Upplevelser
Dryckesexpert Michael
Mar 20, 2017

Standoff mellan viner på Best Western Esplanade

Den här härliga lördagen samlades vi för en vinprovning på Best Western Esplanade, Västerås, där vi i gott sällskap avnjöt goda och intressanta viner. Under kvällen blev det tillfälle till att prova fem olika drycker tillsammans med goda tillbehör som lagrad ost, rökt skinka, oliver, chips och en Brieost. Vi provade de följande drycker under kvällen:

Moletto Spritz
Vi började provningen med en aperitif från Italien. Syftet men en apertif är att inviga måltiden - att så säga "öppna" smaksinnet för maten. Moletto Spritz har en ton av tropisk citrus, en lätt sötma och är precis så härligt bitter i avslutningen som en aperitif ska vara. Den här kommer från Veneto, Italien, där den serveras kallt och gärna med en skiva apelsin för att förhöja smakupplevelsen.

Feudo Disisa Grillo
Nästa vin hade även den, bokstavligt talat, sina rötter i Italien.  Kvällens andra vin är ett vitt från varma, solbakade Sicilien. Doft och smak bestod av gröna päron, rosa grapefrukt, passionsfrukt och örter. Trots sitt varma växtläge har vinet en fräsch syra med både mineralitet och längd. Den inhemska druvan Grillo lämpar sig väl att göra friska vita viner på i varmt klimat då den tål värmen. Som tips, fungerade Feudo Disisa Grillo väldigt bra ihop med Brieosten som vi hade som tilltugg.

Le Prés des Suves Cote-du-rhone Villages
Från södra Italien begav vi oss till södra Frankrike och från vitt till rött vin. Södra Rhone befinner vi oss i nu och beteckningen på vinet är Cote-du-rhone Village, vilket är den bättre av Cote-du-rhone beteckningarna. Vinet är medelfylligt med en stor kryddig doft som har inslag av färska örter och lakrits. Smaken är balanserat sträv med björnbär, svartpeppar, sötlakrits och kryddor. Eftersmaken är lång och behaglig. Görs på en för området klassisk druvblandning bestående av grenache, syrah och carignan.

Ravenswood Sonoma Zinfandel
"No wimpy wines" är deras motto, vilket denna Zinfandel visar att märket lever upp till. Vinet är fylligt, kraftigt och uttrycksfullt. Mycket smak och doft av blåbär, björnbär, vanilj, peppar och rostad fat. Eftersmaken är lång och mjuk och tanninerna är balanserade. Det här är en Zinfandel där druvorna har vuxit i det lite svalare Sonoma, vilket ger ett vin med bibehållen syra som skänker struktur till vinet. Tips: en perfekt dryck att ha i tanke, nu när våren invigs och grillsäsongen håller på att dra igång.

Pardelasses
Vi avslutade provningen med ett vin från ett av Spaniens främsta vindistrikt, nämligen Priorat. Priorat är ett distrikt i Katalonien vars bildsköna landskap är inte bara utmärkt för sin skönhet, utan även för sin produktion av mörka viner. Pardelasses, ett fylligt mörkt vin från denna vinets Eden, lever upp till Priorats välförtjänta rykte. Vinets doft är rikt nyanserad med frukt, fatkaraktär och inslag av björnbär, viol, plommon och en rökig mineralitet. Precis som dofren, är smaken mångfaldig, med övriga inslag av vanilj, kakao och kryddor. Mineraliteten i vinet kommer från den speciella jordmånen som finns i Priorat, vilket har en röd och svart skiffer som kallas för ”licorella”.

Vi enades om att Moletto Spritz är en perfekt välkomstdrink till de mycket efterlängtade sommardagarna. Vilket vin som blev kvällens favorit var mer oklart, då många uppskattade vinet Cote-du-Rhone, vissa Ravenswood Zinfandel, och en del den mycket stramare Prioraten Pardelasses. Avslutningsvis, så vill vi tacka för en underhållande kväll, där vi tillsammans ställde många frågor och där sällskapet förhoppningsvis lämnade provningen med en ny favorit bland kvällens viner.

Vill du ta del av en av våra vinprovningar? Vänligen klicka här.

 

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS