Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Apr 24, 2017

Från Chianti Riserva till Pinot Noir - Ett smörgåsbord av olika viner och vinstilar

Kvällen annalkades och fann oss, ett glatt sällskap, njutandes av en vinprovning på Elite Hotell i Gävle. Till trots mot det tråkiga vädret hade vi samlats i god anda och beslutat att ta oss an en lärorik smakupplevelse i kustnära Gävle.

Under kvällen provade vi fyra viner och utmanade våra sinnen genom att försöka upptäcka skillnader och likheter bland kvällens urval. Till vinerna hade vi även goda tilltugg som lagrad ost, seranoskinka, kryddig salami och lättsaltade chips. Följande viner provades under vinprovningens gång:

Rigogolo Chianti Riserva

Vi började med ett italienskt rött vin från vackra, solbakade Toscana. Denna chianti är ett vin med kryddig doft och välkommet inslag av vanilj, mörka körsbär, russin och lakrits. Smaken är medelfyllig och kryddig, med vanilj, körsbär, fat och kanel. Den har en pigg syra och balanserad strävhet.

Schubert Pinot Noir

I kvällens andra vin färdades vi över kontinent och hav för att bege oss till resans nästa ändamål; Nya Zeeland. Pinot Noir:en som vi fick möjlighet att prova denna kväll var ursprungstypisk i doft och smak med utvecklad kryddighet, torkade jordgubbar, röda vinbär, multna löv och läder. Den har en mjuk strävhet och läskande syra.

Tenuta di Collosorbo Brunello di Montalcino

Det tredje vinet tog oss tillbaka till Italien och semesterdrömmen som är Toscana. Här provade vi ett vin från ett av Toscanas främsta områden, Brunello di Montalcino, som görs på noggrant utvalda Sangiovese druvor. Vinet har en doft och smak som är tät, koncentrerad och rik på frukt. Körsbär, salvia, choklad, läder och lakrits gör sin närvaro känd i denna Brunello. Avslutet är strävt med en bra syra.

Ravenswood Sonoma Zinfandel

Vi avslutade kvällen med ett amerikanskt vin från Sonoma County utanför San Francisco. Ett fylligt vin med minst sagt mycket karaktär. Smak och doft påminner om skog och sommartid, med inslag av blåbär, björnbär, vanilj, peppar och rostad fat. Det är tack vare Zinfandelns långa eftersmak, bra strävhet och syrlighet som gör att vinet aldrig blir syltigt.

Under kvällen provade vi tillbehören till olika viner. En kombination som blev riktigt fel var Schuberts Pinot Noir tillsammans med den kryddigt heta salamin. Hettan exploderade i munnen och vi upplevde alkoholen mer. Vi kunde gemensamt konstatera att det blev mycket bättre med Ravenswoods Zinfandel och den heta salamin. Vinets varma fruktsötma matchade det heta tillbehöret på ett föredömligt sätt.

Vi vill tacka er allesammans i Gävle för en lärorik och trevlig kväll!

Vill du också ta del av våra vinprovningar? Klicka vänligen här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS