Resor
Riin R
dec 28, 2019

Vingårdsbesök hos Quinta do Mondego

Portugisiska viner är världskända för sin höga kvalitet och sin otroligt stora bredd, allt från friska vita till mörkare portviner. Portugal bjuder på många trevliga överraskningar! En av de snabbast stigande stjärnorna på den portugisiska vinhimlen är vinregionen Dão. Trots sin nuvarande höga status var vägen dit allt annat än självklar. Vi fick äran att besöka en idyllisk vingård i södra delarna av Dão, nämligen den underbara Quinta do Mondego. 

 

På några få år har den blivit en av de viktigaste vingårdarna i hela regionen. Här nedan kan du läsa om deras fantastiska resa mot succé, om vad som gör deras viner så oemotståndliga och vilka fina nationella och internationella utmärkelser deras viner fått. 

 

Vill du veta mer om denna vackra vinregion? Då tipsar vi om att läsa mer djupgående här om vilka viner Dão regionen är känd för.

Det perfekta läget

Den idylliska vinregionen Dão är belägen i hjärtat av Portugal, det vill säga de centrala delarna av landet men lite mer nord än syd. Området är som gjort för att odla vin med mängder av olika mikroklimat som ger vinmakarna mycket goda förutsättningar för att göra egna spännande viner. Skyddat från alla håll av olika bergskedjor och fullt av små floder, rullande kullar och dalar, har det verkligen spännande förutsättningar. Bergen i väst skyddar mot Atlantens kallaste vindar och mycket av det regn som de för med sig. 

 

Bergen i öst skyddar mot det värsta av det kontinentala klimatet. Jordmånen i Dão är mestadels granit, blandat med sand, och skifferrester, vilket ger vinerna en hög syra. Höjden över havet spänner från 200 möh upp till 900 möh. Som ett resultat av den höga höjden är nätterna svala och dagarna varma. 

 

I Dão är det blandat med små familjeodlingar ända till stora kooperativ. Innan diktaturen på 1900-talet var området känt för alla egna familjeägda vingårdar. Numera är det blandat, stora som små. När man reser runt i Dão, får man ibland anstränga sig för att upptäcka odlingarna – ofta ligger de insprängda i en glänta nedanför en kulle, på ett fält bredvid eller dylikt. 

 

Viner som man gör i Dão har historiskt varit kända att klara av lång lagring, som så många andra portugisiska viner gör. De har tidigare ofta haft en rustik touch men numera är den ofta polerad och angenäm. Vinerna är sällan kraftiga fruktbomber utan snarare kan beskrivas som mer slanka viner med finess och med en alltid trevlig syra närvarande. Området bjuder på både vita och röda viner av hög kvalitet men det är främst de röda viner som har satt Dão på världskartan. 

 

Läs även: Vilket vin passar till oxfilé

 

En person håller ett glas rött vin på en vingård

Den steniga vägen till toppen

Vinregionen Dão är en av de äldsta vinregionerna i Portugal. Dock har områdets framtid inte alltid sett lika ljus ut. På 1940-talet infördes nämligen en förordning, enligt vilken skulle allt vin produceras i kooperativ framöver. Detta ledde till att småodlare som erbjöd en nischad produkt fick stänga ner sin verksamhet. Förordningen skulle hjälpa till att förbättra vinets kvalitet men hade tyvärr motsatt effekt – druvodlare hade inte längre något incitament att producera högkvalitativa druvor. 

 

Det enda som räknade var vikten och det lönade sig inte att satsa på kvalitet istället för kvantitet. Som tur är, togs denna förordning bort året 1979 när Portugal skickade in sin ansökan om att bli medlem i EU. Detta i sin tur ledde till att kvaliteten på druvorna sköt i höjden och att Dão numera är en världsspelare inom vinindustrin. 

 

Se även: Fylliga viner från Europa, Sydamerika och Australien

Från semesterhus till en framgångsrik vingård 

Vingården Quinta do Mondego ligger i Nelas i södra delarna av Dão och är en av de viktigaste vingårdarna i hela regionen. Det enklaste sättet att ta sig hit är med bil från staden Porto i norr. Sträckan är ungefär 15 mil lång och tar 1,5 – 2 timmar beroende på trafiken och hur många stopp man vill göra på vägen.

 

Quinta do Mondego är en familjeägd vingård som drivs idag av vinmakaren Joana Cunha och hennes familj. Joana är utbildad oenolog i universitetet i Porto och har blivit upplärd av den skicklige vinmakaren Francisco Olazabal, vars vin många räknar som ett utav de 20 bästa vinerna i världen. I början arbetade dessa två tillsammans men nuförtiden är Joana ensam ansvarig för hela gården.

 

Familjen köpte vingården Quinta do Mondego året 1994. Till en början var tanken att använda gården som ett semesterhem, en plats att vila upp sig på under helgen. Skördetiden var tänkt som en rolig aktivitet för familj och vänner. 1996 tog familjen beslutet att göra om den 1,5 hektar stora gården och planterade den första vingården. 

 

2003 skördade de och gjorde sin första årgång av det röda vinet Munda Touriga Nacional. Sedan dess har familjen utökat sina odlingar, planterat olika druvsorter och förbättrat förutsättningarna för att odla bra druvor. Utan bra druvor får man inga bra viner. Numera är vingården hela 70 hektar stor. Vingården och dess odlingar ligger vackert i dalsänkan vid floden Mondego. Romarna kallade floden Mondego för Munda och det namnet fick därmed ge upphov till gårdens premiummärke Munda.

Matvänliga viner på Quinta do Mondego

På Quinta do Mondego odlar man de lokala druvorsorter som växer i Dão. På den röda sidan är Touriga Nacional framträdande men man har även odlingar av Jaen, Alfrochiero, Tinta Roriz och Baga. På den vita sidan är det framför allt druvan Encruzado som lyser starkast men man odlar även Gouveio. Historiskt har man i Dão ofta gjort blends av druvorna och det gör man på Quinta do Mondego också. I premiumsegmentet med märket Munda gör man däremot druvrena viner.

 

Generellt kan sägas att alla viner som görs på gården är matvänliga. De har alla en hög syra och en bra struktur, oavsett om det är röda, vita eller roséviner. På besöket provades igenom åtta av de olika vinerna, dvs. i stort sett alla. Tillsammans med smakrika och goda tillbehör och ett trevligt samtal med Joana blev det hela ett riktigt lyckat besök. På den vita sidan sticker självklart Munda Encruzado ut. Just druvan Encruzado är en av de främsta vita druvorna i hela Portugal och den odlas nästan enbart här i Dão. Stilen på vinerna av Encruzado kan vara allt från lätt och frisk till stor och kraftig med ordentlig smak och doft.

 

För fler vintips, läs även: Bästa vita vinet 2020

 

Ekfat på en vingård

Prisbelönta viner

Joana strävar efter högkvalitativa och eleganta viner och hennes höga standard gör all skillnad. Därför har alla hennes fyra vinmärken blivit prisbelönta både nationellt och internationellt. 

 

Det vita Munda Encruzado är delvis jäst på stora franska ekfat och har fått vila på jästen med battonage några månader, vilket resulterar i ett vin som går åt det kraftiga hållet för att vara vitt. Syran på vinet är hög, i doft och smak hittar man rosor, citrus, fänkål och mineral. Det är ett medelfylligt vin med välintegrerat fat och kännetecknas av lång eftersmak. Detta vin gör sig bra till exempelvis lax med fänkål. Vi fick äran att prova en 2016 så det är fortfarande väldigt ungt men ack så drickbart.

 

Sedan har vi Munda Alfrocheiro som är ett rött vin med tydliga inslag av röda bär, choklad, och kryddor. Bra strävhet i det här medelfylliga vinet. Lång, frisk och elegant eftersmak med ett litet grönt inslag. Detta vin mår bra av karaff och bra tid i källaren.

 

Bra struktur och fin syra

Munda Touriga Nacional är ett fylligt rött vin med komplexa aromer av viol, bergamott, choklad, björnbär, läder och plommon. Det har bra struktur med fin syra, lång eftersmak och bra strävhet. Vinet vi provade var från 2012 och det klarar sig länge i källaren, även om det går alldeles utmärkt att dricka nu. 

 

Quinta do Mondego Tinto 2012 är vingårdens blend. Det görs på druvorna Touriga Nacional, Jaen, Alfrocheiro och Tinta Roriz. 12 månader har det fått vila på ekfat. Ett vin som har börjat visa fin mognad men det har en lång tid kvar att utvecklas. I vinet hittar vi aromer av både röd och svart frukt, choklad, mint och bergamott. Vinet karakteriseras av bra struktur med hög syra och fina tanniner.

 

Alla viner som provades under besöket var goda med dessa fyra var de som stack ut lite mer. Ett mycket trevligt besök och att få sitta i boningshuset, prova viner och samtidigt prata med vinmakaren är alltid lika trevligt.

 

Vill du fördjupa dina kunskaper inom goda viner från Portugal? Då får du inte missa Systembolagets mycket lärorika och detaljerade lista på vilka olika portugisiska viner som finns

Rekommenderat

BETLANINGSALTERNATIV

HANDLA SÄKERT

FÖLJ OSS