enbart viner från Italien. Bland röda viner från norra Italien kan man välja mellan förslagsvis Amarone, Ripasso, Corvina di Verona, Chianti, Brunello di Montalcino, Barolo, Barbera d'Alba och Dolcetto´d'Alba.
Vill man prova vin från södra Italien så är vinerna att föredra: Aglianico del Vulture, Montepulciano d'Abruzzo, Nero d'Avola från Sicilien, Primitivo di Puglia och Sagrantino di Montefalco. Här kan man även gå in på en något mer avancerad nivå och prova viner från en vinregion. Exempelvis har vi Verona i nordöstra Italien med vinerna Amarone, Ripasso, Valpolicella och Recioto.
Det kan vara roligt att organisera en blindprovning där man väljer ut några viner för en mindre budget samt några finare viner. Du kan göra egna etiketter att ha på flaskorna eller hitta andra sätt att klä dem. Det viktiga här är att deltagarna inte ska kunna se vad det är för vin.
Ifall det känns för utmanande, kan man börja med en halvblind vinprovning där man vet vilka viner som kommer att vara med under kvällens gång men inte har en aning om vilken ordning de kommer att serveras.
Är du nybörjare på vinprovning? Även du kan låta som en vinexpert men hjälp av Allt om Vin:s vinprofil Håkan Larssons snabbguide för att låta som en vinkännare.
Ett mer avancerat tema kan vara en specifik druva så som cabernet sauvignon från olika länder. Det kan vara spännande att prova och känna skillnaderna som de olika naturliga faktorerna ger ett vin med samma druva. Försök då att välja viner som är gjorda med samma tillverkningsteknik så att inte tillverkningen påverkar vinets slutresultat alltför mycket. Detta kan vara lite klurigt och kräver sin forskning, men det är inte omöjligt.
På samma spår, fast på mer avancerad nivå, så kan man istället prova skillnaden mellan olika vingårdar från samma plats. Perfekt är då gamla vinvärlden där tradition spelar en stor roll och där vinlagarna är mer restriktiva till vad som är tillåtet i tillverkning, val av druvor med mera. Ett bra exempel är bourgogne, côte de nuits.
Liknande så kan man även prova skillnaderna i tillverkningsmetoden genom att välja samma druvor från samma vinproducent då endast tillverkning påverkar slutresultatet. Sådana viner finner vi med enkelhet i nya vinvärlden, speciellt i äventyrliga Kalifornien.
Man kan även organisera en vertikal vinprovning, det vill säga att man fokuserar på ett vin och väljer ut några olika årgångar. På så sätt kan man verkligen uppleva skillnader i vinets egenskaper som orsakats av exempelvis varierande väderförhållanden.
Vill du veta mer om skillnader mellan gamla världens och nya världens viner? Vinjournalen reder ut dessa två begrepp och förklarar vad som skiljer dem åt.
Ibland kan det vara svårt att komma på ett tema, så här har vi några tips på vinprovningar du kan välja emellan nästa gång du ska anordna en vinprovning i hemmet.
En vinprovning som alltid går hem är en vinprovning som fokuserar på röda viner. Det kan till exempel vara olika smaktyper eller som vi rekommenderar olika druvor från olika vinregioner.
När det kommer till en vinprovning hemma med vita viner kan du exempelvis inrikta dig på olika smaktyper.
Det finns många stilar inom mousserande viner och därför kan det vara intressant att prova olika stilar under en vinprovning.
När det kommer till en vinprovning hemma är det bra att alltid prova från lättast till tyngst, torrt till sött och billigast till dyrast. Detta för att skapa en röd tråd, men är ännu viktigare för att anpassa provningen till hur våra smaklökar fungerar. Smaklökarna blir mindre känsliga under provningen och kan relativt enkelt dövas. Därför börjar man med de lättaste vinerna först. Man börjar alltid med vitt vin först och sen rosévin, rött vin och till sist de sötaste vinerna. Sist är alltid de drycker som tröttar ut våra smaklökar mest.
Varför billigaste först, borde det inte vara tvärtom? Givetvis, om det är större mängder vi provar. Vanligtvis brukar dyrare viner vara av högre kvalitet och därmed godare. Att gå från bäst till sämst brukar inte vara en lyckad kombo då det är oftast mer uppskattat att bli lyckligt överraskad. Det skulle bli lite som att gå från att vara på besök hos Château Latour för att sedan bege sig till ett okänt litet bryggeri med lågt anseende. Nog svårt att vara imponerad eller intresserad vid det laget.
Var noga med följdordningen av drycken!
När drycken är vald så är nästa steg att bestämma passande tilltugg till drycken eller en delikatess såsom ost, choklad, charkuterier eller lakrits. Välj ut dem specifikt till vardera dryck, exempelvis fyra chokladsorter anpassade till fyra viner och meddela deltagarna detta så de inte äter upp allt och missar den superkombination som du förberett till dem.
Man ska med fördel servera tilltugg från samma region som vinet kommer ifrån. Servera exempelvis italienskt vin med en bit Taleggio ost och franskt vin med saucisson sec. På så sätt förhöjer man vinets smak och man får uppleva regionens smaker på en djupare plan.
När du planerar för en vinprovning hemma är det avgörande att se till att du har nog med rekvisita för att göra det till en trevlig och lyckad upplevelse. Detta inkluderar saker som vinprovningsglas, vattenglas, pennor, provningsprotokoll, servetter och en behållare med vatten. Att ha vatten till hands är särskilt viktigt eftersom det kan lindra törsten som kan uppstå efter att ha provat flera sträva viner.
Det är även viktigt att välja ut intressant information att berätta på provningen i förhand. Till exempel vilka producenterna är, tillverkningsmetod, druvsorter, vinregioner och allt annat som kan tyckas vara av intresse. Blanda gärna in lite intressant historia om ämnet och använd gärna vårt spännande vinprovningsprotokoll.
En stor del av planeringen är att se till att det finns tillräckligt med vin för alla deltagare. Vanligtvis ska man räkna med att en flaska vin räcker till ca 13 personer på en vinprovning. Enligt vår långa erfarenhet av att organisera vinprovningar är röda viner mer populära vid vinprovningar. Med detta i åtanke, rekommenderar vi att en tredjedel av alla viner som ska provas är vita viner och resten röda. På så sätt får man en fin balans på sin vinprovning hemma.
Ett praktiskt vinprovning hemma tips är att se till att det finns tillräckligt med utrymme i kylskåpet för kvällens vita viner som ska serveras svala, gärna mellan 6 och 12 grader. Detsamma gäller rosévin och mousserande vin. Även röda viner mår bra av lite tid i kylskåpet innan servering. De serveras lämpligen vid 16-18 grader, det vill säga lite lägre än rumstemperaturen. Ställ in kvällens röda viner i kylskåpet ungefär 10-15 minuter innan servering.
Läs mer: Vinets historia och spridning
När det väl är dags för vinprovningen, förbereda allt innan gästerna är på plats. Det kan ta längre tid än man tror, upp till tre timmar om gruppen är runt tjugo deltagare och man inte har gjort något liknande tidigare.
I vår artikel om vinprovningsprotokoll finner du även information om vinprovningsmetodiken, läran om att prova vin. Det är väldigt bra att gå igenom den tillsammans med gästerna innan provningen börjar så att deltagarna känner sig bekväma i vad som väntar dem.
Det sista steget för en lyckad vinprovning hemma är att summera kvällens provning. Du kan exempelvis fråga deltagare om vilka viner som var deras favoriter och om de gjort några spännande upptäckter under provningens gång. Det är även ett ypperligt tillfälle att börja planera er nästa vinprovning hemma!
Om du trots alla dessa tips ändå känner att du skulle behöva lite hjälp och vägledning under din vinprovning hemma, kan du samla dina vinintresserade kompisar hemma hos dig och boka plats på vår online vinprovning hemma med sommelier som guidar er igenom provningen.
Vi tänkte avsluta guiden genom att gå igenom några av de vanligaste misstagen som kan ske under en vinprovning hemma. Så nästa gång ni ska anordna en vinprovning kommer ni att lyckas.
Det är viktigt att inte fylla glaset för mycket eftersom det kan göra det svårt att dofta och smaka vinet på rätt sätt. En bra tumregel är att fylla glaset till cirka en tredjedel.
Vin ska serveras vid rätt temperatur för att framhäva dess smaker och dofter på bästa möjliga sätt. Till exempel bör röda viner vanligtvis serveras vid rumstemperatur eller något svalare, medan vita viner bör serveras kylt. Kontrollera därför alltid vilken temperatur vinet ska serveras vid innan du börjar provsmaka.
Ett glas med rätt form kan göra stor skillnad i upplevelsen av vinet. Till exempel kan ett smalare glas hjälpa till att koncentrera vinets dofter, medan ett större glas kan hjälpa till att släppa loss dess smaker.
Att prova för många viner samtidigt kan göra det svårt att uppskatta varje vin på rätt sätt. Försök att begränsa antalet viner som du provar under en session.
Om du inte förbereder dig på rätt sätt innan du börjar provsmaka kan det påverka din upplevelse. Se till att läsa om de olika vinerna du ska prova på förhand och ha gärna lite vatten och några neutrala kex eller brödbitar till hands för att rensa smaklökarna mellan vinerna.
Läs mer: Vinprovning i hemmets trygga vrå
Lycka till!
NYHETSBREV
Kommentarer (+0)