Upplevelser
Monica Ahlund
Dec 05, 2017

Julen står för dörren och vi åker på en jordenruntresa!

Julbocken välkomnade mig då jag körde in i Gävle. Väl inne på Elite Grand Hotel möttes jag av granar, paket, juleljus, glögg och en och en annan tomte. Det var minsann julbordstider på hotellet! Vi vinprovare drog oss tillbaka till ett stillsamt hörn av hotellet, till Pelarsalen där bordet dignade av allsköns ostar och viner. I fönstren lyste adventsstakarna och mysfaktorn var hög. Jag hälsade alla hjärtligt välkomna till den jordenruntresa jag skulle bjuda deltagarna på. I glasen väntade åtta viner, tre vita och fem röda. På assietterna fanns ostar, marmelad och kex som skulle avnjutas till vinerna.

Vi började sedvanligt vår provning med att gå igenom provningstekniken med de tre grundstegen, titta, dofta och smaka. Alla var rörande överens om att tekniken fungerar och verkligen hjälper då man vill försöka sig på att göra en rättvis bedömning av viner. Här berättade jag också om vikten att ta stora klunkar då man provar viner…

Wentes Chardonnay Morning Fog


Vi började vår runda i USA där Wentes Chardonnay Morning Fog bjöd på härliga toner av päron, citrus, gula frukter, nötter och fat. Det blev en utmärkt inledning till kvällens resa som fick oss snabbt att glömma vår egen inhemska brist på sol och värme.

Franschhoek Brut Royale


Vin nummer två visade sig vara mousserande och gjort i Sydafrika på den traditionella metoden MCC (Methode Cap Classic). Samma metod används när man gör champagne. Vinet Franschhoek Brut Royale är dessutom gjort på Champagnedruvorna Chardonnay och Pinot Noir. Vinet har mjuka bubblor och en rejäl friskhet med toner av citron, mandel och en viss brödighet som kommer från tiden vinet legat på jästfällningen.

Nederburg Winemasters Reserve Riesling


I glas nummer tre fick vi stifta bekantskap med en pigg frisk Riesling, Nederburg Winemasters Reserve Riesling, även den från Sydafrika. Här berättade jag lite om flaskans utformning och den ”nya väldens” (vinproducerande områden utanför Europa) önskan att i vissa fall efterlikna den ”gamla världen” (vinproducerande områden i Europa). Vinet har en hög och fräsch syra och i smak och doft hittar man ananas, honung och lime. Till dessa tre viner fick deltagarna prova den ljuva brieosten från Limousin. Och den vinnande kombinationen blev den med Wentes Chardonnay.

Livio Pavese


I följande fem glas väntade som sagt röda viner. Här berättade jag lite om skillnaden i produktion av vita och röda viner, vad garvsyran ställer till med i vår mun och varför man inte hittar samma strävhet i vita viner.

Vi började vår röda resa i kvalitetsregionen Piemonte och ikonproducenten Livio Pavese. Här fick vi njuta av vinet Corniolo gjort på druvorna Barbera, Cabernet Sauvignon och Merlot. Det blev kvällens favoritvin bland flertalet av deltagarna. Vi avnjöt vinet med en stor och härlig vällagrad bit Comté St Antoine Forte, även kallad Comté de Gruyère.

Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne


Samma ost fick avnjutas till vin nummer fem, ett ”GSM” vin (GSM indikerar att vinet innehåller druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre) från södra Rhônedalen i Frankrike. I detta fall med var blandningen av druvorna Grenache 60%, Syrah 20%, Carignan 10% och Mourvèdre 10%. Vinet Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne är jäst helt utan industrijäst vilket resulterar i ett otroligt fruktigt och smakrikt vin med toner av kryddor, hallon, björnbär och fat.

Delas Saint Esprit


I det sjätte glaset fann vi även där ett vin från södra Rhônedalen, Delas Saint Esprit. Denna gång innehöll vinet dock en högre andel Syrah vilket verkligen visade sig spela stor roll för upplevelsen. Här dominerade verkligen kryddigheten och vinet passade ypperligt till en vällagrad Parmigiano Reggiano.

Pagos del Rey Condado de Oriza


I glas sju hittade vi aftonens dyraste vin, en spansk matador, Pagos del Rey Condado de Oriza. Detta vin har lagrats på franska ekfat i 409 dagar, vilket delvis förklarar prislappen. Här hittade vi en del fat, blåbär och torkade körsbär. Vinet är gjort på druvan Tempranillllo som även kallas Tinto Fino i området Ribera del Duero där vinet kommer ifrån. Till vinet smakade vi den fantastiskt smakrika osten Saint Agur som med sin sälta och kraftiga smak kompletterade vinet väl och tog bort en del av de tanniner vinet bjöd på.

J. Lohr Estates Seven Oak


Vi avslutade vår jordenruntresa som sig bör, där vi började, i USA och i Kalifornien. Denna gång fick vi njuta av ett kraftpaket från landet i väst. Vinet J. Lohr Estates Seven Oaks från Paso Robles är en blandning av en mängd druvor, men består till övervägande del av Cabernet Sauvignon (75 %). Vinet är mycket fruktigt och man känner det varma klimatet i druvorna. Utöver sol doftar och smakar vinet en hel del svarta vinbär, vanilj och plommon. En ljuv melodi uppstod när den sista biten på ostbrickan, vår käre St Agur, avnjöts till vinet.

Det var en härlig stämning i rummet, de sista dropparna avnjöts och frågorna duggade tätt! Jag tror vi alla kan skriva under på att vi hade ett par härliga timmar tillsammans, precis så som det skall vara under en provning med Taysta! Tack och lov finns det fler spännande provningar att se fram emot innan julens magi tar över, mer information finner ni här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS