Vinlandet England
En by i vinlandet England
Resor
Simone S
Sep 15, 2023

Vinlandet England

England är ett land som är känt för mycket, däribland deras öl- och pubkultur.

 

Men visste du att England även producerar stora mängder mousserande vin? Om inte så fortsätt läsa. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om vinproduktionen i England.

 

England har producerat vin, specifikt mousserande vin, sedan medeltiden. Vinerna har sedan dess fått stor uppmärksamhet av vinälskare världen runt.

 

Först ska vi ta en titt på landets vinhistoria för att därefter ge våra bästa tips på viner från England. Här kommer du få lära dig mer om Englands alla goda viner.

 

Om du är nyfiken och vill lära dig mer om maten i England? Då har Momondo tagit fram en lista över 15 goda rätter från England.

 

En vacker vingård hos vinimportören Denbies i England.

Historia

Englands vinhistoria började redan under medeltiden när munkar var ansvariga för vinodlingarna.

 

Under 1500-1600-talet stötte England på svårigheter med vinodlingen på grund av det kalla klimatet. Detta resulterade i minskad export av vin till andra länder.

 

Englands första vingård planterades år 1952 av generalen Sir Guy Salisbury Jones i Hambleton. Det var den första vingården i England som enbart fokuserade på druvodling för vintillverkning.

 

Under de senaste åren har produktionen av vin i England ökat. På grund av klimatförändringarna och varmare klimat har det resulterat i större odlingar somt ökad tillgång av druvor.

 

De södra regionerna i England - särskilt Kent och Sussex - har fått stor uppmärksamhet för sina mousserande viner, och jämförs ofta med Champagne. Flera engelska vingårdar har nått internationell framgång tack vare sina mousserande viner.

Engelska vingårdar

I England finns det många små pittoreska byar och även en hel del vackra vingårdar. Här nedan har vi listat tre av de största vinodlingarna i England.

Chapel Down

Först ut har vi en vingård som är belägen i sydvästra England. Här odlas allt från chardonnay till pinot noir.

 

Chapel down öppnade sina portar 1992 och har sedan dess blivit ett av Englands ledande vinproducenter. Utöver chardonnay och pinot noir odlas även pinot meunier och den tyska druvan bacchus.

 

Vingården är mest känd för sina mousserande viner och har en terroir som liknar den i Champagne. Vinerna som produceras här har balanserade smaker och unika smakprofiler.

 

På vingården har du möjlighet att åka på en ost- och vintour hela vägen från London. Under rundturen får man smaka sex olika vinsorter med matchande ostar.

En vingård i Surrey i England med fin solnedgången

Chiltern Valley winery & brewery

Den här vingården ligger i vackra Oxfordshire. En bra idé är att ta med sig en picknickfilt och sätta sig på vingårdens stora gräsmatta.

 

På vingården kan du följa med på en guidad tur runt deras destilleri. Under turen har du möjlighet att se på när de gör sina viner.

 

Vingården etablerades 1982 och producerar viner av bäst kvalitet. Men det produceras inte bara vin här på vingården.

 

Som namnet antyder tillverkar Chiltern även riktigt god öl. Här på vingården är det ale som gäller.

 

Ölen tillverkas på maltkorn, vilket ger ölen en fyllighet och en fin färg. Den kryddas även med utvald engelsk humle för att förhöja aromen och bitterheten.

Denbies Wine Estate

Denbies är en av Englands största vingårdar. Vingården är belägen i Dorking, som ligger i den vackra regionen Sussex.

 

Vingården började odla druvor 1986 och har nu en odling på 627 vinrankor per hektar. Vinproducenten producerar ungefär 1 miljon flaskor varje år.

 

Det bästa sättet att ta sig runt vingården är med deras minitåg upp bland kullarna för att få en fantastisk utsikt över vingården. Därefter är du välkommen ner till vingårdens vinkällare för en mini-vinprovning.

 

På Denbies produceras toppklassiga mousserande och vita viner. Dessutom har de ett utsökt sortiment av egna röda viner.

 

Ett hus och en vingård i Surrey

Vinregioner i England

De största vinregionerna i England hittar man i de södra delarna av landet. Här listas tre av landest mest framstående vinregionerna.

Sussex

Av Englands totalt 900 vingårdar ligger 140 stycken i Sussex. Detta gör Sussex till den största vinregionen i hela landet.

 

De druvsorter som trivs bäst här är bland annat pinot noir, chardonnay och pinot meunier. På grund av Sussexs regniga klimat kan vinodling vara utmanande och gör det svårt för druvorna att frodas. Men de druvor som faktiskt växer här ger utsökta viner.

 

Hur länge det har odlats druvor i området vet man inte säkert, men det finns spår som antyder att det har producerats vin i Sussex sedan järnåldern.

 

Dagens moderna vinproduktion i Sussex drog i gång under 1970-talet, när Bolney wine blev en av de första vingårdarna i regionen. Därefter började allt flera att plantera vinstockar runt om i Sussex.

Kent

Kent ligger i sydvästra England och är hem till en av landets största vingårdar. Kents milda klimat och söderläge ger perfekta förutsättningar för att producera champagneliknande vin.

 

Faktum är att Champagneproducenten Taittinger har mark i Kent för att producera engelskt mousserande vin. Det finns 50 vingårdar i Kent, vilket visar att länet kan ett och annat om vin.

 

Vill du få tips på vingårdar i Kent? Då har resemagasinet Country living en artikel allt om de vackraste vingårdarna i Kent.

 

Vingårdar i England

Surrey

Surrey är en region som ligger mellan Kent och Hampshire. Med en befolkning på cirka 1,1 miljoner är Surrey den tredje mest tätbefolkade regionen i den sydöstra delen av landet.

 

Här odlas en hel del chardonnay, bacchus samt seyval blanc. Det finns vissa vingårdar som experimenterar med olika druvsorter för att hitta de som bäst är lämpade för den lokala terroiren.

 

Surrey har ett milt klimat jämfört med andra vinregioner i världen och det gör Surrey till en region lämpad för att odla druvsorter som trivs i kallare klimat.

 

I Surrey kan du besöka en hel del vackra vingårdar och lokala marknader. Surrey är även känt för sina matfestivaler, så om du är en matfantast är Surrey ett utmärkt resmål.

Topp fem: Bästa vinerna från England

Vi har tagit fram de fem bästa vinerna från England som finns i Systembolagets sortiment.

 

Eftersom de engelska vinproducenterna är kända för deras mousserande viner har vi valt ut fyra favoriter. Vi har också tagit med ett vitt vin från England på listan.

1. Harrow & Hope Blanc de Noir, 2018 | Nr 95112 | 444 kr

Ett utsökt mousserande vin med fruktig smak. Det här vinet har inslag av röda äpplen, aprikos och kiwi.

 

Vinproducenten är Harrow & Hope som är ett familjeföretag grundat av Henry och Kaye. Paret träffades på universitet där de studerade biologi.

 

Henry och Kaye påbörjade sitt projekt med mousserande viner 2008 och efter mycket letande hittade de till sist den perfekta vingården i Marlow. Här började de odla pinot noir, chardonnay och pinot meunier. Odlingarna ligger vid floden Thames och vetter mot söder.

 

Detta vin är tillverkat på pinot noir och passar utmärkt till en pizza bianco eller till en lyxig kantarelltoast.

 

Harrow & Hope finns på Systembolaget för 444 kronor.

2. Chapel Down Brut | Nr 58860 | 359 kr

Här har vi ett vin från en av Englands största vingårdar. Detta mousserande vin har hintar av citrongräs, röda äpplen samt jordgubbar.

 

Det här vinet är tillverkat på en blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Dessa druvor är tre av Englands vanligaste druvsorter.

 

Chapel down Brut jämförs ofta med Champagne, eftersom det tillverkas med den traditionella metoden som används i just Champagne.

 

Ett utmärkt vin att servera till en klassisk fish & chips. Det passar även att servera som aperitif.

 

Vinet finns på Systembolaget för 359 kronor.

Klassisk fish and chips med fisk och pommes.

3. Busi Jacobsohn Cuvée Brut, 2018 | Nr 90325 | 569 kr

Näst på tur har vi ett fruktigt torrt vitt vin med inslag av gula äpplen, grillad citron samt söt persika.

 

Busi Jacobsohn är grundat av paret Susanna och Douglas Jacobsohn. Nu drivs familjeföretaget av paret samt deras äldsta son.

 

Vinet är en utmärkt matchning till skaldjur, fiskrätter, sushi, sallader och rätter med asiatiska influenser. Dessutom kan det också avnjutas på egen hand som en aperitif.

 

Vinet finns på systembolaget för 569 kronor.

4. Simpsons The Roman Road Chardonnay, 2021 | Nr 93928 | 329 kr

Här har vi ett vitt vin gjort på chardonnay. I vinet finns det inslag av tropiska frukter, såsom ananas och mango.

 

Det finns även en härlig ton av persika och kardemumma i vinet. Simpsons the roman road är ett utmärkt vin att servera till lammkött och till rätter av fågel.

 

Här är ett utsökt recept på lammstek som skulle passa utmärkt till vinet.

 

Detta vin finns på Systembolaget för 329 kronor.

 

 

Ett glas av mousserande vin från England

5. Exton Park Blanc de Noirs | Nr 95524 | 399 kr

Sist men inte minst har vi ett mousserande vin från vingården Exton Park. Vinet har en fruktig och frisk smak med ljuvliga inslag av gula äpplen, vit choklad och persika.

 

Mousserande vin som enbart är gjort på blå druvor (i det här fallet pinot noir) kallas ofta för "blanc de noirs" Druvornas färg sitter i skalet och genom att minimera skalkontakten, kan man göra vita viner av blå druvor.

 

Det här vinet passar utsökt till skaldjur eller mager fisk.

 

Du hittar vinet på Systembolaget för 399 kronor.

Mer än bara öl

England är ett spännande land som erbjuder olika druvsorter, stilar samt smaker. Oavsett om du är en nybörjare inom vin eller en vinexpert finns det mycket att upptäcka i landet. 

 

Landet bjuder vackra vingårdar och goda mousserande viner. Så nästa gång du är på jakt efter att upptäcka ett nytt vinland, tänk då på England och allt som det har att erbjuda.

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS