Upplevelser
Torbjörn Schelin
Apr 23, 2018

EU krav och jämförelser av nya och gamla viner

En kväll sent i april samlades 41 personer för att under sommelier Schelin’s vägledning prova viner, och vinna lite större förståelse för dessa förunderliga dryck.

Vädret var milt i Gävle då jag väntade in de andra deltagarna och småprat inledde en kväll som kom att bli mycket trevlig och full av ny kunskap och nya bekantskaper. Några av samtalsämnena under kvällen handlade om EU krav på viner samt jämförelser mellan vin från den gamla respektive nya världen.

Första flighten: Mousserande vin


Franschhoek Brut Royal, ett sydafrikanskt mousserande vin inledde denna afton. Gjord enligt traditionell metod och med druvor man ofta finner i det franska Champagne-distriktet Chardonnay och Pinot Noir.

Med mycket försiktig brödighet, dämpad syra men med fräsch fruktighet och fyllighet. Detta är ett sympatisk och ganska inställsamt vin som inledde denna kväll.

Andra flighten: Vitt vin


Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling, detta är ett vin som gav sommeliern huvudbry. Ganska mörkt, ganska fylligt och med en omisskännlig smak av diesel, inte minst när temperatur hade stigit något.

Textboken säger att petrolium och diesel inte ska förekomma utanför Europa. Erfarenheten har dock motbevisat detta många gånger. Men att hitta dessa karaktäristika i ett ungt vin med årgång 2015 i flaska med skruvkork från Sydafrika förvånade verkligen. Syran var hög såsom förväntas i en Riesling men vad framtiden har att ge är minst sagt osäkert.

Wente Morning Fog Chardonnay, från Livermore Valley i Kalifornien. Ett vin med påtaglig fatkaraktär trots att en stor andel av vinet aldrig har fatlagrats.

Syran var ganska hög och gav associationer om mineralitet, välgjort, och borde fungera bra att kombinera med hårda ostar såväl som med kyckling och fläsk. Den pigga syran manar dock till försiktighet med rotgrönsaker.

Tredje Flighten: Rött vin från gamla världen


Även om 2010 års skörd är mer än 7 år bakåt i tiden så är Livio Pavese Corniolo ett lysande exempel på hur bråttom italienska vinerier har att få ut sina viner.

Påtagligt ungt i alla avseenden, blålila till färgen, hög syra och mycket taniner. Potentialen finns verkligen där. Men hur liten andel av vinet kommer att drickas då vinet är moget och har fått blomma ut och visa sin sanna storhet?

Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône har klara likheter med föregående vin. Även om druvan Syrah klart dominerar och får hjälp av Grenache i detta vin. Ungt, syrligt och med mycket taniner; hårt knutet men med löfte om framtiden.

Trots årgång 2014 börjar mognad att märkas på Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne Côtes du Rhône med en vinröd färg och en betydligt mindre knuten smak. Doften visade dessutom klara inslag av ek. Ett uppskattat vin under kvällen.

Fjärde flighten: Rött vin från nya världen


Även om jämförelser mellan viner från gamla världen och nya världen är betydligt ovanligare idag än de var för tjugo år sedan får man sådana tankar denna afton. Druvan Malbec har sitt ursprung i Frankrike men är idag tätt förknippat med Argentina.

Navarro Correas Malbec visar här vad man förväntar sig, ett tätt, ganska mjukt och mörkt. En snällare skola än exemplen från den gamla världen, och med betydligt mindre behov av mognadslagring.

Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon är ett vin från Paso Robles i Kalifornien. Detta lockade till samtal om etiketter och hur det förekommer flaskor i Sverige som bryter mot de regler som finns inom EU.

Vinet uppfyller det amerikanska kravet om 75 procent av angiven druva, men kommer inte upp till EU-kravet på 85 procent. Något som säkert kan förklara att vinet inte upplevdes särskilt druvtypiskt. Men kvällens deltagare uppskattade dock detta fruktiga vin med påtaglig fatkaraktär. Det blev för många en favorit under kvällen.

Vi tackar för oss för denna underbara vårkväll, och vi hoppas på att se kvällens deltagare på framtida provningar.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS