Upplevelser
Sommelier Johan
Apr 10, 2017

Bland slott och torn - en vinprovning med känsla för historia

Kvällen sänker sig som ett stillsamt täcke över Örebro medan gästerna strömmar in i hotellets lounge, redo att ta sig an en upptäcktsfärd uti form av en vinprovning. I bakgrunden av det glada sällskapets mingel anas Örebro slott, en praktfull och storstilad byggnad vars gestalt skapar känslan av att vi gemensamt befinner oss på en färd tillbaka i tiden.

Känslan av äventyr ökade under kvällens gång, då vi hade möjligheten att prova fyra olika spännande viner som var och en bar på sin enskilda berättelse. Till dessa viner behövdes naturligtvis tilltugg, vilket i denna provning utgjordes av citronklyftor, oliver, hackad soltorkad tomat, kex och ost. I det flesta fall så var dessa tilltugg ett välkomnat inslag i kvällens provning, då de flesta kombinationerna fick vinernas smaker att upplevas som rikare. Tilltuggen blev en fin introduktion till att beröra ämnet sensoriska upplevelser samt mat och dryck i kombination och hur man tänker kring denna kombination i hemmaköket. Gruppen visade på stort intresse kring matkopplingen och ställde mycket intressanta frågor under provnings gång.

Vinerna provades med tillhörande vinprovningsmetodik där färg, doft och smak värderades, och vinets ursprung, druva och stil diskuterades av det nyfikna sällskapet. Vinets kulturhistoria berördes liksom tillverkningen av kvällens provurval. Gruppen beskrev sina upplevelser av respektive vinsort på ett varierat sätt såsom det ofta brukar vara, och javisst, smakupplevelsen är ju högst subjektiv. De viner som vi fick chans att prova var de följande:
Pata Negra Brut (2015) Spanien
En Cava gjord på den välkoordinerade kombinationen av druvorna macabeo, parellada och xarel-Lo. Detta friska, fräscha mousserande vin med inslag av gröna äpplen, kex och päron var guppen enig om att vara ett utmärkt mingelvin.  Ett bett i citronklyftan gav vinet en ny dimension, där en rundare smak upplevdes på grund av den tydligare samt lite bittersöta frukten.

Petis Chablis (2015) Frankrike
Ett stilla friskt vitt tillverkat på druvan chardonnay. En typisk Chablis, med nästintill vass syra och med rik frukt och mineral. Det behövs knappast sägas att denna dryck var populär bland sällskapet, och med god anledning.
Vi möter även detta vita torra vin med lite citron för att återigen få en rundare vinupplevelse från bland annat den generösa fruktsötman. Så har tidigt i provningen kan vi redan konstatera tillsammans att oavsett mingeltilltugg eller smörstekt fisk till dessa två hittills provade vita viner, så är nyckeln till en rikare vinupplevelse tillägget utav en citron.

Douglas Green (2016) Sydafrika
Ett torrt, fruktigt och smakrikt rött vin där druvan merlot är dryckens härskare. Vi beger oss till Sydafrika med detta vin, och inte oväntat bredvid all frukt som detta merlot vin förmedlar, så finns en liten bränd, rökig samt jordig ton i eftersmaken vilket blev beskrivit av många i gruppen. Vi kom fram till att även detta vin avnjuts sannolikt bäst tillsammans med mat, smakrik sådan, gärna vilt eller varför inte grillat och något krämigt tillbehör. Föreslagvis ett vin att hålla utkik efter bland vinhyllorna nu till påsk och grillsäsongen?
Vinet mjuknar genast i kombination med oliverna samt en bit ost, vilket belägger att bland annat sälta och krämighet i regel får rödviner att upplevas som rundare i smaken.

Barolo A Oberto (2012) Italien
Ett torrt, stramt och nyanserat rött vin som har enbart druvan nebbiolo att tacka för sin unika smak. Ett minst sagt spännande vin från norra Italien, som bredvid sin stramhet och höga syra bjuder på både körsbär, viol, rosor och torkad frukt. Matvin, ja, och varför då inte hedra denna Barolo med italiensk mat? Antipasto, en sann pizza tricolore med mozarella, eller T benstek med rödvinssky och en krämig risotto – dessa var endast några av de möjliga kombinationerna som lades fram, men fantasin får gärna fara fritt med detta vin.
Tack alla i Örebro för en trevlig kväll!
Vill du veta mer om våra vinprovningar? Klicka vänligen här.

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS