Upplevelser
Lillemor Landell
Apr 25, 2016

Vinprovning i Gävle den 16/04

Ett härligt och glatt gäng samlades en vårkväll på Scandic CH i Gävle i för att prova fyra olika sorters viner. Vi pratade om bland annat vintillverkning och vad som skiljer sig mellan olika vintyper. Den väsentliga skillnaden mellan vitt, rosé och rött är skalkontakten vid tillverkningen och jäsningen. Det man kanske inte tänker på är att det faktiskt går att göra vitt vin utav blå druvor. Eftersom fruktköttet inte har någon färg och skalet pressas bort innan jäsning, så blir det ett vitt vin utav dessa blå druvor. Det går dock inte att göra tvärtom. Rött vin kräver blåa druvors  skal i jäsningen. Vinerna vi provade under kvällen var följande:

Villa Clara
En lätt, frisk och fruktig Cava fick inleda provningen. Smak och doft av gröna friska äpplen, grapefrukt och en liten brödighet. Villa Clara är en Cava utav de klassiska cavadruvorna Macabeo och Parellada. Dessa druvor ger gärna ifrån sig viner med en hög syra som är ypperliga till aperitif.

Domaine des Malandes Chablis
Nästa dryck i glaset var en chablis, som alltid görs på 100 % chardonnay och alltid kommer från vitvinssområdet Cablis i Bourgogne, Frankrike. Ett torrt och medelfylligt vin med hög syra. Toner av grape, mandel och citrus. Matchas gärna till fisk eller kyckling med syrliga inslag.

Luigi Righetti Ripasso
En Ripasso från, som alltid, Valpolicella i Venetien, Norra Italien. Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång tillsammans med druvresterna från jäsningen av en Amarone. Vinet har en fruktig och kryddig smak med toner av russin, körsbär, vanilj, choklad, och tydlig fatkaraktär. Det här är ett vin som passar utmärkt till pasta, risotto, och smakrika kötträtter.

Earthbound Cabernet Sauvignon Organic
Det sista vinet som provades kom från Sydafrika och gjort på ekologisk Cabernet Sauvignon. Här är ett vin som ger intryck utav sol och värme. Den mörka röda färgen med fruktiga tonerna som får tankarna att vandra mot svartvinbärssaft, men ändå med viss kryddighet och strävhet. Gott till sommarens grillade kött.

Vi hade en trevlig lördagskväll där vi hade olika uppfattningar om vilket som var favoritvinet
Eller, som en deltagare sa: "Det beror på när och till vad man ska dricka vinet". Håller fullständigt med! Tack för en trevlig kväll!

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS