Upplevelser
Skribent Frida
Apr 13, 2015

Vinprovning i Uppsala den 11/04

vinprovning Uppsala 11042015En varm vårdag träffades ett härligt gäng i centrala Uppsala för att prova spännande drycker i  kombination med tilltugg. Solen var på väg att gå ner när provningen startade denna lördags kväll. Temat för kvällen var vin i kombination. Vinprovningen började med att sommelieren  gick igenom vinprovningsmetodik, syn, doft och smak. Hur analyserats ett vins kvalitet och vad ska man tänka på när vin provas.  Första vinet var en bubblande Cava ihop med en Brie de Meaux. Bubblorna trängde sig igenom ostens krämighet och gjorde så vi kunde äta desto mer.  Vidare så provades en Côtes du Rhône, ett vin med hög syra och lite strävhet, tillsammans med även den en  Brie de Meaux. Här var det avsaknaden av strävhet samt ostens salta yta som möjliggjorde en härligt fruktig kombination. Umami tillsammans med strävhet ger nämligen en besk smak, en effekt som sälta hjälper till att hämma.Därefter gick vi in mot de mer smakrika vinerna och en Valpolicella Ripasso provades tillsammans med Prosciutto skinka. En smakrik kombination som passar utmärkt, detta då Ripasso har subtil strävhet men mycket smak lika så har Prosciutto lite textur men mycket smak. Ju mer textur i köttet desto mer strävhet behöver vinet. Sedan testade vi en Cabernet Sauvignon från Sydafrika tillsammans med en Bleu de causses. En ost med mycket syra, sälta och smak vilket passar bra med ett mjukt och fruktigt rött vin, även om vinet har lite strävhet. Vinerna som provades var:

Cava Villa Clara
Är ett spanskt mousserade vin från Penedes, Katalonien. Ett fruktigt, torrt vin med frisk syra och inslag av citrus, gula äpplen, gummi och lite brödighet.  Passar till grillad fisk, tappas och krämiga rätter.

vinprovning Uppsala 11042015 nr2Côtes du Rhône Les Abeilles Jean-Luc Colombo 2012
Ett lätt och fräscht rött vin gjort på druvorna Grenache 60%, Syrah 30% och Mourvèdre 10%. Vinet kommer från Rhônedalen i södra Frankrike. Mycket syra, lite strävhet och röda bär tillsammans med kryddor och lakrits. Passar till stekt fisk, icke fet fisk så som torsk. Mustig fläsk- eller kycklinggryta med rotsaker och svamp.

Villa Righetti Ripasso 2012
Är ett italienskt rött vin från Veneto, nordöstra Italien. Vinet är gjort på druvorna Corvina 75%, Rondinella 15% och övriga 10%. Ett fylligt, smakrikt vin med subtila tanniner. Inslag av körsbär, bigarråer, kanel, salvia, choklad, svart peppar och örter. Passar utmärkt till hårdost, amaronerisotto och smakrika kötträtter med lite textur så som köttfärspaj. Gris, kyckling och lam.

Earthbound Organica Cabernet Sauvignon 2012
Ett Sydafriskanskt vin från staden Darling. Gjort på 100% Cabernet Sauvignon. Ett fruktbaserat vin med intensiv smak och en härlig syra, något sträv. Toner av svartvinbär, lavendel, karamell och plommon. Passar utmärkt till en lätt kittost och blåmögelost. Grillad glazad lam med plommonglaz.

 

 

Vinprovning i Uppsala den 11/04

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS