Vinho Verde - det gröna vinet från Portugal
Druvan Alvarinho är nyckeln till en god Vinho Verde.
Vin & mat
Carl B
Jan 14, 2022

Vinho Verde - det gröna vinet som inte är särskilt grönt

Vinho Verde är idag en vinappellation i ett vinområde som ligger i norra Portugal. Det avgränsar mot Atlanten och följer kusten en bra bit ner i landet, samt löper längs landsgränsen upp mot spanska Galicien, som vinområdet heter där. 

 

Området har vuxit med tiden och från början var det endast dedikerat till det mer avgränsade vinområdet Minho, som senare blev ”uppluckrat”. Idag är Minho-området omformat till att vara i princip detsamma som Vinho Verde sett till ytan. Dock skiljer sig dessa lite grann åt, men mer om det nedan. 

 

I denna artikel djupdyker vi i Vinho Verdes smakrika värld. Du kommer att få lära dig mer om appellationen Vinho Verde, vad som kännetecknar Vinho Verde viner och vilka druvor som används. 

 

Du kommer även att få tips på 5 riktigt bra Vinho Verde viner i Systembolagets sortiment. Dock så är alla dessa förslag på vita viner. Är du istället nyfiken på röda Vinho Verde viner så har DinVinguide en bra beskrivning på vad man kan förvänta sig av ett rött vin gjort på druvan Vinhão.

Vinho Verde är hem till några idylliska vingårdar värda en omväg.

Kort om appellationen

Vinho Verde är från början bara ett uttryck för ett slags vin som var väldigt ungt och dracks kort efter skörden. Därav namnet – Vinho Verde – som direktöversatt blir ”det gröna vinet”. Med grönt menar man i detta fall att det är ungt. Motsatsen kallas Vinho Maduro – det mogna vinet. 

 

Det är ett vinområde/appellation som är känt för att ha väldigt många och små vinodlare som gärna säljer sina druvor vidare. Om än många faktiskt även går vidare med att göra sina egna viner under eget varumärke. Från 70-talet med endast en handfull sådana, till över 500 egna små vingårdar med egna varumärken idag. 

 

Det är det som gör det så kul att det finns många småbönder som ger eget uttryck till sina viner. Dessutom är appellationen präglad av massor av små mikroklimat som ändrar förutsättningarna för respektive vingård. De måste anpassa sina rankor, druvval och vinifiering utifrån just sina unika förhållanden. 

 

Läs även: Portvinet - Portugals mytomspunna skatt

Minho VR och Vinho Verde

Vinerna från norra Portugal är inte gröna till utseendet, så räds inte namnet på vindistriktet. Här producerar man allt från friska vita viner med hög syra och mineral, till mjuka röda viner med hög fruktighet. 

 

Allt beror på klimatet och att subregionerna här har optimala förhållanden för så många olika vintyper och kvaliteter. De nio subregioner som finns här är Amarante, Ave, Baião, Basto, Cávado, Lima, Moncão, Melgaco, Paiva & Sousa. 


Alla ligger i vindistriket Vinho Verde som i sin tur ligger i det geografiskt avgränsade landområdet Minho. Minho i sin tur kan syfta på flera saker, dels ett vinområde, dels ett portugisisk provins. 

 

Vi fokuserar på Minho Vinos regional (VR), som alltså är ungefär samma område som Vinho Verde, men klassificeringen skiljer sig åt. Det kan vara både på gott och ont, då viner från Minho VR kan ses som snäppet enklare. De får nämligen bara etiketteras med kvaliteten Vinho Regional, medan Vinho Verde istället får kvalitetsemblemet snäppet högre, DOC. 

 

Men precis som på många andra platser i världen (jämfört exempelvis med supertoscanare) så kan även viner från en lägre klassificerad vingrupp komma att överglänsa många av högre kvalitetsursprung. De använder sig helt enkelt bara av andra internationella druvor ej tillåtna för att klassas som äkta Vinho Verde.

Mannen häller vitt vin i glasen.

Rött, vitt, rosé – men allt är grönt

Samtliga viner har något gemensamt och det är att det verkligen känns att de har en ung och vital kropp, där merparten är gjorda just för direkt konsumtion och ej lagras. Men många har ändå det riktiga bettet i såväl frukten och syran, som gör dem till optimala lagringsviner trots allt. 

 

Sina små mikroklimat till trots, med perioder av stora mängder nederbörd, till solgassande heta sommarveckor, kommer Vinho Verde alltid att vara präglat av en viss surhet och väldigt druvrena smaker. 

 

Så om du är en person som inte gillar hög syra i vin, då kanske Vinho Verde inte är din smak. Men likt kaffe, som är beskt och finns i tusentals naturliga smakvarianter, kommer den syrliga Vinho Verden också kunna påkalla mängder av smakassociationer. 

 

Vita vinerna är nästintill aldrig ekfatslagrade, och om de är det så kommer det bara vara en lättare touch. Detta för att bevara vinets smak av ursprung (terroir). Detta kommer ge mer plats åt de reduktiva smakerna av ren, krispig, fräsch frukt. 

 

Allt som oftast är vinerna lite lätt spritsiga, då man med flit låter en liten sista jäsning ske på försluten flaska. Några billigare varianter kör fortfarande med tillsatt kolsyra för att framhäva den klassiska Vinho Verde-stilen. 

 

Detta är inte alls särskilt dumt, även om det låter lite märkligt. Tack vare dels kolsyran, den bevarade friskheten från druvan, samt att vinerna har en relativt låg alkohol sett till övriga Europa, förblir vinet lätt i kroppen och lättdrucket. Det är helt enkelt ett vin som går ut när det väl öppnas. 

 

Du kommer kunna känna smaker som persika, melon, honung, färsk citrus och stenfrukt, men framförallt även en tydlig blommighet och kryddighet med massor av mineral! Gott som tusan till milda skaldjursrätter, som t.ex. signalkräftor.

Rött Vinho Verde

Rött vin och rosé är inte lika vanligt förknippat med Vinho Verde, men förekommer på daglig basis där nere ändå. Här i Sverige får vi inte upp så många varianter på dessa utsökta lätt syrliga röda druvjuicer. 

 

Kanske inte så konstigt då över 80% av vinet producerat i DOC Vinho Verde är vita. Men håll utkik och hugg till när du ser dem. Det kommer bli en livskamrat för varma sommardagar, picknicks och perfekta go-to vinet när det vankas kalla huvudrätter.

 

Det är få röda viner som just Vinho Verdes som är så goda att dricka svalt, ja nästan kallt faktiskt. När ett rött vin får en lättare kropp och högre syra framträder gärna tanninerna lite extra och får vinet att kännas lite strävare och kärvt. 

 

Med sin tydliga fruktiga palett och höga mineral och kryddighet vill jag ändå påstå att garvsyran/tanninerna matchar smakprofilen mycket väl. Det är ett lätt vin, som man inte förväntar sig ha så mycket smak helt enkelt. Perfekt till feta charkuterier och hårdlagrade och krämiga ostar.

 

Missa inte: Våga välja rött vin till fisk

Nyskördade Loureiro druvor redo att bli vin.

Druvorna då

Portugal är känt för sin stora artrikedom och med sina 29 vinregioner (exklusive underregioner) har det hundratals olika inhemska druvsorter att leka fram sina viner med. 

 

I norra Portugal är det mer inriktat på gröna druvor pga klimatet som passar dem gröna druvorna bättre. Ju närmare kusten, desto svalare och regnigare också, vilket gör att den större delen blå druvor odlas mer inåt landet i skydd bakom kullar och berg ut mot Atlanten. 

 

Mest framgångsrika gröna druvorna är Loureiro och Alvarinho. Den sistanämnda är väldigt populär då den ger mer koncentration och högre alkohol. 

Alvarinho vs Loureiro

Alvarinho sticker även ut lite bland Vinho Verde viner genom att vara fylligare och även något kryddigare än övriga druvor. Med högt fokus på gula och tropiska frukter i smaken. Passar bra för fatlagring och även för lagring hemma. 

 

Loureiro har en mer aromatisk framtoning med blommighet, örter och ung stenfrukt. Här möts man av klassiska Vinho Verde-smaken med mycket mineral, fräsch citrus och läskande spritsighet. Utöver dessa är det såväl många endruvsviner och saliga druvblends som förekommer på t.ex. Trajadura, Arinto, Avesso.

 

För de blå druvorna är det vanligt att de har lite tjockare skal för att klara av det påfrästande klimatet med hårda vindar och mycket regn emellanåt. Detta ger som nämnt mer tanniner och sekundära toner av eukalyptus, lagerblad, svartpeppar, anis etc. 

 

Fruktigheten är ung i stilen och med hög syra. Tänk lingon, färska svenska hallon, smultron, unga och nästan omogna körsbär. Några rekommenderade druvor att kika efter är Espadeiro, Rabo de Ovelha, Sousão och Avarelhão (även kallad Alvarello/Brancelho). 

 

Vinområdet sprudlar än idag och har gjort så under sekel. Så ett vinnande koncept verkar ju finnas där och vi törstar lika mycket idag, som då efter härliga svalkande och fruktiga viner från norra Portugals pärla, Vinho Verde. Ta del av kulturen, kyl en flaska rött, och njut av en ny smakupplevelse redan idag!

 

Se även: Cabernet Sauvignon - världens mest odlade druva

Topp 5 bästa Vinho Verde på Systembolaget

Är du nyfiken på att prova det gröna portugisiska vinet men vet inte var du ska börja? Här nedan kommer några förslag på riktigt goda Vinho Verde Systembolaget har i sitt sortiment.

Gazela, Nr 2566, 59 kr

Detta vin är ett bra exempel på en klassisk Vinho Verde. Vinet är gjort på 4 olika druvsorter: Azal, Loureiro, Arinto och Trajadura. Det är ett fruktigt och ungt vin med inslag av päron, gröna äpplen och lime. 

 

Vinet passar perfekt till lata sommarkvällar som aperitif eller sällskapsdryck. Även gott om man vill ha något friskt till grillad fisk tillsammans med en fräsch sallad gjord på smakrika sommargrönsaker.

Casal Garcia, Nr 2596, 65 kr

Även vårt andra vin på listan är gjort på samma fyra druvsorter som vinet ovan. Här har vi ett fruktigt vin med inslag av marsipan, päron, honungsmelon, gröna äpplen, jordgubbar och lime. För att framhäva friskheten, har man tillsatt lite kolsyra till vinet vid buteljering. 

 

Casal Garcia är ett solklart val till lätta fiskrätter och sallader. Duka exempelvis upp en lätt sommarbuffé med kallrökt lax, kräftröra med citron, räkrullar med pepparrot, grillade grönsaker, kall marinerad kycklingfilé och italiensk tomatsallad. Vi kan varmt rekommendera Allt om Mat:s recept på Panzanella som kombinerar solmogna tomater med stekt bröd

Muralhas de Monção, Nr 53758, 129 kr

Vinet produceras av kooperativet Adega de Monção som grundades redan år 1958 och anses vara ett av Portugals bästa vinkooperativ. Idag samlar det 1600 vinodlare. Trots sin storlek lyckas de få fram smaken av en riktig Vinho Verde. Vineriet ligger i Monção e Melgaço, i hjärtat av Vinho Verde regionen.

 

Vinet Muralhas de Moncao är gjort på druvsorterna Alvarinho och Trajadura. Den höga andelen Alvarinho ger vinet en fruktig smak med inslag av persika och aprikos. Serveras helst vid 11°C till rätter av ljust kött, fisk eller skaldjur. 

Muros de Melgaço, Nr 70333, 199 kr

Ett förstklassigt vin gjort på druvan Alvarinho. Producenten Anselmo Mendes är en av de viktigaste producenterna i regionen och har som mål att ständigt utveckla och höja kvaliteten på sina viner. 

 

Muros de Melgaço är ett friskt vin med tydliga ekfatstoner och inslag av grapefrukt, äpple, citrus, honung. Som många andra Vinho Verde viner passar även detta vin väldigt bra till rätter av fisk och skaldjur. Prova exempelvis till ugnsbakad torsk med rostad paprika, chili och vitlök.

Soalheiro Primeiras Vinhas, Nr 94214, 179 kr

Även detta vin är lite mer exklusivt då det endast är gjort på druvan Alvarinho. Som en typisk Vinho Verde har även det här vinet en fruktig, frisk smak med inslag av gula äpplen, mandelmassa, honung och kryddor. Servera gärna till vegetariskt eller till rätter av fisk eller ljust kött.

 

Köp nu: Upptäck nya favoriter på en spännande vinprovning

Kommentarer (+0)

LÄMNA KOMMENTAR

NYHETSBREV

BETLANINGSALTERNATIV

visamastercardmaestroklarnaswish

HANDLA SÄKERT

trygg-ehandelmastercard-secureverified-by-visa

FÖLJ OSS