Upplevelser
Claes Johansson
May 15, 2017

Smakfest när Pinot Noir intar scenen

Denna lördag var det dags för en av Europas mest efterlängtade musikfester, Eurovision Song Contest. Men först invigde vi helgen med en förfest uti form av en vinprovning på Grand Hotel i Örebro. Denna gång bestod gruppen av ett glatt tjejgäng som fick lära sig vinkuriosa, testa på vinprovningsmetodik samt utforska fyra viner. Under eftermiddagen diskuterades ämnen såsom vinets historia och påverkan av vinets tillverkning, druvor och växtort på hur vi upplever den goda drycken i sin helhet. Själva provningen fokuserade på röda viner från de tre mest kända vinländerna i Europa, nämligen Frankrike, Italien och Spanien. Under eftermiddagen diskuterade vi och bedömde vart och ett av ländernas "smakbidrag". Eftermiddagens viner bestod av de följande tävlande:

1. Michel Picard Bourgogne Pinot Noir 2014

Detta är ett ganska enkelt rött vin från Bourgogne som precis som lagen säger enbart innehåller den blå druvan Pinot Noir. Vinet är ungt och fräscht i doften med toner av röda bär, viss örtighet och även lite fat. Smaken är ung och ganska pigg och även här känner vi röda bär och örter tillsammans med en ganska blyg känsla av fat. Tanninerna är mjuka, väldigt diskreta och balanseras av en stringent syra.

2. Chateau Louvie Saint-Emilion Grand Cru

Provningens andra vin kommer från ett av de mer kända områdena i Bordeaux, nämligen Saint-Emilion. Som sig bör, består innehållet i vinet 85% av druvan Merlot, och resterande 15% utgörs av Cabarnet Franc. Detta vin har betydligt mycket mer karaktär. I doften finner vi intryck i form av vanilj, ceder och rostade toner, och vidare upptäcker vi även mörka bär och plommon. Smaken är stram med en tydlig syra och tydlig men väl integrerad tanninstruktur. Det finns även svarta vinbär, björnbär och tydlig fatkänsla som tillsammans dansar vals på smaklökerna.

3. Barolo Andrea Oberto 2012

Detta är en klassisk Barolo gjord enbart på Nebbiolo druvan. Doften är stram, lite blyg inledningsvis, men vi finner spännande nog inslag av läder, körsbär och lite blommighet som drar mot rosor. I munnen framkommer en tydlig violton och viss kryddighet. Äver här finner vi körsbär och läder.

4. Pata Negra Rioja Reserva 2012

Kvällens sista vin blev spanskt från det klassiska vindistriktet Rioja. Vinet består till 85% av Spaniens kanske mest kända druva Tempranillo. I doften, som är koncentrerad, hittas ceder, lite dill, röda- och blåbär och viss mineralitet. Smaken är även den koncentrerad och bjuder på en kryddighet med tydliga tanniner. Till vår glädje, upptäcker vi även mysiga smaker av björnbär, krusbär och röda vinbär samt tydliga inslag av fat.

Efter att vinerna provades fick alla säga vilket vin de gillade bäst. Det visade sig att i vinernas smakfest gick Riojavinet till final som den stora vinnaren. Enligt Örebrojuryn, kom vinet från Saint-Emilion stark tvåa.

Kvällen avslutades med att gästerna fick ställa frågor om allt mellan himmel och jord ifråga om vin och dess tillverkning. Efter en nyfiken frågostund, avrundades kvällen med att provningens värd tackade för vinprovningen och önskade alla en fortsatt underbar lördag.

Vill du ta del av våra vinprovningar? Klicka vänligen här för att ta reda på mer.

 

 

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS